VIDEO Minunile de la Peştera. Primarul Valentin Vrabie, senzaţia weekendului

VIDEO Minunile de la Peştera. Primarul Valentin Vrabie, senzaţia weekendului

Traian Băsescu şi Valentin Vrabie, primarul din Peştera FOTO Facebook Peştera

Comuna Peştera din judeţul Constanţa a devenit brusc cunoscută în acest weekend graţie vizitei prezidenţiale. Când Traian Băsescu a descins sâmbătă, 11 mai, la Sărbătoarea Florii de Salcâm de la Ziua comunei Peştera, ţara s-a întrebat unde este localitatea pe care preşedintele o onorează cu vizita sa. „Am văzut pe internet că este o comună care se autofinanţează“, a motivat şeful statului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Transformarea comunei situate între Medgidia şi Cernavodă, la sud de Autostrada Soarelui, este notabilă. Principalul artizan este menţionat pe site-ul oficial al comunei: trioul format din administraţia locală, consilierii locali şi primarul Valentin Vrabie (47 ani). Fix în această ordine, spre deosebire de alte inscripţii edilitare (cum sunt cele de la Constanţa), unde primarul este trecut în cap de listă.

Lucrurile s-au schimbat în Peştera în 2008, când a fost ales noul primar, Valentin Vrabie. Fost PSD-ist, actualmente independent, edilul-şef are imaginea unui gospodar destoinic, lăudat de presa locală pentru realizările sale. Gospodarul Vrabie a intrat în conflict cu autorităţile judeţene şi centrale pe motivul finanţării, de la care era mereu sărit.

„Am încercat şi eu să obţin finanţare în 2008, 2009, 2010 stând pe la uşile instituţiilor. Am văzut ce greu funcţionează finanţarea, mai ales că nu am corespuns profilului de a fi o comună care să fie ajutată de instituţii.

Şi atunci am mers pe varianta de a îmi crea singur resurse, mai ales că, slavă Domnului, Dobrogea este binecuvântată. De la un buget local de 100.000 euro, acum vom avea după terminarea investiţiilor, vom avea 3 milioane euro anual“, a explicat primarul Vrabie preşedintelui Băsescu.

Peştera are norocul de a fi fost curtată de investitorii în energia verde, astfel că în extravilanul comunei sunt amplasate aproape 250 eoliene, care aduc la bugetul local cele 3 milioane euro prin taxele şi impozitele virate. Cel mai surprinzător element al modernizării unei comunităţi rurale: reţea de internet wireless, gratuit, în toate aşezările din comună.

Iată investiţiile cu care se laudă administraţia locală din Peştera, pe site-ul oficial al comunei:

„Administraţia locală reprezentată de primarul Valentin Vrabie a reuşit în mandatul precedent o serie de investiţii susţinute de bugetul local care au schimbat faţa comunei Peştera. Astfel, a fost realizată alimentarea cu apă a satului Ivrinezu Mic, a fost asfaltat drumul care leagă Ivrinezu Mare de Ivrinezu Mic pe o porţiune de 2,7 km. S-au pietruit 17 km de drumuri, au fost renovate bisericile din Ivrinezu Mare şi din Izvorul Mare, iar acum se lucrează la refacerea picturii.

Una dintre cele mai ample şi mai vizibile investiţii realizate este şi noua şcoală din Peştera. Investiţia la unitatea de învăţământ a cărei arhitectură modernă pune in umbră chiar şi şcolile din mediul urban a fost de 1,5 milioane lei. În satul Izvoru Mare au fost reabilitate străzi în lungime de 3,2 km, fiind realizate totodată şi podeţe de traversare.

A fost extinsă reţeaua de apă în Peştera, inclusiv în cartierele IAS şi Porumbelu, măsurând 2,3 km şi deservind 50 de gospodării; de asemenea a fost reabilitată reţeaua de canalizare şi staţia de epurare din acest sat.

Au fost renovate şi modernizate căminele culturale şi şcolile primare din Izvoru Mare, Ivrinezu Mare şi Peştera; a fost reabilitat parcul comunal care a fost dotat cu instalaţii noi de joacă pentru copii şi aparate de fitness pentru tineri şi adulţi; au fost construite 5 cişmele în zona Valea Izvorului, destinate atât locuitorilor, cât şi celor care vizitează localitatea, constituind astfel un loc de popas.

Pentru incurajarea investitorilor, veniţi la Peştera, au fost create o serie de facilităţi: exploatarea terenurilor agricole, a carierei de nisip, concesionarea de terenuri, închirieri şi schimburi de terenuri etc. Pe această linie au fost sprijiniţi investitorii, în proiectul privind producerea energiei eoliene, proiect care a fost demarat rapid datorită receptivităţii administraţiei locale.

Până în 2013 în extravilanul comunei vor fi amplasate şi vor funcţiona 240 de turbine eoliene, ce vor produce energie regenerabilă, fiecare cu o putere de 3 Mw. În total, la Peştera sunt şapte investitori, iar cele 240 de turbine eoliene vor aduce bugetului local al comunei 2,5 milioane de euro anual.

Fiind conştient că informaţia este calea spre civilizaţie şi progres, iar pentru ca locuitorii din comună să aibă acces la internet, primarul Valentin Vrabie a hotărât alături de consilierii locali să investească în proiectul de cablare cu fibră optică a celor 5 sate din comuna Peştera. Astfel locuitorii au acces din decembrie 2011 la telefonie fixă, televiziune prin cablu şi internet. Investiţia a fost de 85.000 de euro fiind făcută de primărie, fără a se percepe taxă de instalare locuitorilor. Având internet, tinerii au ocazia, acum, să concureze cu cei de la oraş având aceleaşi condiţii“.

În 2011, Valentin Vrabie se rupea de PSD, cu toată organizaţia Peştera, care câştigase alegerile  cu 93%, cel mai mare scor din ţară.

„Mesajul meu pentru cetăţeni este că judeţul nu a fost niciodată a lui Nicuşor Constantinescu, nu este şi nici nu va fi. Este în mod egal al vostru, al locuitorilor judeţului Constanţa. Apelul meu către ceilalţi primari este să se mobilizeze şi să îşi recapete localităţile din mâna acestui tiran.

Iar rugămintea mea către jurnalişti este să transmită corect mesajul meu, pentru că ei, prin puterea pe care o au ca reprezentanţi ai presei, sunt mai importanţi decât noi, primarii. Şi fără jurnalişti noi, proiectele şi problemele noastre nu se pot face cunoscute“, a declarat atunci primarul de Peştera.

În 2012, Valentin Vrabie şi-a păstrat scorul electoral de 93%, iar comuna Peştera este acum comparată cu sătucuri din ţările civilizate.  

Despre minunile de la Peştera, citiţi mai multe pe site-ul oficial al comunei constănţene. Imagini din viaţa aşezării vedeţi pe contul său de Facebook

Vă mai recomandăm

Traian Băsescu, la Ziua comunei Peştera. Preşedintele petrece la Sărbătoarea Florii de Salcâm. „Am venit, sunt constănţean“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: