Viaţa în centrul istoric al Constanţei, un haos: „Îţi bubuia inima-n piept când treceai p-acolo“. Primar: „V-au crescut preţurile la case, de ce vă plângeţi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii centrului istoric al Constanţei vor să ceară primăriei închiderea Pieţei Ovidiu pentru a nu mai permite evenimente de stadion, care implică trafic greu, scene şi boxe uriaşe, cu decibeli şi vibraţii ce ameninţă securitatea clădirilor de patrimoniu, care abia mai stau în picioare.

„La ultimul festival, scena a fost mai mare decât Muzeul de Istorie şi Arheologie Naţională. Zgomotul a fost infernal, duduiau pereţii. Îţi bubuia inima în piept când treceai pe-acolo“, s-au plâns oamenii.

Rezidenţi, antreprenori, arhitecţi, preoţi, sociologi, istorici, s-au strâns marţi seara în curtea hotelului Intim, hotel care în weekend a fost în conflict deschis cu Biserica Catolică, de care este lipit. Două seri la rând, muzica DJ-ilor de la Intim a fost concurată de clopotele basilicii, trase încontinuu ore în şir, pentru a acoperi sonorul de la platane. Vecinii înnebuniţi de zgomot au chemat Poliţia, care a amendat hotelul.

„Trebuie să ne hotărâm ce vrem pentru această zonă: turişti şi venituri pentru comunitate sau linişte şi să nu se întâmple nimic. Zona este animată şi e bine. Dar trebuie să se respecte limitele de zgomot, trebuie să fie făcute parcări, să fie regândite accesul şi ieşirea din peninsulă, ca să nu mai facă 45 minute ambulanţa învârtindu-se în cartierpână să ajungă la o adresă, iar peninsula să fie igienizată, inclusiv de cei care locuiesc abuziv aici“, au arătat participanţii la discuţii veniţi la apelul Grupului de Iniţiativă Civică Peninsula

Imagine indisponibilă

Discuţii despre soarta Peninsulei, în curtea Hotelului Intim Foto Sînziana Ionescu

Imagine indisponibilă

Peninsula Constanţei - aşa cum este denumită zona veche a oraşului – a fost mereu populată cu fauna specifică unui oraş-port şi în continuare atrage haite de indivizi dubioşi. Mulţi se adăpostesc prin casele abandonate, aflate în paragină, fiind un constant pericol şi focar de infecţie. 

Proiectul de reabilitare a zonei a fost realizat de municipalitate cu destul insucces. Dalele din granit de China sunt compromise, pavajul dislocat şi fărâmiţat fiind conceput pentru trafic pietonal, nu pentru trafic auto - aşa cum a fost permis. Dar pe primar nu-l deranjează. „Nu văd nicio problemă ca, din loc în loc, pavajul să fie ciobit. Ne dă un aspect de aer... un aer de oraş istoric“, este declaraţia celebră a primarului Decebal Făgădău. 

GALERIE FOTO CU ZONA PENINSULARĂ

La întâlnire trebuia să vină şi arhitectul-şef al oraşului, Radu Vânturache, dar acesta n-a mai apărut şi nici n-a anunţat că nu poate veni. În lipsa unui reprezentant al Primăriei Constanţa care să ofere răspunsuri, lămuriri şi soluţii, oamenii au decis să facă o petiţie prin care să ceară punctual reguli de bună convieţuire. 

„Chiar dacă suntem un mic procent din populaţia oraşului, aici, în cartierul nostru, se concentrează toate evenimentele. Nu putem trăi în festivaluri care lasă urme adânci, murdăresc şi distrug vestigii. În Piaţa Ovidiu pot fi organizate evenimente culturale, artistice, acustice, nu electronice, care nu implică TIR-uri de echipamente, coloşi de scene şi boxe înalte cât blocurile. În ce alt centru istoric din lume se întâmplă aşa ceva?“, se întreabă constănţenii. 

Un rezident al zonei a dezvăluit ce i-a spus primarul Decebal Făgădău când i-a adus la cunoştinţă nemulţumirile comunităţii: „V-au crescut preţurile la case, de ce vă plângeţi!?“. „Pentru că suntem ai locului, vrem să trăim în continuare aici, nu vrem să ne vindem casa ca să avem linişte“, au declarat oamenii. 

Ei au propus ca evenimentele să fie organizate în altă parte în zona peninsulară a Constanţei, acolo unde decibelii nu deranjează pe nimeni, într-o parcare de pe dig amenajată la Poarta 1, care a mai fost folosită pentru concerte. Pentru asta, vor cuprinde în cererea lor solicitarea de informaţii privind statutul taluzului vândut de Radu Mazăre care trebuie recuperat şi reintrodus în patrimoniul statului. Acele terenuri ar putea fi loc de promenadă şi de evenimente cu public, în afara zonei rezidenţiale. 

Rezidenţii mai doresc ca gunoiul să fie ridicat foarte devreme, până la ora la care începe circulaţia pe străzi. 

Petiţia va fi semnată de Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula, Asociaţia Piaţa Ovidiu (a antreprenorilor), Asociaţia pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea (fondator Lucian Aiftincăi), asociaţiile de proprietari din peninsulă, Biserica Sfântul Nicolae şi toţi ceilalţi care vor fi chemaţi să se alăture demersului. 

Festival în Piaţa Ovidiu Sursa Facebook One Festival

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Cum s-au bătut în decibeli la Constanţa petrecăreţii dintr-un hotel şi clopotarii de la Biserica Catolică. Vecinii înnebuniţi de zgomot au chemat Poliţia

Cum a ajuns Constanţa un banal oraş de provincie: „Peisajul stradal este groaznic, cu aspect de bazar, iar nordul staţiunii Mamaia arată ca un ghetou“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite