Unde a dispărut statueta care îl reprezenta pe Romulus sau Remus din ansamblul Lupa Capitolina din Constanţa
0Trecătorii care au vizitat zona istorică a oraşului Constanţa au descoperit că lipseşte unul dintre copiii crescuţi de lupoaică de pe statuia Lupa Capitolina.
Vestita statuie Lupoaica, o copie a monumentului de la Bucureşti, nu este din nou întreagă, lipsind unul dintre copiii alăptaţi de lupoaică. „Cum îşi bat unii joc şi de istoria românilor şi de banii constănţenilor....Cât de....poate fi individul care a şutit de pe soclul statuii unul dintre copiii crescuţi de Lupoaică? Cel ce lipseşte azi e Romulus sau Remus? De unde să ştie hoţul ceva despre simbolul latinităţii noastre? Realizarea statuii a însemnat muncă şi bani. Banii rezultaţi din munca noastră, a constănţenilor...Mi-e ruşine cu asemenea concetăţeni.. Şi, înainte de a critica şi de a aruncă cu pietre, să ne redescoperim spiritul civic, responsabilitatea, respectul pentru ceea ce există că valoare a urbei, pentru ceea ce s-ar realizat şi ...bunul simţ!“ a scris istoricul Lavinia Dumitraşcu pe pagina de Facebook.
Reprezentanţii Primăriei Constanţa spun că simbolul latinităţii nu a fost vandalizat şi că mica statuetă din bronz, care îl reprezintă pe Romulus sau Remus, este în siguranţă, urmând să fie repusă la scurt timp la locul ei. „Statuia a fost găsită de către unul dintre gardieni şi a fost preluată de Primărie, urmând ca în cel mai scurt timp să fie repusă pe soclu, la locul ei“, au spus cei de la Primăria Constanţa.
„De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de vandalizare a statuii Lupoaicei din Constanţa. Pentru că a fost forţată, tija care îl ţinea legat pe unul dintre copii de soclu a cedat. Ca să nu se întâmple vreun accident sau să nu fie sustras, angajaţii Serviciului Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Constanţa l-au ridicat de pe locaţie şi a fost depozitat în loc sigur. Săptămâna viitoare, copilul din bronz va fi repus pe poziţie.
În perioada următoare, statuile şi monumentele istorice din oraş vor intra într-un amplu proces de restaurare. Primăria Municipiului Constanţa în colaborare cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii a întocmit documentaţia necesară achiziţionării unor contracte privind restaurarea si reabilitarea acestora“, conform unui comunicat de presă al municipalităţii.
În urmă cu un an, statuia de la Constanţa a fost vandalizată: cei doi copii, Remus şi Romulus, nu mai erau în poziţia iniţială, sub protecţia mamei lup, ci unul se afla în apropierea cozii lupoaicei.
Originalul statuii, Lupa Capitolina (în italiană Lupoaica de pe Capitol), denumită şi Lupa romana, este o statuie de bronz etruscă, turnată probabil în secolul al V-lea î.Hr., pe valea fluviului Tibru. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma. O copie este expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio, alte copii fiind plasate în mai mute ţări din lume.
Pentru a omagia originea latină a poporului român, între anii 1906 şi 1926 statul italian a făcut cadou României mai multe copii ale statuii Lupa capitolina din Roma: Bucureşti, Cluj, Chişinău, Târgu Mureş şi Timişoara.
Statuia Lupoaicei din Chişinău, topită de sovietici în 1940, a fost ulterior înlocuită de replici oferite de „Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni”. Cea de-a doua copie a statuii a fost instalată în faţa “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chişinău la 1 decembrie 2009, conform wikipedia.
În afara celor 5 statui cu Lupa Capitolina primite cadou din partea statului italian, în România au mai fost instalate în următoarele oraşe şi sate replici (confecţionate în România) după statuia Lupa Capitolină: Alba Iulia, Blaj, Brad, Braşov, Constanţa, Cristeştii Ciceului, Dej, Galaţi, Iernut, Leşu, Luduş, Maieru, Năsăud, Săcele, Satu Mare, Sighişoara, Târgu Mureş, Târnăveni, Topliţa, Zalău.
Vă mai recomandăm: