Toţi membrii lotului „Containerul“ au fost eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ţară au intrat mărfuri contrafăcute
În ţară au intrat mărfuri contrafăcute

Ultimii 14 invinuiți de corupţie şi contrabandă în Portul Constanţa au fost puşi în libertate sâmbătă, la miezul nopții. În dosar sunt cercetate peste 50 de persoane. Primii reţinuţi în dosar au părăsit arestul în luna mai.

Eugen Bogatu (fost director al Direcţiei Domenii din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa), Sunai Cadîr (fostul şef al Vămii Constanţa), Liviu Adrian Durbac (fostul şef al Vămii Constanţa Sud - Agigea), comisionarii vamali Sorin Budăi, Marian Ionuţ Iordănescu, Dragoş Iulian Todoran, Aurelian Cătălin Pilcă, Lucian Păun, Mihai Ciobanu, Valentin Ţiripan, vameşii Adrian Milea, Valentin Roşculeţ şi Claudiu Constantin Olteanu şi intermediarul vamal Rouchdi Mohamad au fost puşi în libertate.

Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi alţi trei inculpaţi în dosar, au fost eliberaţi din arest în luna iunie de către magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cercetat în dosar este și senatorul PDL de Constanța, Mircea Banias, învinuit că ar fi cerut o mită constând în încălțăminte confiscată, pe care a donat-o unor copii defavorizați. El nu a fost reţinut întrucât are imunitate, fiind senator.
Magistrații nu au avut de ales, din cauza prevederii din Codul de procedură penală care stabileşte ca în termen de 180 de zile de la data arestării învinuiții să fie trimiși în judecată sau să fie scoși din arest. Termenul limită a expirat sâmbătă, la miezul nopţii. Ei au fost reţinuţi la 24 mai 2011.

Dosar de 80 de volume

Surse din cadrul anchetei au spus că invinuiții din dosar nu au putut fi trimiși în judecată pentru că nu au avut timp suficient pentru finalizarea cercetărilor. În plus, în cauză au apărut noi suspecţi. În prezent, în acest dosar sunt cercetate 53 de persoane. 
Printre suspecții față de care s-au extins cercetările se numără mai mulți polițiști de frontieră. „Dosarul are aproximativ 80 de volume. Nu ar fi existat timpul fizic pentru ca fiecare învinuit le vadă, ar fi nevoie de o lună“, a explicat avocatul Liviu Moldoveanu, apărătorul unuia dintre învinuiți.
Ca să nu încalce legislaţia, procurorii au decis să nu mai ceară instanței prelungirea măsurii de arestare preventivă ci să dispună eliberarea lor, cu interdicția de a părăsi țara.

Corupţie la cel mai înalt vârf

Gruparea „Mironescu" este bănuită că se ocupa cu „captura statului", noţiune care exprimă forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată, pentru care este nevoie de mulţi oameni, persoane bine plasate şi influente, susţin anchetatorii.
Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este considerat de procurorii anticorupţie liderul grupului infracţional, care derula afaceri ilicite în Portul Constanţa.

Ancheta în privinţa inculpaţilor a început în luna octombrie 2010. În perioada supravegherii, peste 30 de TIR-uri încărcate cu marfă din China au ieşit din port fără să fie verificate. De asemenea, numeroase vase cu produse petroliere au fost aduse în Portul Constanţa, unde, ca urmare a unor intervenţii făcute de Mironescu şi Banias, nu ar mai fi fost verificate pentru a se evita plata accizelor. Prin Portul Constanţa, au intrat în ţară sute de containere cu mărfuri contrafăcute sau nedeclarate. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unui sistem de dare şi luare de mită. Şpăgile ajungeau de la oamenii de afaceri interesaţi să nu plătească taxe la stat, prin intermediul comisionarilor vamali, la vameşi.
Potrivit DNA, în perioada 2010-2011, la grupul condus de Eugen Bogatu au aderat Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea şi Liviu Costel Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
„Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.

„Am stat în celulă cu pedofili şi evazionişti“

Fostul secretar al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, a povestit pentru Adevărul de Constanţa cum şi-a petrecut o lună într-o celulă din arestul Poliţiei Capitalei. „Nu a fost un parcurs prea comod pentru un secretar al Ministerului Administraţiei şi Internelor să ajungă în poziţia de «colet», pentru că aşa li se ziceau deţinuţilor. Mironescu a stat timp de o lună într-o cameră de 8 persoane. A împărţit camera cu un pedofil italian în vârstă de 66 de ani, cu o persoană arestată pentru jaf armat şi cu un altul închis pentru evaziune fiscală.
Cât timp a stat închis s-a uitat la televizor, a scris, a citit şi a jucat table. Mironescu spune că, fiind „profesor“ la acest joc, i-a bătut pe toţi. „Sunt profesor la table. Ca orice marinar, de altfel“, a adăugat el. În arest, a recitit câteva cărţi dragi lui. „Am recitit o SAGA – viaţa unui ofiţer de Marină din Statele Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial.

Banias, într-un dosar al mafiei arabe

Senatorul Mircea Banias a fost cercetat penal într-un alt dosar penal, soldat cu trimiterea în judecată a omului de afaceri libanez Said Baaklini. Acesta a fost acuzat că a încercat prejudi¬cierea statului solicitând returnarea ilegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro. Baaklini cumpărase de la UCM Reşiţa motoare aflate la fier vechi pe care le supraevaluase de o mie de ori, până la valoarea de 250 de milioane de euro, astfel încât să crească valoarea TVA-ului pe care statul trebuia să îl returneze.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite