Tinerii crescuţi în centru de plasament, care au găsit puterea de a-i ajuta pe alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii de la Divergent Sursa Facebook DGASPC Constanţa
Tinerii de la Divergent Sursa Facebook DGASPC Constanţa

Un grup de tineri, care au crescut la un centru de plasament din Constanţa, face acum pe Moş Crăciunul pentru alţi semeni defavorizaţi.

Tinerii s-au strâns în jurul Steluţei Popa, educatoarea de la Centrul de plasament Ovidiu din Constanţa, unde ei au trăit până la majorat. Fiul Steluţei, Adrian, care a vrut întotdeauna să nu mai fie singur la părinţi, are acum fraţii pe care i-a dorit.

„Adrian mi-a zis că eu mă ocup de copii, îi duc peste tot, facem tot felul de activităţi, dar - m-a întrebat el - ce se întâmplă cu ei când părăsesc sistemul? <Tu ai 40 de ani şi încă te duci la bunica>... Exact aşa mi-a zis… <Dar ei ce fac?> De aici a pornit ideea de a ne uni şi mai mult. Ei chiar nu au pe nimeni“, a spus educatoarea Steluţa Popa. 

GALERIE FOTO CU TINERII DE LA DIVERGENT

Aşa s-au strâns tinerii în grupul căruia i-au spus „Divergent“. Sunt 16 la număr, dintre care 13 au copilărit împreună la „Ovidiu“. Toţi sunt studenţi şi muncesc, iar una dintre fete chiar aşteaptă să devină mamă – o mamă bună, cum îşi doreşte orice copil să aibă. 

„Ei sunt o adevărată familie şi continuă să-şi ajute semenii care au mult mai puţin decât ei. De aproape opt ani fac fapte bune şi dăruiesc tot ce câştigă din colinde familiilor cu posibilităţi materiale reduse“, spune Oana Manoilă, purtătoare de cuvânt la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

În grupul Divergent, Adrian Popa joacă rolul lui Moş Crăciun în acţiunile caritabile, iar ultima dintre ele a fost făcută la Centrul pentru persoane cu dizabilităţi de la Negru Vodă, unde sunt îngrijite 40 persoane în locuinţe protejate. 

Faptă bună de Sărbători. Apel pentru Alexandru: Puneţi un tânăr pe picioare! 

Un tânăr construieşte laptopuri din rebuturi pentru elevii sărmani. „Fac totul din pasiune” 

Oana Manoilă relatează şi cum s-a întâlnit grupul Divergent cu preotul Alexandru-Gabriel Lupaşcu, parohul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din Murfatlar, pe care tinerii l-au impresionat. „Acum patru ani, doamna Steluţa mi-a propus să îi învăţăm o cântare - Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu. De acolo am ajuns şi la alte cântări, la colinde; de la colinde, la prietenii şi proiectul s-a tot extins“, spune preotul paroh.

Tinerii i-au intrat imediat la suflet prin sinceritatea şi dragostea lor, dar cel mai mult l-a impresionat cât de uniţi sunt toţi. „Şi eu tot dintr-o casă de copii provin şi cred că acolo învăţăm să fim uniţi, să preţuim mai mult oamenii din jurul nostru, să preţuim mai mult acum ceea ce nu am avut în copilărie. Cred că şi lucrul acesta ne-a legat atât de mult. Trecând şi eu prin aceleaşi încercări, înţeleg, ştiu cu ceea ce s-au confruntat. Automat, prin ei, mă văd pe mine în copilărie: fără părinţi, fără mamă...“, a adăugat părintele paroh Alexandru-Gabriel Lupaşcu de la Murfatlar.

Tinerii de la Divergent îşi petrec întotdeauna aniversările împreună şi ei recunosc că Steluţa este cea care îi ţine atât de uniţi. „Este o mamă universală. Fără ea, sigur nu eram aici, în formula asta. Peste 10 ani, familia aceasta se va mări pentru că vom avea fiecare soţi, soţii, copii. Vom rămâne la fel ca acum şi vom face aceleaşi lucruri ca şi acum. Nu ne vom schimba deloc“, spune Flori, studentă acum în anul II la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Specializarea Asistenţă Socială.

Povestea lor a început cu mulţi ani în urmă, când se întâlneau să repete colinde de Crăciun. Plecau apoi cu toţii la colindat şi cu banii strânşi cumpărau daruri pentru familiile nevoiaşe. Şi dacă banii nu erau suficienţi, mai completau din alocaţiile lor.

Trupa Divergent s-a înfiinţat oficial la 13 martie 2017. 

„De opt ani, copiii dăruiesc altora şi spun că vor face acest lucru atâta timp cât vor putea. Au ajutat familii din municipiul Constanţa, apoi din judeţ. Au ajuns şi la Vaslui. De cinci ani merg acolo unde oferă daruri câtorva familii nevoiaşe, cu foarte mulţi copii. La Zorleni, au o familie de suflet. Mama şi tatăl fac tot ce pot să îşi îngrijească şi să-şi educe copiii, 7 la număr“, povesteşte Oana Manoilă. 

„Au foarte multă grijă de ei. Acum, li s-a construit o casă, iar noi am fost şi anul acesta la ei cu daruri. Cel mai mult s-au bucurat pentru bradul de Crăciun. Cei mai mici s-au speriat puţin de noi la început pentru că eram îmbrăcaţi în costume de protecţie, cu măşti şi nu ne-au recunoscut. Copiii merg la şcoală, învaţă foarte bine. Multă lume îi judecă pentru că nu au bani dar au făcut mulţi copii, dar nimeni nu spune: bravo lor că au grijă de ei, că îi iubesc, că nu i-au părăsit, că fac tot posibilul să le fie bine“, a spus Flori.  

„Când îi privesc pe toţi simt o fericire pe care nu o pot descrie în cuvinte. Nu există răsplată mai mare pentru mine decât să îi văd aşa, realizaţi şi uniţi. Sunt caractere diferite, să ştiţi şi mai există şi neînţelegeri dar am învăţat toţi să iertăm şi să ne controlăm temperamentul“, spune educatorul Steluţa Popa.

„Sunt 15 tineri care vor ajunge oameni în adevăratul sens al cuvântului. Oameni responsabili, oameni empatici, oameni capabili să facă lucruri frumoase pentru societate, oameni fericiţi când pot să ajute fără să aştepte ceva în schimb“, arată Oana Manoilă. 

Pe aceeaşi temă: 

Poveste de Crăciun. O carte poate aduce magia Sărbătorilor în sufletul unui copil 

Ce-şi doreşte de Crăciun un copil sărac: „Nu vreau dulciuri, se termină repede şi nu ţin de foame, vrem mâncare“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite