„Sextetul“ lui Remus Cernea. Cele şase propuneri ale Parlamentarului Verde pentru modificarea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea, parlamentar de Constanţa FOTO Sînziana Ionescu
Remus Cernea, parlamentar de Constanţa FOTO Sînziana Ionescu

Remus Cernea, parlamentarul de Constanţa din partea Partidului Verde, a elaborat o listă de 6 propuneri pentru modificarea legii fundamentale a statului român. Deputatul le-a dezvăluit în premieră vineri, 17 mai, la Constanţa.

Cernea a folosit minivacanţa de 1 Mai pentru a lucra intens la proiectele sale legislative. Printre acestea se află, mai nou, şi cele 6 propuneri de modificare a Constituţiei.

Deputatul spune că este necesar ca dezbaterea reformării să fie prelungită pentru ca lumea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. „Primul apel către colegii mei din Parlament este ca măcar o sesiune parlamentară să fie dedicată exclusiv dezbaterii. Modificările trebuie dezbătute temeinic atât public, cât şi parlamentar. De la toamnă, din septembrie până în decembrie, acest lucru ar trebui să se întâmple“, arată Cernea.

Prima lui propunere de modificare se referă la Articolul 90 din Constituţie, privind Referendumul. Textul actual este: „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional“. Adăugirea lui Cernea este ca această putere să se manifeste „în condiţiile legii“, pentru a pune la adăpost votul de ideile unui preşedinte populist, sau rasist, sau xenofob, sau şovin. Modificarea ar aduce o Lege a Referendumului în consecinţă, în care ordinea constituţională a statului român să fie apărată.

A doua modificare propusă de Remus Cernea priveşte Articolul 29 privind libertatea conştiinţei. La alineatul 5 este prevăzut: „Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate“. Dar nu spune nimic despre autonomia Statului în relaţia cu Cultele şi exact asta vrea să reglementeze Cernea. „Vrem să se specifice clar laicitatea Statului, separarea Statului de Biserică. Asta ar garanta libertatea religioasă indiferent de opţiunea fiecăruia“, a precizat parlamentarul.

Cel de-al treiea articol vizat este legat de dreptul la un mediu sănătos, prevăzut prin Articolul 35: „(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic“. Deputatul consideră formularea insuficientă: termenul „recunoaşte“ trebuie înlocuit cu „garantează“. „Este exact discuţia de la garantarea proprietăţii, din anii `90“, aminteşte Cernea.

Al patrulea articol care trebuie schimbat, în opinia parlamentarului, vorbeşte despre protecţia persoanelor cu handicap. Şi acest termen, „handicap“, ar trebui înlocuit cu „dizabilităţi“. Nuanţa se referă la integrarea socială a persoanelor dezavantajate de infirmităţi. „Ele nu au nevoie numai de tratament şi medicaţie, ci de integrare socială“, spune Cernea.  

A cincea modificare priveşte depunerea jurământului la validarea ca parlamentar. Articolul 82 spune că, la alineatul 2: „Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Or, ultima propoziţie ar putea sili unii parlamentari să jure strâmb, deoarece nu cred în existenţa Divinităţii. „Consider mult mai potrivit introducerea expresiei: „Jur pe onoare şi credinţă“, este de părere Remus Cernea, nemulţumit că România este singura ţară unde această formulare este specificată prin lege.

Şi, în fine, cea de-a şasea modificare se referă la modalitatea de selectare a judecătorilor Curţii Constituţionale. Conform Articolului 143, „Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior“. Nu este de ajuns pentru parlamentarul de Constanţa, dacă nu este garantată şi obiectivitatea acestora. „Nu este acceptabil ca la această instanţă politică-juridică, cei 9 magisraţi să fie foşti membri de partid sau apropiaţi ai sistemului politic. Ei trebuie selectaţi din Înalta Curte, dintre judecătorii cu experienţă, fără activitate politică“, declară Remus Cernea.

Deputatul de la Partidul Verde a făcut menţiunea că se bucură de o susţinere „foarte largă“ pentru iniţiativele sale. „Ideile bune şi bine fundamentate se impun“, este sigur Remus Cernea, care a mărturisit că şi-a găsit adepţi acolo unde nu se aştepta.

Vă mai recomandăm

Remus Cernea vrea reducerea pragului electoral la europarlamentare - de la 5% la 3,125%

Legile lui Cernea, depuse în Parlament până la finele acestei luni. „O să-mi dezvălui şi orientarea sexuală, dacă e cazul“, promite deputatul de Constanţa

Remus Cernea va propune legalizarea uniunilor indiferent de sexul partenerilor

Reacţie dură din comunitatea gay. Mircea Solcanu îl critică pe Remus Cernea: „Îndepărtează homosexualii de pactul civil“

Mazăre, din Madagascar: „Cernea e tâmpită“

Tănăsescu versus Cernea. Parlamentarul pro gay şi antisubvenţionare vine în sânul Bisericii. Scena confruntării - Radio Dobrogea

LIVE TEXT FOTO Tănăsescu versus Cernea. Parlamentarul a fost invitat în studioul Radio Dobrogea, aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului

Remus Cernea, întrevedere privată cu ÎPS Teodosie. Discuţia s-a consumat într-un cabinet din Arhiepiscopia Tomisului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite