Raportul incidentului aviatic de la Nuba, Mamaia. Greşelile pilotului de elicopter şi ale pasagerului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicoperul care a dus invitaţi la Clubul Nuba Captură video
Elicoperul care a dus invitaţi la Clubul Nuba Captură video

Conform raportului Autorităţii de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei (AIASA), două cauze au provocat incidentul de la clubul de fiţe Nuba din 2018: comenzile de zbor ale scaunului nu au fost demontate şi motorul nu a fost oprit pe perioada debarcării pasagerilor

La 28 aprilie 2018, un elicopter a transportat mai mulţi invitaţi la inaugurarea clubului Nuba din nordul staţiunii Mamaia. 

Aparatul de zbor a decolat de pe Platforma Utilitară Băneasa, de lângă Bucureşti. În elicopter se aflau invitaţi care urmau să participe la inaugurarea clubului de fiţe de pe litoral, printre ei aflându-se şi cântăreţul grec Antonis Remos care a susţinut un recital în programul festiv. Pilotul a îmbarcat patru pasageri şi a decolat către Mamaia Nord. 

După un zbor de 1 oră şi 15 minute, elicopterul a ajuns la destinaţie, unde pilotul a executat iniţial, la o înălţime de 50 m aproximativ, un survol al locului de aterizare pentru recunoaştere şi pentru a se asigura că acesta a fost securizat în prealabil de către o persoană desemnată special pentru această acţiune. 

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile de siguranţă, pilotul a continuat zborul, intrând într-un „tur de pistă” pentru a executa manevrele necesare executării aterizării, conform raportului publicat de ziare.com.

Aproape de aterizare, elicopterul a survolat la o înălţime relativ mică şoseaua, pe care se afla o autoutilitară din care se descărcau panouri din carton presat. În momentul în care elicopterul a survolat autoutilitara, două panouri din carton presat au fost antrenate de curentul de aer generat de rotorul portant, acestea trecând la mică distanţă faţă de câteva persoane aflate în apropiere.

Greşeli în lanţ

Pilotul a aterizat în perimetrul parcării clubului, fără să oprească motorul. Unul dintre pasageri a împins manşa pentru a se ridica din scaun, iar în momentul când a vrut să părăsească elicopterul s-a agăţat de comanda de pas general, destabilizând elicopterul, acesta înălţându-se aproximativ 10-15 cm de la sol. Pilotul a reuşit să aducă elicopterul pe sol.

Parcarea era plină de oameni care aşteptau să intre în club, iar lângă elicopter venise un bărbat din partea gazdelor să întâmpine oaspeţii, care s-a speriat.

Contactul cu solul a fost dur, rezultând deformarea patinei trenului de aterizare dreapta. Debarcarea celorlalţi pasageri s-a desfăşurat normal, în siguranţă.

Conform raportului, „Debarcarea pasagerilor ar fi trebuit efectuată după oprirea motorului şi a rotorului portant, pentru a elimina orice posibil efect cauzat de o acţionare accidentală a comenzilor de zbor de către pasagerul aflat pe scaunul postului de pilotaj stânga”.

Elicopterul aparţine companiei JT Air aparţinând omului de afaceri Jean Paul Tucan, din Năvodari, cu proprietăţi imobiliare şi linii de transport. Tucan a fost şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, fiind cel care a instalat sistemul de iluminare pe Podul Agigea la Crăciunul din 2007. 

Vă recomandăm şi: 

Disperarea hotelierilor de pe Litoral: „Am solicitat urgentarea acordării vizelor pentru personalul asiatic“

Culisele avizării proiectului imobiliar de la Corbu. Angajate ale Rezervaţiei Delta Dunării: „Am fost umilite pentru că apărăm o arie protejată”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite