Raef Arafat: „Dispecerul de la Constanţa trebuia să trimită maşină de reanimare la Băneasa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raed Arafat a ţinut în urmă cu puţin timp o conferinţă de presă. Ela explicat cazurile de la Băneasa şi Vâlcea, unde doi pacienţi au murit pentru că nu au ajuns în timp util la spital. El are un singur reproş pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa: „Dispecerul de la Constanţa trebuia să trimită maşină de reanimare imediat după ce a sunat medicul de familie care asista bolnavul, şi nu după ce a sunat medicul d

Raed Afarat susţine că apelul de urgenţă în cazul pacientului de la Băneasa decedat în ziua de 6 aprilie a fost dat la ora 9.11, iar ambulanţa a sosit 19 minute mai târziu.

„Apelul de urgenţă a fost dat dintr-o farmacie. I s-a spus că ambulanţele sunt la intervenţie, dar că vor ajunge în cel mai scurt timp. La 9.23, medicul de familie se afla lângă bolnav, a sunat iar la ambulanţă şi a spus că este suspect de infarct. La 9.27 ambulanţa a ajuns la pacient, iar la 9.30 a plecat spre Constanţa", a dat lămuriri Raed Arafat.

El spune că timpii în care ambulanţele trebuie să ajungă la pacient pentru zonele rurale, până în 2014, au fost stabiliţi la 20 de minute.:„În cazul de la Băneasa, ambulanţa a ajuns la 19 minute de la primul apel“.

Mutat pe drum în altă ambulanţă

„În drum către Constanţa, starea pacientului s-a agravat, intrând în stop cardiorespirator. Cadrele de pe ambulanţă au solicitat intervenţia unei ambulanţe tip C2, cu care s-au întâlnit pe drum. La 11.09 minute însă, pacientul a decedat în timp ce era resuscitat", a mai spus Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai spus că decedatul suferea, printre altele, şi de insuficienţă cardiacă globală, trecuse printr-un infarct miocardic şi avea şi hipertensiune pulmonară moderată. „Cazul nu putea fi tratat la Băneasa, indiferent de ce au zis unii. Cât priveşte ambulanţa, nu avea importanţă dacă ar fi luat pacientul de acasă, de la Centrul de Sănătate Băneasa sau de lângă medicul de familie. Dacă ar fi mers la Centrul de Sănătate Publică de la Băneasa, procedura nu se schimba. Bolnavul trebuia dus la Spitalul Judeţean Constanţa. Nici măcar la Medgidia, care era mai aproape, nu trebuia dus. Pacientul avea nevoie de asistenţă de specialitate avansată", a mai explicat Arafat.

El are un singur reproş pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa: „Dispecerul de la Constanţa trebuia să trimită maşină de reanimare imediat după ce a sunat medicul de familie care asista bolnavul, şi nu după ce a sunat medicul de pe ambulanţă. S-au pierdut 15 minute, care oricum nu erau suficiente în cazul de faţă, însă voi cere explicaţii directorului Vasile Popescu, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa.

“Unitatea de la Băneasa este dotată cu două echipaje B2, în regim permanent, două de tup A1 – pentru transport şi încă una de tip A2, tot pentru transport“, a declarat Raed Arafat. El spune că în luna ianuarie, staţia de ambulanţă de la Băneasa a preluat 88 de cazuri. Dintre acestea, 71 au fost redirecţionate imediat către alte unităţi medicale. Restul de 17 pacienţi au fost ţinuţi sub observaţie şi abia apoi redirecţionaţi spre alte spitale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite