Poliţiştii au făcut pândă o noapte în biserici. Au fost puşi să prindă hoţii care dau spargeri în lanţ la lăcaşurile de cult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din Poliţie sunt revoltaţi pe misiunea primită de colegii lor din Constanţa, care au fost puşi să stea noaptea la pândă în biserici. Practic, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, în fiecare dintre cele 50 biserici din municipiul Constanţa a fost închis câte un poliţist, care a păzit lăcaşul de cult şi care trebuia să acţioneze dacă hoţii dădeau spargerea.

Măsura a fost dispusă de şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, comisar-şef Tudorel Dogaru, după ce două biserici au fost călcate de tâlhari. „Şi de ce nu ar fi nişte ţinte ale hoţilor, din moment ce bisericile sunt, probabil, singurele instituţii care, în mod ciudat, nu trebuie să respecte Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor – republicată, în sensul că nu îşi asigură bunurile cu agenţi de pază“, arată poliţiştii din Sindicatul Europol, care l-au reclamat pe şef la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi la Ministerul de Interne.

„Vorbim de aproximativ 50 de lăcaşe de cult în care a fost închis, la propriu, câte un poliţist. Doar el şi Dumnezeu, într-o comuniune ce a durat 9 ore, timp în care a avut ocazia unică de a fi în dialog cu divinitatea. Cu excepţia Secţiei 2 Poliţie, unde colegii au sesizat reprezentanţii Filialei Constanţa a Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, şi unde au fost planificaţi câte doi poliţişti, la toate celelalte secţii, poliţiştii au fost carne de tun.

Spunem asta deoarece, la nici 1 lună de la tragicul eveniment în care colegul nostru, şeful Postului de Poliţie Vişeul de Jos, a fost omorât cu brutalitate, tocmai în biroul său, singur fiind, şefii noştrii, în mâna cărora stau destinele noastre, au trecut repede peste acest episod şi se pare că reproduc acelaşi context periculos. Trecând peste partea hilară a modului în care acest <meneger> a înţeles să coordoneze personalul, ne aflăm în faţa unei situaţii în care viaţa a peste 30 de poliţişti a fost pusă în pericol.

Este inadmisibil să planifici câte un poliţist în serviciu, să îl închizi într-o biserică, şi să aştepte ca hoţii să dea buzna peste el. Totuşi ne întrebăm ce ar fi făcut în situaţia în care ar fi intrat 5 persoane peste el, sau dacă i s-ar fi făcut rău pe perioada celor 9 ore, sau dacă ar fi fost luat prin surprindere de spărgători.

Pentru toate aceste riscuri, cms. şef Tudorel Dogaru, şeful Poliţiei Constanţa, va trebui să răspundă în faţa conducerii IGPR şi a Corpului de Control al Ministrului, pentru că organizaţia noastră a sesizat cele două instituţii pentru nerespectarea legislaţiei privind programul de lucru, a modului de planificare în serviciu, dar şi a managementului defectuos.

Acesta este încă un exemplu de proastă gestionare a resurselor umane şi a fondurilor instituţiei, doar pentru a da bine în faţa reprezentanţilor Bisericii. Era mai simplu să citească Legea 333/2003 şi să verifice personal, ca de la şef la arhiepiscop, dacă lăcaşele de cult au planuri de pază şi agenţi de pază. Dar de ce să se complice, când are la dispoziţie poliţiştii, faţă de care nu îi cere nimeni socoteală pentru modul în care îi foloseşte. 

Vă vom ţine la curent cu acest caz, de-a dreptul sfidător. Trebuie să reacţionăm şi să facem publice astfel de aberaţii, pentru că altfel tragedii ca cea de la Vişeul de Jos se vor repeta cât de curând“, a declarat echipa Sindicatului Europol. 

Arhiepiscopia Tomisului: „Noi le-am dat acces“

„Noi nu comentăm acţiunea Poliţiei. Arhiepiscopia Tomisului, la solicitarea lor, le-a pus la dispoziţie acces nocturn la parohiile pe care le-au solicitat, nu erau 50 lăcaşuri de cult, dar erau majoritatea. Nu au fost încuiaţi, ci au putut intra şi ieşi cum aveau nevoie.

Hoţii au făcut pagube mai mult materiale, au forţat uşi, geamuri, au spart cutia milei, de unde au luat câteva zeci de lei. Săptămâna trecută au fost sparte bisericile: <Sfântul Ştefan>, cea aflată în construcţie de la Gară; <Adormirea II> de la Dacia; <Sfânta Filofteia> de la Billa; <Sfântul Gherman> de la Poarta 6.

Majoritatea bisericilor au sisteme de alarmă, hoţii au ştiut unde lovesc, pentru că acestea prădate nu aveau sistemele funcţionale sau nu aveau deloc.

Am decis şi vom comunica, vom da o circulară, să nu mai rămână bani în biserică. La finele fiecărei zile să centralizeze eventualele donaţii şi să-i depună unde stau celelalte fonduri ale parohiei - la bancă sau în seif“, a declarat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 

REVENIM CU AMĂNUNTE

Pe aceeaşi temă: 

„Şeriful“ care vrea să facă revoluţie în Poliţia Română: „Mi s-a făcut lehamite“. Pe cine reprezintă Marius Robert Stoica

Preotul sinucigaş din Arhiepiscopia Tomisului, înhumat fără straiele bisericeşti. Sicriul a fost dus de la capela mortuară direct la cimitir

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite