Petiţie pentru iniţierea unui referendum vizând „evacuarea civilizată a romilor“ din cartierul social Henri Coandă

Petiţie pentru iniţierea unui referendum vizând „evacuarea civilizată a romilor“ din cartierul social Henri Coandă

Sursa Mediafax

Locuitori ai Constanţei, din zona Grăniceri, în care se află cartierul social Henri Coandă, cer municipalităţii un referendum pentru mutarea romilor.

Un constănţean, care a dorit să rămână anonim, a iniţiat o petiţie intitulată „REFERENDUM pentru mutarea romilor din cartierul Henri Coandă din Constanţa“. Apelul a fost postat pe site-ul petitieonline.com la 17 septembrie şi a fost semnată până în dimineaţa de marţi, 19 septembrie, de peste 100 persoane. Prin jalba virtuală se cere „evacuarea civilizată“ a romilor din zonă şi găsirea unor blocuri la marginea Constanţei, unde aceştia să fie mutaţi.

Iată textul petiţiei:

„Solicităm Primăriei Constanţa, ca autoritate locală, şi Prefecturii Constanţa - ca reprezentantă a Guvernului în teritoriu, să se implice în găsirea unei soluţii pentru evacuarea civilizată a cetăţenilor romi din zona Henri Coandă.

Motivaţia cererii:

- Cartierul social Henri Coandă, care trebuia să adăpostească persoane încadrate drept cazuri sociale, s-a transformat într-un focar de scandal şi mizerie în plin centru al oraşului;

- tineri sau în vârstă, constănţenii se tem să treacă prin zona respectivă, din cauza personajelor care o populează;

- zona Galeriilor Soveja, aflată pe stradă cu acelaşi nume, a ajuns un maldăr de gunoaie din cauza romilor care, zi şi noapte, stau înşiraţi pe trotuar, spărgând seminţe, aruncând ambalaje şi PET-uri;

- constănţenii sunt deranjaţi, zi de zi, de gălăgia persoanelor respective, pentru care civilizaţia pare un cuvânt SF.

Pentru că nouă NE PASĂ de oraşul în care trăim şi ne creştem copiii, cerem autorităţilor locale şi centrale să găsească soluţii legale pentru igienizarea întregii zone. Nu e posibil ca cele câteva barăci amplasate la numai câteva minute de una din cele mai aglomerate zone ale Constanţei să devină o sursă de infecţie care să afecteze atât de mulţi oameni.

Prin urmare, cerem autorităţilor să cumpere, din bugetul local, câteva blocuri amplasate într-o zonă periferică unde să mute cetăţenii romi, iar în cartierul Henri Coandă să fie mutate persoanele care într-adevăr merită o locuinţă socială: persoane în vârstă, cele cu pensii mici sau cu handicap etc.

Dacă nu se găsesc soluţii legale, solicităm domnului Decebal Făgădău organizarea unui REFERENDUM LOCAL, chiar cu rol consultativ, prin care constănţenii să îşi spună cuvântul cu privire la acest subiect, iar Primăria să ia notă de voinţa locuitorilor oraşului.

Credem că Ţară Europeană nu înseamnă doar să ne supunem cerinţelor UE şi să apărăm drepturile minorităţilor. Înseamnă şi să putem descuraja derapajele de la civilizaţie, înseamnă şi dreptul de a ne proteja copiii şi de a le asigura un mediu propice creşterii.

Un constănţean“ 

O parte dintre semnatari şi-a ascuns identitatea, precum iniţiatorul petiţiei. Ceilalţi, majoritatea femei, au semnat cu numele lor. Câteva dintre semnatare şi-au motivat opţiunea: 

„Locuiesc pe str. Tulcea din 2006 şi a fost linişte şi pace până la înfiinţarea cartierului Henry Coandă. De atunci s-a terminat liniştea, sunt scandaluri peste scandaluri zi şi noapte la secţia de poliţie, rata infracţionalităţii a crescut cu mult. Se fură din case, din scara blocului etc. Vecini care locuiesc la parter s-au trezit cu "vizitatori" neaşteptaţi. Ceea ce era odată o zonă liniştită a oraşului a devenit acum o zonă rău famată, ocolită şi temută de toată lumea. Nu mai spunem de autobuzul 44 care s-a transformat în taxi pt rromi. GRATIS! Şi câte furturi în autobuz!“ - Ana-Maria Hrebenciuc

„Semnez pentru că m-am săturat de aceşti paraziţi ai societăţii şi îmi doresc să fie duşi departe, cât mai departe“ - Diana Sivriu.

„M-am săturat de gălăgia, mizeria şi obrăznicia romilor în mijloacele de transport în comun şi pe străzile oraşului“ - Costina Pavel.

„M-am săturat de mizeria şi gălăgia din zonă. Am un copil şi îmi este teamă să.l laş singur.Sper să se rezolve ceva pentru că nu se mai poate“ - Liliana Dulgheru 

„Semnez pentru că mutarea romilor în acest cartier a fost cea mai proastă alegere, sparg magazine, bat oameni pe stradă, fac gălăgie, perturbă liniştea etc“ - Bianca-Maria Năstase. 

Cartierul social Henri Coandă a fost înfiinţat de fostul primar Radu Mazăre, care a construit locuinţe modulare pentru nevoiaşi, mulţi evacuaţi din alte imobile retrocedate. Anul trecut, Primăria Constanţa a hotărât extinderea cartierului populat în special de romi. 

Cartierul cu dosar penal

Cartierul Henri Coandă este format din 17 blocuri (cărora li se vor adăuga 6 blocuri noi), unde locuiesc aproximativ 3.000 persoane. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 7 milioane de euro.

Investiţia face obiectul unui dosar penal în care primarul Radu Mazăre este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi fals în declaraţii. Primarul este acuzat de procurori că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale -, pentru a ajuta compania să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

La rândul său, Avraham Morgenstern, afaceristul israelian care a construit cartierul social Henri Coandă, este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală.

„Ştiu de reclamaţiile care vin de la locatarii din campus, cât şi mai ales de la cei din zonă şi trebuie luate măsuri şi împreună cu poliţie pentru un climat de siguranţă", a declarat în 2015 primarul Decebal Făgădău.

Locuitorii din zonă sunt disperaţi deja de infracţionalitatea care a crescut în zonă. Pe internet a fost creată o pagină pe Facebook intitulată „Împotriva cartierului Henri Coandă Constanţa“. Aici, oamenii au postat imagini cu maşinile şi casele vandalizate. „În cartierul ăsta nu am avut niciodată gratii la ferestrele de la parter, însă acum e nenorocire“, se plâng vecinii cartierului dezvoltat de fostul primar Radu Mazăre.

Pe aceeaşi temă:

Se măreşte cartierul de nevoiaşi Henri Coandă. Localnicii sunt disperaţi din cauza infracţionalităţii, iar preţul apartamentelor din zonă a scăzut

Martor în dosarul lui Mazăre: Morgenstern m-a chemat la fostul primar acasă înainte de licitaţia pentru construirea cartierului „Henri Coandă”

Directorul Neptun TV: Problemele penale ale lui Radu Mazăre se datorează faptului că a făcut investiţii în Constanţa cu firme israeliene, şi nu europene

VIDEO Radu Mazăre se fereşte de noi acuzaţii din partea anchetatorilor: „Nu mă duc în cartierul Henri Coandă“

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările