Moravuri româneşti acum 70 ani. Cum criticau cronicarii vremii turistele care umblau „despuiate“ prin Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La mare Foto arhive
La mare Foto arhive

Apariţia turiştilor pe litoral - „sezoniştii“, cum îi denumesc localnicii - în ţinute indecente le dădea dureri de cap şi înaintaşilor noştri, mai ales când aceştia îmbrăţişaseră filosofia de viaţă comunistă.

După Al Doilea Război Mondial, când în România se instalase regimul comunist, stilul estival al turistelor care voiau să umble cât mai despuiate la mare scandaliza autorităţile. Ziariştii vremii înfierau indecenţa femeilor şi cereau oficialilor să ia măsuri privind exhibarea goliciunii invocând conduita serioasă a unui oraş „muncitoresc“.

Iată ce scria acum 70 ani presa constănţeană din iunie 1947 („Cuget liber“, ziarul local al Constanţei devenit oficios PCR):

Doamnelor, mai multă decenţă!

Odată cu sezonul băilor de mare au apărut în Constanţa sezoniştii – cunoştinţe vechi, ce-i drept, ale oraşului nostru, pe care de bine, de rău, i-am primit şi noi cu cât am putut, dar cu toată dragostea noastră.

Apariţia lor a dat ca totdeauna oraşului nostru o notă cu totul originală şi un prilej în plus pentru speculanţi de a mai jecmăni şi pe alţii decât pe localnici.

Toate sunt bune şi lucrurile au merge strună dacă anumite doamne nu ne-ar supăra privirea cu o expoziţie de trupuri goale pe care noi ca încercaţi sezonişti eram obişnuiţi să le vedem şi să le admirăm – dacă era cazul – numai la plajă.

Au apărut pe străzile oraşului la ora când muncitorimea trudită se îndreaptă spre casele lor doamne - şi nu dintre cele mai tinere – care îşi exhibează formele fizice în aşa-zisele <shorturi>, adică nişte pantalonaşi scurţi, scurţi de tot, mai scurţi decât cei mai minuscli chiloţi.

Dacă aceste <shorturi> ar fi un semn al modei, nu poate fi în niciun caz un semn la moralei şi al decenţei omului civilizat. Mai ales aici, la Constanţa, unde după cum se ştie, suferinţele şi rănile răsboiului au lăsat urme adânci. Libere sunt aceste onorabile doamne să-şi exhibeze formele carnale şi bâzdâcurile modei noi în altă parte şi nu într’un oraş al muncii. Suntem bucuroşi de musafiri, însă de musafiri care nu au uitat la gară regulile bunei cuviinţe.

Dar pentru că buna cuviinţă se învaţă greu, rugăm pe domnul chestor Traian Secheşeanu să posteze câţi agenţi pe strada Carol (actualul Bulevard Tomis) şi în mod civilizat să amintească acestor doamne că o lună la mare nu înseamnă destrăbălare, ci reconfortare pentru munca unui întreg an. Oare câte dintre aceste doamne în <short> ştiu cel puţin ce este aia muncă!“.

Argumentaţia indignată a cronicarului comunist nu era încheiată de nicio semnătură, ca o voce colectivă publică pe care ar fi reprezentat-o. Articolele din acea vreme nu erau însoţite de ilustraţie. Ziarele se află în arhiva Bibliotecii Judeţene Ioan N.Roman din Constanţa. 

Presa vremii despre turistele despuiate - Cuget Liber Constanţa iunie 1947 Sursa Biblioteca Judeţeană I.N.Roman Constanţa

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Litoralul românesc în anii de glorie ai comunismului. Cum se distrau părinţii noştri la Hanul Piraţilor, localul legendar din Mamaia Sat

Litoralul Mării Negre, văzut în presa de altădată: „Viaţa la mare este o binefacere. Folosiţi totdeauna valurile mici“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite