Mirosul gunoaielor a scos lumea în stradă la Costineşti. Garda de Mediu dă amenzi, dar problema persistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul oamenilor din Costineşti foto: Iorga Cheta Raveta
Protestul oamenilor din Costineşti foto: Iorga Cheta Raveta

Groapa de gunoi situată pe raza localităţii Costineşti a scos, zilele trecute, lumea în stradă. Şi comisarii Gărzii de Mediu trec des în control, dau amenzi, dar nimic nu se schimbă, spun locuitorii de la malul mării.

Vineri, 25 iunie, la iniţiativa comisarului şef al CJ Constanţa al Gărzii Naţionale de Mediu, Steluţa Popescu, a avut loc o întâlnire la sediul Primăriei Costineşti cu primarul comunei şi locuitori.

Tema discuţiei a fost legată de disconfortul olfactiv de la depozitul de deşeuri din Costineşti şi implicarea Gărzii Naţionale de Mediu în aplicarea prevederilor legale privind această speţă. Zilele trecute, aproximativ 100 de locuitori ai Costineştiului, în frunte cu primarul, au protestat solicitând închiderea gropii de gunoi ce aparţine companiei Iridex.

„După 20 de ani, în Costineşti, oamenilor nu le mai este frică să-şi spună deschis problemele, iar ăsta este cel mai mare câştig al protestului. De data aceasta am fost 100, vom continua, oamenii au înţeles că se poate, aşa că  data viitoare vom fi cu siguranţă mai mulţi. Costineştenii au acum voce şi ne-au arătat că nu e bine să-i superi, că vor reacţiona atunci când autorităţile îi ignoră. E o lecţie pentru noi toţi cei care îi reprezentăm, indiferent de nivel. Domnilor de la Iridex, băgaţi bine la cap, e doar începutul, în curând vă veţi trezi cu noi la poartă”, a spus primarul comunei Costineşti, Dorin Dumitru Jeanu.

În cadrul întâlnirii de vineri, s-au pus în discuţie obligaţiile ce revin autorităţii publice locale referitoare la “respingerea solicitărilor de dezvoltare a proiectelor dacă distanţele minime de protecţie sanitară nu sunt respectate sau în zonă sunt instalaţii care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei”, întrucât în proximitatea sursei de disconfort (depozitul de deşeuri) sunt mai multe imobile de locuit în diferite stadii de execuţie.

„Urmare a verificărilor s-a constatat faptul că autoritatea locală Costineşti nu a identificat până la această dată alternative privind colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor de pe raza comunei, la un alt depozit ecologic din judeţ, având în vedere nemulţumirile şi protestele cetăţenilor cu privire la mirosul de la depozit. Deşeurile de la populaţie şi de la agenţii economici din Costineşti sunt depozitate în continuare la acest depozit prin intermediul celor două societăţi cu care primăria are contracte de delegare a serviciului de salubrizare”, spune Garda de Mediu.

Referitor la stadiul autorizării depozitului de deşeuri şi controalele realizate de Garda Naţională de Mediu, facem următoarele precizări:

  • Depozitul de deşeuri este autorizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, având autorizaţie integrată de mediu pentru colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor reciclabile sortate şi autorizaţie de gospodărire a apelor emisă de AN Apele Române.
  • Există în dotare două staţii funcţionale: staţie de tratare mecanică şi sortare a deşeurilor reciclabile uscate (SS) şi staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor reziduale umede (TMB).
  • În perioada 2020-2021, Garda Naţională de Mediu a efectuat 12 controale, fiind aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 140.000 lei.
  • În cursul lunii aprilie 2021 o echipă mixtă de comisari din cadrul Comisariatului General, împreună cu comisari de la CJ Constanţa, au efectuat verificări detaliate privind gradul de conformare cu legislaţia în vigoare. Pentru îmbunătăţirea modului de operare şi prevenire a disconfortului olfactiv, comisarii au stabilit un plan de măsuri cu termene de realizare, unele din măsuri fiind în termen la această dată.
  • În scopul diminuării efectelor negative a gazelor de depozit asupra mediului înconjurător s-a suplimentat reţeaua de extracţie, colectare şi tratare a gazelor de depozit prin realizarea a trei foraje racordate la staţia de tratare a gazelor şi s-au pus în funcţiune echipamente noi de biostabilizare/compostare, urmând a se lua şi alte măsuri.


Comisarii Gărzii de Mediu ţin să precizeze că vineri, la ora prezenţei lor în comună „nu s-a resimţit miros pestilenţial.”

Citeşte şi:

Groapa ecologica pentru gunoiul de pe Litoral

Prefectul de Constanţa cheamă în instanţă Consiliul Local Tuzla



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite