Ministrul Rafila, după vizita la Spitalul din Constanţa: „Echipa de medici specialişti este în pericol să se dezintegreze!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila, declaraţii după vizita la Spitalul din Constanţa foto: Călin Gavrilaş
Alexandru Rafila, declaraţii după vizita la Spitalul din Constanţa foto: Călin Gavrilaş

La finalul vizitei efectuate de ministrul Alexandru Rafila la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, autorităţile locale au anunţat când unitatea medicală va fi redeschisă parţial. Ministrul a atras atenţia că echipa medicală este în pericol să se dezintegreze.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a fost marţi, 11 ianuarie, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unitate medicală închisă în urmă cu trei luni din cauza unui incendiu izbucnit în Secţia ATI. Şapte paciente internate au murit. Spitalul se află în subordinea Consiliului Local Constanţa.

„Au fost momente grele după ridicarea autorizaţiilor, când au fost tot felul de zvonuri şi am crezut că nu vom mai funcţiona niciodată. Lucrurile cred că se vor mişca într-un cu totul alt ritm de acum încolo. Se pare că în cursul lunii februarie vom putea să funcţionăm parţial în această clădire”, a declarat managerul spitalului, medicul Claudia Cambrea.

Ministrul Rafila a declarat că a venit la Constanţa pentru că aici este o unitate medicală de elită, cu un personal medical foarte calificat şi „nu trebuie, în această perioadă dificilă, să renunţăm la această resursă umană calificată să trateze pacienţii infectaţi cu COVID-19”. 

Ministrul Sănătăţii a insistat pe tema menţinerii echipei de medici specialişti de la acest spital. „Am înţeles un lucru care este mai important decât momentul acesta al pandemiei: trebuie să ştim să ne păstrăm specialiştii în sănătate. O echipă competentă, rodată să lucreze împreună, este în pericol, în momentul de faţă, să se dezintegreze. Acest lucru a fost subliniat de reprezentanţii sindicatelor”, a adaugat Alexandru Rafila. 

Ministrul a explicat faptul că dispersarea personalului medical din acest spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze, arată ministrul, să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecţioasă este dincolo de pandemia COVID-19.

alexandru rafila la spitalul de boli infectioase din constanta foto calin gavrilas

Ministrul Rafila şi Claudia Cambrea, managerul spitalului foto: Călin Gavrilaş

„Am vizitat spitalul. Din punct de vedere al circuitelor medicale, al dotărilor cu echipamente, nu s-a schimbat după incendiu, cu excepţia unei anumite zone care a fost distrusă de incendiu. Ceea ce s-a schimbat a fost faptul că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare din punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcţii, al ISU şi se consideră că în acest moment ea nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”, a mai spus Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătăţii a concluzionat că trebuie găsită o soluţie tranzitorie prin care acest spital să-şi poată relua activitatea, dar pentru asta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului. 

alexandru rafila la spitalul de boli infectioase din constanta foto calin gavrilas

Când se va redeschide parţial spitalul

Alexandru Rafila a fost însoţit în vizita sa prin spital de primarul Constanţei Vergil Chiţac. Edilul a declarat că lucrurile nu sunt aşa simple în ceea ce priveşte redeschiderea unităţii medicale, ţinând cont de standardele legale. „Uitaţi-vă la Matei Balş, la peste un an de la incendiul de acolo încă nu a fost dat drumul spitalului”, a spus primarul.

Vergil Chiţac a arătat că, în momentul de faţă, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa mai trebuie rezolvată problema instalaţiei electrice: proiectul de făcut, avizele de obţinut şi manopera în sine. „În rest, spitalul, de mâine, dacă prezumăm că instalaţia electrică ar fi perfect funcţională, ar putea fi deschis. Este extrem de important să menţinem personalul acesta specializat aproape.”

În final, primarul a recunoscut că termenul redeschiderii parţiale a spitalului - 15 decembrie 2021 - a fost nerealist şi a înaintat un nou termen pentru redeschiderea unei zone cu 50 de paturi. „A fost nivelul meu de ambiţie data de 15 decembrie. Din păcate, îmi asum acest lucru, nu a putut fi respectat acest termen din motive obiective. 28 februarie este o prognoză optimistă.”

Vă recomandăm şi: 

Cum ar arăta prima aşezare umană de pe Marte. Proiectul unor elevi români premiaţi la un concurs internaţional

Un poliţist a anunţat pe Facebook că refuză să dea amenzi pentru nepurtarea măştii. IPJ: „Momentan se fac verificări“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite