Măsuri speciale de Ziua Marinei: fără drone, fără bagaje mari. Ucrainenii au declinat participarea la spectacolul naval

Măsuri speciale de Ziua Marinei: fără drone, fără bagaje mari. Ucrainenii au declinat participarea la spectacolul naval

Ziua Marinei la Constanţa FOTO navy ro

De Ziua Marinei va fi interzisă folosirea dronelor pentru filmarea spectacolului de pe faleza Comandamentul Flotei din zona Cazinoului din Constanţa. Pentru prima oară, spectatorii sunt rugaţi să nu vină cu bagaje voluminoase. Măsura este luată de Forţele Navale Române din raţiuni de securitate şi de fluidizare a desfăşurării marelui eveniment nautic-militar.

În Portul Tomis se va desfăşura joi, 15 august, marele spectacol de Ziua Marinei, care va putea fi urmărit de pe faleza Comandamentul Flotei, din zona Cazinoului din Constanţa.

Traficul rutier va fi restricţionat joi, 15 august, în intervalul orar 7.00-15.00, în zona peninsulară a Municipiului Constanţa, pentru fluidizarea accesului pietonal pe esplanada din faţa Comandamentului Flotei.

Mijloacele auto neautorizate nu vor avea acces pe următoarele segmente de drum: intersecţia Străzii Traian cu Strada Termele Romane (zona Parcului Primăriei) până la Poarta 1 de acces în Portul Constanţa; intersecţia Străzii Traian cu Bulevardul Tomis până în Piaţa Ovidiu; Prelungirea Străzii Traian (zona Gara CFR/acces Poarta 3 Port Constanţa), pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia Străzii Traian cu Strada Negru Vodă şi intersecţia Străzii Negru Vodă cu Strada Ecaterina Varga.

Utilizarea dronelor, pe timpul desfăşurării exerciţiului demonstrativ „Forţele Navale Române 19”, joi, 15 august, între orele 9.00-13.00, va fi interzisă.

Marina Militară Română recomandă tuturor celor care doresc să asiste, pe faleza din Constanţa, la sărbătoarea marinarilor militari şi civili, să nu deţină bagaje de dimensiuni mari pentru a nu aglomera spaţiul şi din motive de securitate.

Navele militare ucrainene nu mai participă la exerciţiul demonstrativ prezentat cu prilejul Zilei Marinei Române, la Constanţa, din cauza condiţiilor hidro-meteorologice nefavorabile din raioanele de nord-vest ale Mării Negre.

Partenerii americani şi italieni vor fi reprezentanţi de câte un detaşament de militari în Garda de Onoare, iar distrugătorul USS „Porter” va fi prezent în dispozitivul fix de pe mare, alături de celelalte nave militare româneşti, şi aeronavele italiene Eurofighter vor asigura anumite secvenţe de luptă aeriene.

Conducerea Statului Major al Forţelor Navale prezintă scuze populaţiei pentru restricţiile de circulaţie stabilite în zona peninsulară din Constanţa şi adresează tuturor persoanelor invitaţia de a fi alături de marinarii militari la manifestările organizate joi, 15 august, la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Bucureşti.

Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni vor prezenta joi, 15 august, cel mai mare spectacol naval pe care Forţele Navale Române îl organizează, an de an, în România.

„Partea nevăzută a acestui spectacol înseamnă sute de ore de pregătire şi zeci de zile de instrucţie pe mare, pe fluviu, în teren, în aer şi sub apă, pe care militarii din toate structurile participante le execută, pentru a prezenta publicului, într-un mod ireproşabil, cartea de vizită a Marinei Militare”, declară reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Toate evenimentele, organizate cu prilejul Zilei Marinei Române 2019, sunt dedicate navei-şcoală „Mircea”, „Ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă cu onoare şi cu cinste Tricolorul românesc pe mările şi oceanele lumii. Pentru recunoaşterea contribuţiei sale la promovarea imaginii ţării noastre pe meridianele lumii, precum şi pentru rolul său în păstrarea valorilor şi tradiţiilor marinăreşti, drapelul navei-şcoală „Mircea” va fi decorat cu „Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor”.

Programul evenimentelor

Joi, 15 august, la Constanţa, festivităţile vor începe la ora 09.55, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale, Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene vor fi purtate în semn de salut, de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.

Scena marină va fi ocupată, în minutele următoare, de cele trei remorchere multifuncţionale, „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, şi de şase ambarcaţiuni rapide, care vor invita publicul la vals. După retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă vor fi lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstraţiile continuă cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse şi vor ataca gruparea de forţe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile şi transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriză în care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unităţi de muniţie de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 şi 100 mm.În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exerciţiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon, că un submarin inamic se află în raionul maritim din faţa Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziţiei submarinului, o corvetă va ataca cu o torpilă şi cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile uşoare.

După anihilarea pericolului submarin, exerciţiul continuă cu secvenţa de respingere a desantului maritim. Zece ambarcaţiuni de asalt se vor îndrepta spre faleză şi vor executa foc cu muniţie de manevră, dar atacul forţelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 şi de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri şi de infanterişti marini. Siguranţa publicului de pe faleză va fi asigurată cu aproximativ 3.600 de unităţi de muniţie de manevră, calibre cuprinse între 5,45 şi 100 mm.

Migraţia ilegală pe mare şi ameninţările asimetrice sunt două elemente pe care marinarii şi aviatorii le vor combate, simultan, cu un mozaic de forţe navale şi aeriene, ce aparţin ministerelor apărării naţionale, afacerilor interne şi transporturilor, aspect care subliniază importanţa cooperării interdepartamentale şi interinstituţionale. Navele MAI şi ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare) vor intercepta o ambarcaţiune suspectă, iar elicopterul ARSVOM va survola raionul acţiunii. Ambarcaţiunea cu migranţi va fi interogată şi, după cercetarea situaţiei, aceasta va fi însoţită în port, conform procedurilor. În acelaşi timp, ambarcaţiunile rapide ale Forţelor Navale lansează la apă patru scafandri, care vor fi recuperaţi de un elicopter Puma Naval. De pe parâma elicopterului, scafandrii vor saluta oficialităţile şi publicul de pe faleză, marcând, astfel, încheierea exerciţiilor demonstrative.Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” va prezenta simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi va deschide parada navală, la care vor participa toate navele şi aeronavele care au performat în faţa falezei Comandamentului Flotei.

În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare va încheia Exerciţiul demonstrativ „Forţele Navale Române 19”, dar evenimentele vor continua, la Constanţa, până la ora 22.00.

Tradiţionalele jocuri marinăreşti vor fi organizate, în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00-15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc. La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 (Port Constanţa) – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Pe aceeaşi temă: 

Ziua Marinei. Programul detaliat al celui mai mare spectacol naval organizat de Forţele Navale Române

Distrugătorul american USS „Porter”, prezent la Ziua Marinei Române. Pe cer vor zbura aeronavele italiene Eurofighter Typhoon

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: