Marinarii români au cârmit spre croaziere. Iată de ce sunt preferate navele de pasageri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă. Adevărul
Foto Arhivă. Adevărul

În lipsa unei flote, tinerii s-au reprofilat: numărul personalului de pe vasele de croazieră l-a întrecut pe cel al marinarilor de pe navele comerciale. 

Alexandru Ovezea (26 de ani) este Head Bartender la compania Celebrity Cruises. Este plecat pe mare din luna mai a anului trecut, iar peste câteva zile va ajunge acasă. Are încă un motiv să-şi dorească cu ardoare asta: în urmă cu două luni s-a născut băiatul lui, Luca.



Despre experienţa lui pe mare ne-a povestit într-o mică pauză de care se bucură pe parcursul unei zile. Era la Saint Lucia (insulele Caraibe).
A ales să plece pe mare pentru salariul foarte ispititor. În România lucra la un club de noapte, însă cu banii obţinuţi nu-şi putea întreţine familia.

Este pentru a treia oară când pleacă pe mare, însă voiajul prezent a durat 9 luni, cu 3 luni mai mult decât celelalte. S-a acomodat repede cu viaţa de pe vas. Clienţii lui sunt in vârstă. „Media de vârstă este de 60 de ani“, spune el. 

În fiecare seara, pe vas, sunt petreceri tematice. Echipajul şi pasagerii se costumează şi distracţia e la ea acasă. „Aş munci şi zi şi noapte numai să vină ziua când voi pleca acasă“, mărturiseşte Alexandru.

Supravieţuitorul de pe Concordia, o nouă aventură


Alexandru Bănescu (25 de ani) a fost nevoit să-şi întrerupă mai repede voiajul care se termina în luna iunie întrucât nava pe care era instructor de fitness, Costa Concordia, a eşuat în apropiere de insula Giglio.

Era primul lui voiaj. La scurt timp a ştiut că va pleca din nou pe mare, pentru a-şi învinge teama. Aşa se face că în martie se va îmbarca din nou, pe Costa Favolosa. „Pe mare îmbin utilul cu plăcutul: fac sport şi văd şi lumea“, spune el. Pe vas i-au rămas toate amintirile, dar nu se plânge. În curând va porni într-o nou aventură. Poate, de data aceasta, va avea mai mult noroc.

Pasagerele, în top


Conform statisticilor Sindicatului Liber al Navigatorilor, numărul personalului de pe vasele de croazieră l-a întrecut pe cel al marinarilor de pe navele comerciale. În total, statul român a eliberat 34.500 de brevete de marinar. Dintre acestea, mai mult de jumătate de carnete sunt ale personalului auxiliar pe navele de croazieră. Dintre aceştia, doar 16.000 şi-au reînnnoit carnetele de muncă. 

Pe mare mai pleacă vreo 12.000 dintre ei. Numărul lor a scăzut continuu în ultimii ani. În 2005 au navigat 17.822 de persoane, în timp ce în 2010 au fost 12.080 de persoane. „Acest lucru ne arată că am pierdut 4.000 de locuri de muncă. Anul trecut am semnalat o uşoară creştere a numărului marinarilor care şi-au găsit de muncă pe mare, însă nu este semnificativă“, a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor Constanţa. În Constanţa funcţionează 13 firme de pasageri, dar mai sunt şi în Braşov şi Bucureşti.

O persoană cae doreşte să se îmbarce pe o navă de croazieră trebuie neapărat să urmeze cursurile de bază care se fac la Ceronav şi durează două săptămâni. În urma cursurile se obţin 4 certificate în baza cărora se eliberează carnetul de marinar.

Alexandru Ovezea este plecat pe mare din luna mai a anului trecut
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite