FOTO VIDEO Legendarul Zorba Grecul a trecut şi prin România: „Un adevărat Rai pentru un pehlivan ca mine“. Comunitatea elenă serbează Ziua Eladei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zorba Grecul interpretat de Anthony Quinn
Zorba Grecul interpretat de Anthony Quinn

Legendarul erou al lui Nikos Kazantzakis, Zorba Grecul, al cărui dans redat de Anthony Quinn a devenit emblema libertăţii, a fost plimbat de autor şi prin România. Puţini ştiu că personajul a fost inspirat de un scriitor român - Panait Istrati, prieten al marelui romancier Kazantzakis.

Comunitatea Elenă Elpis din Constanţa a sărbătorit în avans Ziua Naţională a Greciei, celebrată la data de 25 martie, de Buna Vestire.

Sâmbătă a avut loc un spectacol la Casa de Cultură din Constanţa, unde au evoluat Ionut Galani şi trupa sa, ansamblul Asteria şi în premieră ansamblul Olimpos al Comunităţii Elene din Galaţi.

Duminică, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, a fost organizat un flash-mob la care s-a jucat sirtaki, dar şi nelipsitul dans al lui Zorba grecul, eroul lui Nikos Kazantzakis pe care pereginările l-au purtat şi prin România.

În data de 25 martie, de la ora 11, la Biserica Greacă Metamorfosis din Constanţa va fi oficiată o slujbă de pomenire a eroilor eleni martiri din perioada Revoluţiei de la 1821.

În România trăiesc la ora actuală 6.500 greci, cu precădere în judeţele din sud-estul ţării. Conform statisticilor, cea mai mare concentraţie de greci este în Dobrogea.

Grecii din comunitatea elenă Elpis de la Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Nikos Kazantzakis şi Panait Istrati, o mare prietenie

Figura lui Panait Istrati este imortalizată în literatura universală în faimosul roman „Zorba Grecul“, capodopera lui Nikos Kazantzakis. Legendarul personaj Zorba este asemuit de autor lui Panait Istrati. „Faţa lui Zorba era plină de zbârcituri, măcinată, roasă parcă de vijelii şi ploi. O impresie de lemn muncit şi chinuit. O altă faţă, câtiva ani mai târziu, mi-a făcut aceeaşi impresie de lemn muncit şi chinuit: cea a lui Panait Istrati“, scrie Kazantzakis, romancierul a cărui faimă a fost depăşită de personajul său, vibrantul Zorba. Zorba a fost interpretat pe marele ecran de inegalabilul actor Anthony Quinn, în filmul devenit clasic, turnat de Michael Cacoyannis în 1964.

În cartea sa, Nikos Kazantzakis a reţinut plimbarea lui Zorba prin România, unde aventurierului i-a plăcut teribil. „După şase, şapte luni, am primit o ilustrată din România, înfăţişând o femeie planturoasă, decoltată: «Mai trăiesc, mănânc mămăligă, beau bere, lucrez la puţurile de petrol, sunt murdar, put ca un şobolan din canalul de scurgere. Dar ce-are a face! Se află aici din belşug tot ce inima şi burta îşi poate dori, un adevărat rai pentru nişte bătrâni pehlivani ca mine. Mă-nţelegi, jupâne: trai bun, găini şi puiculiţe pe deasupra, slavă Domnului! Te îmbrăţişez prieteneşte, Alexis Zorba, şobolan din canalul de scurgere»“, notează Nikos Kazantzakis.

Panait Istrati şi Nikos Kazantzakis au împărtăşit „nobilele idealuri ale comunismului“. Impactul temperamentalului dunărean asupra lucidului cretan a fost major. Cei doi au fost împreună în Rusia pentru a experimenta traiul în patria sovietică, înflăcăraţi de ideologia bolşevică.

Vă mai recomandăm

Grecii din România, despre ţara lor natală, un paradis în derivă: „Am fost la vot şi am rămas şocat de atâta sărăcie“

FOTO VIDEO Panait Istrati, „Zorba Grecul“ al românilor. Celebrul personaj Zorba, asemuit scriitorului, descrie România ca fiind „Raiul pe pământ“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite