FOTO Ardealul la 1905. Imagini incredibile păstrate în arhiva Azopan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săcele, 1905 - colecţia Azopan Sursa azopan.ro / fortepan.hu
Săcele, 1905 - colecţia Azopan Sursa azopan.ro / fortepan.hu

Azopan, celebra marcă de filme fotografice din România comunismului, continuă să ofere publicului imagini de arhivă extrem de preţioase, developate de pe peliculă.

În Fototeca Azopan există, structurată pe ani, colecţia de poze alb-negru sau color în care sunt arătate peisaje, locuri, localităţi şi personaje ale vremii. 

GALERIE FOTO DIN ARDEALUL ANULUI 1905

Din Oradea vedem Piaţa Szent László (Piaţa Unirii), biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului (Biserica Lunii), Crişul Repede, Piaţa Széchenyi, Biserica Sfântul Gheorghe a Seminarului Diecezan Greco-Catolic, cupola sinagogii neologiste, Podul Sfântului László şi primăria.

Din Braşov sunt înfăţişate Piaţa Sfatului, Primăria (astăzi Muzeu), strada Apollonia Hirscher, muntele Cenk sau valahi dansând.

Pozele arată Cluj-Napoca - Piaţa Principală, Biserica Sfântul Mihail şi statuia lui Matei Corvin.

De la Timişoara apar Catedrala şi Piaţa Unirii de astăzi.

O fotografie rară din Petroşani dezvăluie unde se afla graniţa româno-maghiară din acel timp, în Defileul Jiului, iar la Rodna se vede structura de acoperiş din lemn a bisericii greco-catolice din 1825, lângă ruina bisericii medievale.

„Ştiţi bancul când un preot, un informatician şi un economist stau de vorbă?

Nici noi, dar Fototeca Azopan este rezultatul unei astfel de discuţii între fondatorii Lóránd-Félix  FuróLóránd Fülöp şi Edgár Szőcs.

Azopan.ro este o arhivă foto online care îşi propune salvarea şi publicarea patrimoniului fotografic analogic din România. Colecţia doreşte să publice cât mai multe din milioanele de poze realizate analog, păstrate în adâncul sertarelor, în pod, pe rafturile din depozitele muzeelor sau cele care exista numai pe suport negativ. 

Lucrăm în fiecare zi să găsim noi colecţii şi patrimonii fotografice pe care le putem digitaliza, data şi publica. Mulţumim familiilor, persoanelor fizice şi fotografilor profesionişti care ne-au încredinţat colecţiile lor şi ne-au permis publicarea acestora.

Fototeca se bazează pe munca voluntară a editorilor şi se adresează tuturor, oricine poate îmbogăţi colecţia cu patrimoniul fotografic propriu. Poate face parte din colecţie orice poză care corespunde cerinţelor stabilite de către redactorii fototecii.

Uitaţi-vă la fotografii, daţi share, trimiteţi-le prietenilor, descărcaţi pozele, scrieţi-ne dacă aveţi informaţii suplimentare pentru oricare dintre fotografii sau dacă observaţi ceva în neregulă cu datarea lor.

Suntem încântaţi şi onoraţi dacă presa descoperă de asemenea colecţia şi foloseşte pozele pentru a ilustra şi a scrie articole“, scriu cei trei fondatori despre Fototeca Azopan

Pe aceeaşi temă: 

Palatul Navigaţiei de la Marea Neagră - locul unde visurile migranţilor deveneau realitate. De aici se cumpăra biletul de vapor către America

Mărturii din dezastrul Titanicului. Ce au relatat oamenii de pe Carpathia, vasul care a sărit în ajutorul supravieţuitorilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite