Explicaţiile fostului preot care şi-a dat foc în faţa Catedralei Neamului. Ce răspunde Patriarhiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Ciulei, preotul care şi-a dat foc la haină în faţa Catedralei Neamului, a fost astăzi prezent la un nou termen în care este judecat Teodosie, arhiepiscopul pe care-l acuză de abuz.

George Ciulei, fostul preot care şi-a dat foc la haină în ziua sfinţirii Catedralei Neamului, a fost luni, 26 noiembrie, la Curtea de Apel Constanţa unde s-a judecat un nou termen în dosarul „Nazarcea”, în care arhiepiscopul Teodosie al Tomisului este acuzat de fraudarea unor fonduri europene.

„Am urmărit reacţia Patriarhiei Române, prin purtătorul de cuvânt Bănescu, şi mi se pare lamentabil să spui că protestul pe care l-am făcut a fost împotriva eroilor neamului. Mesajul meu a fost unul ferm, am spus că sunt împotriva corupţiei din biserică şi a abuzurilor pe care unii ierarhi le fac. Iar dacă în accepţiunea Patriarhiei ierarhii sunt eroii neamului atunci am înţeles poziţia dânşilor”, a declarat George Ciulei.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat, după incidentul de ieri, că „înclin să cred că nu e vorba de un preot real. Dacă e vorba de un preot caterisit, a comis ceva care i-a adus caterisirea, iar incidentul de astăzi, dacă e real, îl descalifică pe cel care l-a comis. Asta înseamnă a protesta împotriva eroilor. E regretabil”.

Fostul preot a arătat că în Arhiepiscopia Tomisului sunt, la ora actuală, mai mulţi preoţi condamnaţi penal sau cu probleme grave de moralitate care slujesc în continuare, chiar Teodosie fiind inculpat în două dosare penale.

„Atitudinea Arhiepiscopiei sau a inculpatului Teodosie este una mută. Nu vorbeşte cu nimeni, nu vrea să dea nicio declaraţie, nu are nimic de spus, până la urmă este dreptul lui să facă lucrul acesta. Însă pe linia bisericească ar trebuie să comunice şi să îşi revizuiască atitudinea faţă de preoţii din subordine şi să nu mai săvârşească abuzuri”, a spus Ciulei.

De partea cealaltă, Episcopul Teodosie nu a dorit să facă nicio declaraţie referitoare la incidentul petrecut duminică în faţa Catedralei Neamului, când un preot din eparhia sa şi-a dat foc în semn de protest împotriva abuzurilor din BOR.

O altă formă de nedreptate a ierarhilor, spune George Ciulei, reiese şi din cazul fostului episcop de Huşi, acuzat de relaţii homosexuale, când i s-a acceptat retragerea din funcţie, el fiind acum, în mod oficial, episcop retras. În tot acest timp, unii preoţi sunt înlăturaţi din preoţie pentru „presupuse neascultări”.

„Acest episcop s-a retras din slujire, ceea ce este împotriva canoanelor. Un preot sau un arhiepiscop nu se poate retrage şi iată acolo acela a rămas cu acelaşi prerogative, are palat, slujitori, maşină, salarii şi tot ceea ce implică viaţa aceasta de arhiereu, în contradicţie cu această situaţie suntem mulţi preoţi care efectiv suntem înlăturaţi pentru o presupusă neascultare. Ceea ce înseamnă că pentru homosexualitate biserica oferă nişte privilegii, iar pentru o neascultare invocată de dânşii poţi fi înlăturat cu nonşalanţă”, a spus George Ciulei.

Fostul preot spune că va continua protestele sale la dresa abuzurilor şi nedreptăţii din BOR.

Preotul George Ciulei a aflat, pe 16 noiembrie 2018, decizia definitivă a Consistoriului Mitropolitan (for de judecată bisericesc) al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, care l-a depus din treapta preoţiei pentru „nerespectarea mărturisirii de fidelitate eclesială sau a jurământului depuse la absolvire sau la hirotonie şi pentru neascultare faţă de autorităţile bisericeşti”, deşi totul a plecat de la un accident rutier în care preotul a fost victimă.

Decizia Mitropoliei vine după ce prima instanţă, cea de la Constanţa – Arhiepiscopia Tomisului, a luat aceeaşi hotărâre în anul 2016.

Preotul George Ciulei din Constanta ameninta ca-si fa da foc la slujba de fintire a Catedralei Neamului

3 ani de judecată în instanţele bisericeşti

În noaptea de 18/19 martie 2015 pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa s-a produs un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Concret, Chiţu Nicolae Răzvan conducea un autoturism Matiz sub influenţa băuturilor alcoolice (1,24 g/l alcool pur în sânge), pătrunde pe contrasens şi se izbeşte de un autoturism Opel condus regulamentar de preotul George Ciulei de la parohia „Sfântul Andrei” din Cernavodă. În urma impactului, Chiţu Nicolae îşi pierde viaţa.

Deşi două documente emise de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa – Serviciul Rutier atestă faptul că preotul Ciulei George are calitatea de parte vătămată în dosarul de cercetare 3522/P/2015 cu privire la accidentul rutier relatat mai sus, Arhiepiscopia Tomisului decide suspendarea sa din preoţie.

Încercând să afle un răspuns la această situaţie, părintele s-a adresat Patriarhiei, fapt care, spune el, i-a înfuriat pe şefii săi din Constanţa care l-au trimis în judecata forurilor bisericeşti (consistoriu).

Astfel, în data de 22 martie 2016 (la exact un an de la suspendarea sa din preoţie) părintele este chemat în faţa consistoriului eparhial pentru a fi judecat de „nerespectarea mărturisirii de fidelitate eclesială sau a jurământului depuse la absolvire sau la hirotonie şi pentru neascultare faţă de autorităţile bisericeşti.” Prima instanţă bisericească a decis depunerea din treapta preoţească a preotului care a făcut recurs la Consistoriul Mitropolitan.

A urmat încă un an de înfăţişări, iar în luna martie 2017 consistoriul a încheiat judecata, decizia fiindu-i comunicată lui George Ciulei pe 16 noiembrie 2018. „Este inadmisibil să aştept aproape doi ani pronunţarea Consistoriului şi mă întreb dacă aceasta este grija Bisericii faţă de un slujitor al ei? S-au întrebat oare preoţii judecători ce punem pe masa copiilor când stăm şi suntem judecaţi cu anii pentru că dânşii au alte priorităţi?”, spune bărbatul.

Pe 16 noiembrie 2018, preotul Ciulei află, oficial, că i-a fost respins recursul, deci este depus din treapta preoţiei. Instanţa, la fel ca cea de la Constanţa, a făcut referire la canoanele Sfântului Vasile cel Mare şi a Sf. Grigore de Nyssa care vorbesc despre „cel care a ucis”. „Această noţiune implică o acţiune asupra cuiva. Eu nu pot cădea sub incidenţa acestui canon deoarece nu am făcut nicio acţiune asupra cuiva, celălalt şofer este făptuitorul, el făcând o acţiune asupra mea, în urma căreia şi-a pierdut viaţa. Sunt introdus abuziv sub incidenţa canonului, susţinându-se ideea că am săvârşit omor, deşi organele statului au certificat că eu sunt parte vătămată. Este revoltător”, spune George Ciulei.

În tot acest timp, preotul a sesizat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care decide că George Ciulei a fost „victimizat” de către Biserica Ortodoxă Română. Conform CNCD, victimizarea este orice tratament advers, venit ca reacţie la o plângere sau acţiune în instanţă sau la instituţiile competente, cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal şi al nediscriminării.

Pe aceeaşi temă:

„O să-mi dau foc în timpul slujbei de sfinţire a Catedralei Neamului“. Disperarea unui preot nemulţumit de judecata BOR

VIDEO Imagini tulburătoare cu momentul în care un preot îşi dă foc în timpul sfinţirii Catedralei Neamului


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite