De ce ne botezăm copiii şi de ce este bine ca pruncul să primească nume de sfânt. Micuţii se scaldă abia a doua zi după ce au fost creştinaţi. Explicaţiile preoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botezul este prima din cele şapte taine ale bisericii, alături de mirungerea, împărtăşania, pocăinţa, hirotonia, nunta şi maslul şi el reprezintă intrarea omului în viaţa creştinească.

Ritualul creştin se face la porunca lui Iisus Hristos, care a spus apostolilor: „Mergând, învăţaţi toate neamurile botezându-le în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh“. Prin botez, ne explică arhidiaconul Claudiu Banu, pruncul se curăţă de păcatul strămoşesc, moştenit de la Adam şi Eva.

Biserica spune că pruncul poate fi botezat la 40 de zile de la naştere, excepţi făcând păgânii care doresc să devină creştini, şi atunci preotul îi botează la diverse vârste. La botezul copilului poate fi prezentă şi mama în biserică numai dacă i se citesc în prealabil rugăciunile speciale la 8 zile şi la 40 de zile după ce naşte.

Copilul, templu al Duhului Sfânt

„Prin botez, trupul devine un templu al duhului sfânt. Rugăciunea pentru botez este compusă din două părţi.

Prima este de exorcizare, de lepădare faţă de Satana, când ne lepădăm de ceea ce este rău, iar cea de-a doua este unirea cu Iisus Hristos.

image

Apoi, are loc rostirea crezului, o mărturisire de credinţă a celui botezat. Crezul este spus de naş, pentru prunc“, dezvăluie părintele Claudiu Banu, din Constabţa.

În cadrul botezului are loc taina mirungerii, cu Sfântul şi Marele Mir, care se mai foloseşte doar la târnosirea bisericii. „Precum clădirea bisericii devine Casa Domnului, copilul devine templu al duhului sfânt“, explică părintele.

Copilul trebuie să poarte nume sfânt

Copilul, spune omul Bisericii, trebuie să poarte şi un nume sfânt, ales de părinţi sau de naşi. Care este explicaţia? Sfântul ales va fi purtătorul de grijă al copilului şi apoi al adultului şi îl va apăra de grijă toată viaţa lui.

Botezul poate avea loc în orice zi a anului, însă, îndeamă preotul, el trebuie să aibă o conotaţie duhovnicească, şi nu una de petrecere.

Scăldătoarea, un obicei al creştinilor, trebuie să aibă a doua zi, nu imediat după botez, pentru a nu i se lua mirul celui care a fost proaspăt botezat.

Vă mai recomandăm:

Sirian botezat întru Hristos. Povestea lui Molo, musulmanul care a devenit creştin la 58 de ani

Maica Domnului ar fi avortat?

Preotul Eugen Tănăsescu, la Adevărul Live: „Catalogul nu-şi propune să fie un top 300 sfinte moaşte“

Preoţii români care au murit pentru noi şi Dumnezeu. Destinele duhovnicilor torturaţi şi ucişi în temniţele comuniste

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite