Cum se petrecea la Constanţa de 10 mai 1907: torţe şi lumânări pentru momentul retragerii Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Data de 10 mai a reprezentat, pentru mulţi ani, 1978-1948, Ziua Naţională a României. La Constanţa, sărbătorirea ei avea un farmec aparte.

Documente inedite despre ziua de 10 mai, dar şi despre vizitele familiei regale la Constanţa au fost expuse în premieră la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa. 

La 10 mai, tot poporul era în stradă. Defilarea începea la malul mării, de lângă statuia lui Anghel Saligny, şi se termina în Piaţa Independenţei, astăzi Piaţa Ovidiu. „La defilare participa tot poporul, spune Constantin Cheramidoglu, reprezentantul Arhivelor Naţionale – Filiala Constanţa. Erau prezenţi militari, breslele, asociaţii ale veteranilor de război, comunităţile etnice, «colonii» cum le spuneau ei, colonia franceză, colonia engleză. Tot oraşul trăia acea manifestare“. 

Într-un document expus la biblioteca din Constanţa, cuprinde o invitaţie a prefectului înaintată primarului de atunci, care era invitat la un tedeum la biserica comunităţii elene din oraş pentru „aniversarea cuceririi Plevnei“. Slujba se desfăşura aici întrucât Catedrala arhiepiscopală nu era finalizată. „Războiul de Independenţă era proaspăt în memoria dobrogenilor, erau veterani de război care trăiau şi care participau la manifestaţii.

Imagine indisponibilă

De altfel, Constanţa respira istorie şi prin denumirea străzilor şi a spaţiilor publice: aveam Piaţa Independenţei, străzile Rahovei, Plevnei, Griviţei. Tot în oraşul de la malul mării, un bulevard se numea Independenţei. Este vorba de actualul I.G. Duca. 

Chiar în perioadele grele pentru istoria România, la Constanţa s-a sărbătorit cu fast ziua de 10 mai. În 1907, Primăria Constanţei făcea o adresă înaintată „domnului preşedinte“ în care atrăgea atenţia asupra faptului că nu sunt suficiente steaguri. „În seara zilei de 10 mai, Armata urmează a face retragerea cu torţii. De asemenea, este necesar a se lumina în acea seară  şi diferite localuri şi pentru aceasta necesită procurarea de torţii şi lumânări. În afară de cele arătate mai sus, supunem cunoştinţei D Voastre că Comuna posedă la depozit un număr de steaguri, din cari unele sunt decolorate iar altele degradate aşa că numărul celor ce pot fi întrebuinţate este insuficient pentru facerea decoraţiunei oraşului în acea zi, deci e absolut necesar un număr de 120 de steaguri noi“. 

Imagine indisponibilă

Cei care doresc să viziteze expoziţia mai pot admira diverse acte ale vremii legate de data de 10 mai, brevete, medalii, hărţi cu România Mare. La inaugurarea expoziţiei au fost prezenţi Corina Apostoleanu, directoarea bibliotecii constănţene, Anca Dobre, bibliotecar, Narcisa Moşoiu, bibliotecar, istoricul Valentin Ciorbea, care au povestit elevilor cum strămoşii noştri au scris istoria. 

Imagine indisponibilă
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite