Constanţa vie. Manifestaţia de stradă a continuat sâmbătă, fără marş de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanţa a furnizat cea mai mare surpriză a protestelor din România, depăşind ca participare oraşe cu tradiţie în mobilizarea de stradă. Aproape 8.000 constănţeni au ieşit să demonstreze în seara de vineri, 6 noiembrie, la o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv din Bucureşti. Sâmbătă este a cincea zi de proteste, de mai mică amploare.

UPDATE ORA 22.30 Frigul pătrunzător a rărit rândurile manifestanţilor. Ei n-au mai plecat în marş pe străzile Constanţei.

UPDATE ORA 21 Lumea discută despre creşterea numărului de morţi în urma incendiului de la Clubul Colectiv. Medicii au avertizat că starea multora dintre răniţi este critică şi gravă, astfel că ne putem aştepta la noi decedaţi.

UPDATE ORA 19.40 La Constanţa s-au strâns aproximativ 200 de oameni în faţa Prefecturii. Se rostesc discursuri la portavoce, se scandează „Colectiv / Colectiv“, „Jos Parlamentul“ şi se intonează imnul naţional „Deşteaptă-te, române!“.

UPDATE ORA 18.45. La această oră s-au strâns aproximativ 100 de persoane la Harta din zona Prefecturii Constanţa. 

Mai mulţi lideri ai protestatarilor au făcut un pas în spate şi nu vor să organizeze acţiunile de stradă, fiind nemulţumiţi de faptul că unii protestatari au încercat să confişte vocea străzii pentru a-şi crea imagine.

Şi Asociaţia Elevilor din Constanţa se delimitează de proteste. „În calitate de organizaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, AEC se delimitează public de desfăşurarea şi organizarea manifestaţiilor publice petrecute în municipiul Constanţa, în decursul acestei săptămâni.

AEC salută şi încurajează exercitarea dreptului la întrunire, consacrat de art. 39 din Constituţia României. Din nefericire, anumite de grupuri de interese au profitat de aceste manifestaţii publice, organizate ca urmare a tragediei petrecute în Bucureşti în seara zilei de 30 octombrie, pentru a câştiga capital de imagine.

Precizăm faptul că AEC nu a ieşit cu nicio poziţie publică, prin care să îndemne participarea elevilor la aceste manifestaţii, iar reprezentanţii asociaţiei, care au luat parte la acţiunile de protest, nu au reprezentant, în niciun fel, poziţia oficială a organizaţiei. AEC este o asociaţie apolitică, refuzând să se implice în activităţi care pot periclita statul de drept, democraţia sau interesele elevilor constănţeni“, se arată într-un comunicat de presă. 

Mai mulţi constănţeni au iniţiat acţiunile de protest, fiecare cu propria viziune. Unul a vrut ca punct de întâlnire Harta arheologică, altul - în faţa Prefecturii şi mai era altul – în faţa Primăriei. Ore diferite, modalităţi diferite de manifestare: ba marş, ba static.

Un organizator a vrut să aducă toate evenimentele la un numitor comun, în ciuda animozităţilor personale şi a acuzelor de politizare a protestelor aruncate de o parte sau alta. Cei mai mulţi aderenţi a avut ideea de a pleca iarăşi în marş pe străzile Constanţei, după un timp în care au aşteptat strângerea demonstranţilor. Foarte bună mobilizare s-a făcut pe Facebook, unde participanţii postau îndemnuri, poze, video cu ceea ce se întâmplă. Traseul a fost urmărit astfel pe reţeaua de socializare, iar oamenii s-au putut alătura pe parcurs.

Marşul a avut o priză extraordinară. A scos din case mii de oameni. Estimările au fost de aproape 8.000 persoane participante la deplasarea entuziastă care a inclus Casa de Cultură, Dacia, Beirut, Piaţa Ovidiu. Nimeni nu a strigat lozinci pentru vreun partid politic.

La ora 22.20, când focul izbucnea în Colectiv în urmă cu exact o săptămână, coloana uriaşă de manifestanţi a ajuns în faţa Bisericii Adormirea Maicii Domnului II de la Dacia. Toţi au îngenuncheat şi au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei. Opriri s-au mai făcut pe parcurs, inclusiv la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde s-a scandat: „Voi sunteţi răniţi / Noi suntem uniţi“.

La marş au luat parte elevi, tineri, părinţi cu sugari ţinuţi la piept sau în cărucioare, chiar şi-un căţel în lesă care lătra odată cu scandările galeriei. Lucian, un adolescent de 15 ani, a venit la protest cu tricolorul care stă arborat pe casa sa. „E mai zdenţuit. Aşa, ca ţara noastră“, a spus băiatul.

În seara de sâmbătă, la ora 18.30, constănţenii sunt chemaţi la o nouă manifestaţie. Locul de adunare este acelaşi: zona Hartă-Prefectură. Cine va dori să pornească în marş o poate face în siguranţă; echipaje de poliţie şi jandarmi însoţesc coloana pe tot parcursul traseului. Cine doreşte să rămână la Prefectură, pentru discuţii cu ceilalţi participanţi, este la fel de binevenit.

Constanţa - A patra zi de proteste

VIDEO 2 - Sursă Mircea Pleşca

VIDEO 3 - Sursă Victor Sigheti

Pe aceeaşi temă:

Apelul unui tânăr din diaspora pentru românii din ţară: „Adriane, Tudore, Moise! Nu ne uitaţi, fraţilor!“

Constanţa este în stradă! Cel mai mare protest al ultimilor ani. Peste 8.000 de manifestanţi scandează pentru România lor

Patriarhul Daniel îşi pune cenuşă-n cap în faţa „sataniştilor“: „Ne cerem iertare. Biserica îi iubeşte pe toţi“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite