Constanţa: Protecţia Copilului se apropie de colaps financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa banilor va atrage scăderea calităţii serviciilor pentru copiii din centre
Lipsa banilor va atrage scăderea calităţii serviciilor pentru copiii din centre

Instituţia a primit doar 68% din bugetul necesar pentru un an. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa a intrat în colaps financiar, instituţia riscând desfiinţarea.

DGASPC Constanţa ar fi trebuit să aibă asigurat, atât pentru beneficiarii din sistemul de protecţie a copilului şi a persoanelor adulte, cât şi pentru salariaţii din serviciile publice, un buget de 44.667.427 de lei, sumă „recomandată“ de HG nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.

De la „ar trebui“ şi până la realitate este, însă, cale lungă. Aşa se face că DGASPC a primit prin Legea bugetului de stat pe anul 2010, numai 30.562.000 de lei, care acoperă numai 68,42% din necesarul pe anul 2010.

„Coroborând dispoziţiile legale cu Legea bugetului de stat pe anul 2010 reiese, fără echivoc, subfinanţarea sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului la nivelul judeţului nostru cu 31,58%“, a declarat directorul DGASPC Constanţa, Petre Dinică.

Drept urmare, s-a trecut la măsuri de criză. Una dintre ele este diminuarea tuturor cheltuielilor materiale în procent de cel puţin 30%. „Reducerea numărului de personal cu aproximativ 240 de persoane sau suspendarea/amânarea la plată a unor drepturi salariale, care să conducă la încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, sau diminuarea veniturilor salariale brute ale întregului personal al DGASPC Constanţa cu cel puţin 29%, pentru încadrarea în bugetul aprobat sunt alte măsuri pe care le vom lua“, a mai spus Dinică. 

Efecte aşteptate

Conducerea instituţiei se aşteaptă şi la efecte în urma aplicării măsurilor de mai sus. „Aplicarea acestor măsuri va determina următoarele efecte: scăderea calităţii serviciilor oferite, întreruperea şi nerespectarea planurilor individuale de intervenţie, imposibilitatea realizării unor intervenţii specifice la copiii sau persoanele care suferă de afecţiuni psihice cronice“, spun reprezentanţii DGASPC.

Şirul efectelor continuă cu imposibilitatea respectării standardelor pentru serviciile oferite şi chiar pierderea furnizorilor de servicii sociale şi, implicit, a licenţierii. „Faţă de aceste măsuri, salariaţii DGASPC şi-au manifestat nemulţumirea, ameninţând cu acţiuni de protest“, a mai spus Dinică.

Citiţi în Adevărul de Seară ce funcţionari mai sunt afectaţi de lipsa banilor!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite