Constanţa: Diana Dumitrescu - studenta care salvează vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Diana Dumitrescu - studenta care salvează vieţi
Constanţa: Diana Dumitrescu - studenta care salvează vieţi

Tânăra din Ploieşti îşi petrece verile pe litoral, încercând să scape oamenii de la înec. De fiecare dată a reuşit. Până în prezent, zeci de oameni trăiesc datorită ei.

Diana avea 17 ani când a scos primul om din apă. Tânăra îşi aminteşte cu emoţie de momentul când şi-a luat inima în dinţi şi s-a aruncat în largul mării, deşi nici nu avea aprobare şi atestat de salvamar. „Trecusem de perioada de probă, însă nu obţinusem procura de la mama, necesară practicării acestei meserii. Mi se zbârleşte părul pe mine când mă gândesc cum am adus la mal o fată de 23 de ani“, povesteşte Diana.

Este salvatorul copiilor

Laudele nu au încetat să apară. „Şeful s-a minunat când a văzut de ce sunt în stare, nu a mai stat pe gânduri şi m-a angajat“, îşi aminteşte ploieşteanca. Fata poate fi găsită în fiecare zi, timp de 12 ore, la Foişorul 4 din staţiunea Mamaia. Iar dacă vrei să stai de vorbă cu ea, cel mai bine este să o prinzi în momentul când se întoarce cu pluta de pe mare. „Mai fac câte o tură, ca să mă asigur că totul este în regulă“, mai spune Diana.

În doar doi ani, a scos din adâncuri aproape 20 de oameni. Copiii şi femeile au fost principalele victime ale valurilor dezlănţuite. „Săptămâna trecută am reuşit să prind din timp un copil de 10 ani, venit din Râmnicu Vâlcea“, adaugă Diana, pentru care traseul către meseria de salvamar nu a fost lipsit de piedici. Ne povesteşte etapele pe care le-a parcurs, de-a lungul anilor, până a ajunge la această meserie. S-a apucat de sport din clasa a doua. Trei ani mai târziu deja făcea parte din echipa de handbal a şcolii.

De două ori şi-a rupt piciorul şi tot de atâtea ori s-a ambiţionat să nu cedeze. „De copil mă jucam în faţa blocului cu băieţii, alergam, făceam mişcare. Mi-am dorit să fiu prima. Când mi-am dat seama că îmi doresc altceva decât handbal, m-am apucat de caiac, adică vâsleam pe nişte bărci foarte performante“, îşi povesteşte Diana încercările de a avansa în domeniul sportului.

Plămânii nu au rezistat efortului

La caiac a fost remarcată în scurt timp. S-a antrenat din greu şi s-a înscris la Campionatul Naţional de Caiac şi Canoe, unde a ieşit fruntaşă, de fiecare dată. „La o competiţie, unde vâsleam pe o distanţă de 500 de metri, am fost pe locul întâi. Îmi place să lupt“, este explicaţia fetei pentru aceste reuşite.

Necazul cel mare nu a ocolit-o. „M-am îmbolnăvit de plămâni, pe la 17 ani. Am un prost obicei: chiar dacă îmi dau seama că sunt bolnavă, nu mă tratez când este necesar şi amân până când starea se agravează. A trebuit să spun adio caiacului“, explică salvamarul. Aşa că s-a orientat spre meseria prin care salvează vieţi. Acum este un om de nădejde pentru turiştii de pe litoral.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite