Constanţa: Cum alegem vinul pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Constănţenii aleg vinul pentru Paşte
Constanţa: Constănţenii aleg vinul pentru Paşte

Rafturile magazinelor abundă în oferte. Găsim vinuri pentru toate gusturile, important este să ştim cum să le asortăm cu mâncarea. Somelierul Daniel Zottu ne sfătuieşte ce vinuri să alegem pentru masa festivă.

De Sărbătorile Pascale, foarte apreciat este vinul roşu. Cunoscătorii spun că la masa de Paşte trebuie să consumăm mai multe sortimente, pentru a le asezona perfect cu fiecare fel de mâncare. „Masa începe cu un vin roşu, tânăr, lejer, un Merlot, spre exemplu,  care poate fi asezonat cu gustările pe bază de carne de miel şi berbec, cum ar fi drobul. Pe parcursul mesei putem ajunge la vinuri roşii, consistente“, a explicat somelierul Daniel Zottu, brand manager la Domeniile Ostrov.

După Merlot, este recomandat un Cabernet sau un Pinot Noir demisec sau sec, apoi, spre sfârşitul mesei, alături de friptură, un Cabernet Sauvingnon mai vechi. 

Vin alb pentru pui

Cei care consumă carne de pui sau curcan la masa de Paşte trebuie să alegă alte vinuri. „Dacă este vorba despre friptură la cuptor putem alege un vin alb sau rozé, demisec sau sec. Curcanul, dacă este pregătit la cuptor, umplut cu legume, cu orez, cu alune, poate fi însoţit de un vin roşu tânăr. Pentru grătar trebuie să alegem un vin alb demisec“, mai spune specialistul.

Iepurele sau fazanul reprezintă pentru pretenţioşi alternativa pentru miel. „Alături de friptura de iepure sau de fazan la cuptor este indicat un Merlot sec mai consistent sau un cabernet nu foarte bătrân, care poate fi consumat şi la preparatele de fazan“, explică Zottu.
La desert, putem consuma vin roşu demidulce. Pentru a-şi păstra savoarea, vinul trebuie păstrat la o temperatură de 18 grade Celsius.

Constănţenii care au mers în aceste zile la cumpărături şi s-au oprit şi la rafturile cu vinuri. „Sigur că mi-ar plăcea vinul roşu, dar cumpăr alb pentru că am probleme de sănătate, sunt hipertensiv“, a declarat Dorel Aldeş, din Constanţa. „Eu sunt navigator, aşa că încerc să găsesc şi vinuri de peste hotare. Din ţara noastră, îmi plac vinurile Murfatlar şi cele din Moldova“, a spus şi Constantin Bolocan, înainte de a decide ce sticle să pună în coşul de cumpărături. În hipermarketurile constănţene, cel mai ieftin vin costă în jur de 4 lei, iar cel mai scump, un vin de colecţie din anii ‘70, 280 de lei.

Citiţi mai multe în

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite