Constanţa: Învierea la mănăstirile din Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Noaptea Sfântă puteţi lua lumină de la mănăstirile din judeţul Constanţa. Cele mai vestite sunt mănăstirea Dervent şi Peştera Sfântul Apostol Andrei, considerată Bethleemul românesc, unde mii de credinioşi poposesc în fiecare an de Paşte.

Peştera este situată la câţiva kilometri de drumul naţional 3 Constanţa - Ostrov, lângă localitatea Ion Corvin,  şi este considerată primul lăcaș de cult din România. Legenda spune că acolo ar fi trăit sfântul Andrei când a propovăduit creştinismul în zonă.

Mergând spre sud, la aproximativ 113 kilometri de Constanţa, în apropiere de comuna Ostrov veţi găsi Mănăstirea Dervent. Acolo se află Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, dar şi Izvorul Tămăduirii. 

La Cheile Dobrogei


O alternativă este şi mănăstirea Sfântul Ioan Casian, unde puteţi ajunge dacă din Mihail Kogălniceanu urmaţi drumul spre Târguşor, iar de acolo un drum pietruit de câţiva kilometri. Lăcaşul de cult a fost ridicat acum nouă ani, în apropierea peşterii unde legenda spune că a trăit Sfântul Casian. Tot în zonă se află şi Cheile Dobrogei.

În aceeaşi zonă, în apropiere de comuna Cogealac, se află şi mănăstirea de maici Colilia. Lăcaşul de cult a fost la origine biserică romano-catolică. 

Mănăstirea de lângă mare


Dacă alegeţi să rămâneţi aproape de litoral puteţi merge la Mănăstirea de maici „Sfânta Elena de la mare“, situată în apropiere de staţiunea Costineşti, chiar pe malul mării.

Celebră este şi mănăstirea Techirghiol, din staţiunea balneară cu acelaşi nume. În curtea mănăstirii se află o biserică de lemn care datează din secolul al XIX-lea şi a fost adusă acolo din Maramureş în anul 1951.

Tulcea

În judeţul Tulcea, puteţi poposi la Mănăstirea Celic Dere, situată în comuna Frecăţei, la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea. De asemenea, mănăstirea Cocoş este situată în apropierea comunei Niculiţel, la aproximativ 35 de kilometri vest de Tulcea. Lăcaşul de cult poartă hramul Sfânta Treime şi adăposteşte moaştele Sfinţilor Martiri de la Niculiţel.

Tot în judeţul Tulcea se află şi mănăstirea Saon, înfiinţată în 1846. Lăcaşul de cult este situat la 11 kilometri de Tulcea, spre Niculiţel.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite