Bilele albe şi negre pentru plajele de pe litoralul românesc. De ce nu putem avea oferte mai bune decât cele de pe litoralul bulgăresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamaia, staţiunea care trăieşte ziua şi noaptea FOTO Adevărul Constanţa
Mamaia, staţiunea care trăieşte ziua şi noaptea FOTO Adevărul Constanţa

Turiştii care vor alege să petreacă 1 Mai şi Paştele pe litoralul românesc vor descoperi plaje mai întinse, dar aceleaşi vechi metehne comuniste.

Din acest sezon estival, cinci sectoare de plajă din Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord au fost reabilitate. Este vorba de Mamaia Sud (între Melody şi Pescărie), Tomis Nord (Pescărie - Delfinariu - strada Havana), Tomis Centru (străzile Havana - Renaşterii), Tomis Sud (strada Renaşterii - Portul Tomis) şi Eforie Nord (Steaua de mare - Belona).
 

Valoarea proiectului a fost de 170.450.084 de euro, dintre care 145.680.660 de euro sunt finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro sunt finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, iar 43.416 de euro este contribuţia beneficiarului Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Profitorii de bani europeni 

Deşi suprafeţele de plajă sunt extinse cu bani europeni, unii operatori de plajă vor să profite de acest lucru şi să facă bani şi de aceste sectoare. Informaţia a fost devăluită marţi de  preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală. Un alt mare investitor din Mamaia, Mohammad Murad, reclamă modul în care au fost pregătite sectoarele de plajă pentru acest sezon estival. El spune că nu I se pare normal ca George Papari, directorul Administraţiei Bazinale Dobrogea-Litoral să nu participe la nicio întâlnire a reprezentanţilor de turism din România. „Voi face o adresă Ministerului Mediului în care vor cere demisia domnului Papari“, a spus el, adăugând că plajele sunt un dezastru.

Ca o noutate, din acest sezon estival vor fi mai multe unităţi all - inclusive. Dragoş Răduca, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a spus că pe litoral vor fi încă 10 unităţi all-inclusive. Înainte, aveam doar opt astfel de unităţi. „Majoritatea sunt structuri mari, care au peste 200 de camere şi cererea este foarte mare“. Decizia de a introduce astfel de facilităţi a fost luată după ce turiştii români, care mergeau în Turcia pentru a-şi petrece vacanţele, s-au reorientat spre litoralul românesc. Cele mai multe astfel de unităţi, surprinzător, s-au deschis în sudul litoralului, în Venus, Jupiter şi Neptun.

Tot în acest an se aşteaptă ca numărul de turişti străini să se dubleze. „Din contractele semnate anul trecut, Dacă anul trecut am avut undeva în jur de 20.000 de turişti străini, anul acesta aşteptăm 40.000. Foarte mulţi vor fi polonezi. 

Anul acesta, anunţă primăria Constanţa, vor dispărea tonetele inestetice şi, pe cât posibil, vânzătorii ambulanţi. „Nu veţi mai vedea hărmălaie, haos, ponei, biciclete, triciclete, minicar pe promenadă“, a promis Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei.

Bilele negre ale litoralului 

Litoralul românesc, din păcate, nu va putea niciodată să se lupte în oferte cu cel bulgăresc, întrucât ofertele cele mai avantajoase sunt, de departe, ale vecinilor de la sud de Dunăre. Astfel, site-urile de profil vin cu preţuri de la 25 de euro pe noapte, în vree ce investitorii români au mai rar în oferte astfel de preţuri de cazare. 
 

Lipsa infastructurii va determina şi în acest an mulţi turişti să se îndrepte spre alte meleaguri. Deşi reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au dat asigurări că nu se vor face lucrări la Autostrada Soarelui pe timpul verii, experienţa a arătat că uneori circulaţia se poate întrerupe în zilele aglomerate. Blocajele spre sudul litoralului, mai ales cel de la intrarea în staţiunea Eforie, nu fac decât să aducă o bilă neagră litoralului românesc. Sunt zile când un drum din Constanţa până la Mangalia durează două ore. 
 

Nici serile nu se pot spune că aduc linişte turiştilor. În fiecare an, cei care vor să se odihnească reclamă zgomotul infernal de la barurile de pe plajă: manele, muzică folk sau clasică. Pe toate le poţi asculta în acelaşi loc.

Cu bune şi rele la un loc, litoralul românesc rămâne una dintre destinaţiile preferate de români de 1 Mai. Reprezentanţii din Turism spun că se aşteaptă la un număr mai mare de tineri care vor veni să se bucure  de prima plajă faţă de anul trecut. Sunt aşteptaţi în jur de 30.000 – 40.000 de turişti. 

Pe aceeaşi temă:

Plaje noi pe litoralul românesc, create cu nisip din Marea Neagră

Plajele sălbatice – ultimele refugii de pe litoralul românesc, unde sunt stăpâni doar pescăruşii şi unde se aude doar cântecul mării

De ce au dispărut turiştii străini de pe litoralul românesc după Revoluţie. „Despre România se ştie acum că are câini vagabonzi şi că la graniţa cu Ucraina sunt conflicte“

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

FOTO VIDEO Turistă suedeză în anii '80: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. De ce nu mai avem turiştii străini de altădată pe litoralul românesc

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite