Avocat străin, despre procesul IPS Teodosie: „Nu avem de-a face cu un caz penal”. DNA susţine că dezastrul de la Ferma Nazarcea se vedea din avion

Avocat străin, despre procesul IPS Teodosie: „Nu avem de-a 
face cu un caz penal”. DNA susţine că dezastrul de la Ferma 
Nazarcea se vedea din avion

FOTO Adevărul

Avocatul Bernard O’Connor din Bruxelles, specializat pe legislaţia europeană privind fondurile europene pentru agricultură, însoţit de Maria Vasii, a avut o discuţie cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,  cu privire la dosarul Nazarcea în care ierarhul este acuzat de fapte de corupţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arhiepiscopia Tomisului a transmis luni, 12 februarie, că ierarhul Teodosie a fost vizitat de Avocatul Bernard O’Connor din Bruxelles, specializat pe legislaţia europeană privind fondurile europene pentru agricultură. La întâlnire a participat şi Maria Vasii, avocatul care-l apără pe ierarh în dosarul de corupţie aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

Teodosie a fost trimis în judecată de DNA pentru prezentarea de declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

„Acuzele din dosar au fost situate în legislaţia penală, când ele ţineau de legislaţia administrativă (civilă)… Chiar şi legislaţia europeană însăşi spune că soluţionarea acestor situaţii se face în zona legislaţiei administrative (civile) şi că în situaţii foarte rare se poate ajunge în zona penală”, spune Bernard O’Connor.

De asemenea, avocatul străin susţine că „nu avem de-a face cu un caz penal. Documentele nu demonstrează nici că avem de-a face cu un caz civil, deoarece nu avem nici o dovadă că autoritatea competentă, APIA, a examinat terenul. Asta ar fi trebuit să fie o procedură preliminară oricărui fel de acuzaţie. Fie că acuzi civil sau penal, trebuie să ai o inspecţie APIA, ceea ce nu s-a întâmplat.”


     Avocatul Bernard O’Connor şi Maria Vasii la Arhiepiscopia Tomisului Imigini: Arhiepiscopia Tomisului

Avocatul care l-a vizitat pe Arhiepiscopul Teodosie a mai declarat că în dosar sunt câteva probe indirecte, de tipul „aşa am auzit”, care spun că „poate (posibil ca), acum câţiva ani, terenul să nu fi fost în bune condiţii agricole.

DNA susţine că dezastru din ferma Nazarcea se vedea din satelit

Potrivit procurorilor DNA, Teodosie împreună cu alţi cinci complici, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, ar fi folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. Ei ar fi declarat că folosesc aproximativ 67,25 hectare de teren agricol, situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), pentru cultivarea de „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”. Asta în condiţiile în care, din 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. APIA le cere celor implicaţi banii înapoi, 1.392.964 de lei.

La dosarul cauzei, DNA a depus mai multe probe directe: declaraţii de martor care spun că nu se cultiva pe toată suprafaţa viţă-de-vie şi recunosc că din 2010 nu se lucrau deloc parcelele de vie,  imaginile ortorectificate realizate în 2011,  fotografii făcute la faţa locului, care arată starea dezastruoasă a parcelelor, dar şi o expertiză făcută de un expert agricol.

Procesul în care Arhiepiscopul Teodosie este judecat pentru fapte de corupţie se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Probele surpriză din dosarul arhiepiscopului Tomisului

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, primul ierarh pus sub control judiciar, încheie anul 2017 cu inima senină: „M-aţi văzut trist? Mă rog să treacă umbra“


 

citeste totul despre: