Asociaţia Elevilor din Constanţa cere demiterea inspectorului şcolar general Zoia Bucovală. Ce acuzaţii i se aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Constanţa au protestat de mai multe ori
Elevii din Constanţa au protestat de mai multe ori

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită demiterea inspectorului şcolar general, Zoia Bucovală, şi a inspectorului şcolar pentru monitorizarea programelor privind accesul liber la educaţie, Paula Iordan, ca urmare a unei note interne transmise pe forumul inspectoratului şcolar judeţean prin care cea din urmă solicita directorilor să încalce un ordin de ministru.

În decursul ultimelor două săptămâni, reprezentanţii AEC din teritoriu au primit diverse sesizări privind listele întocmite la nivelul unităţilor de învăţământ şi mai apoi transmise către inspectorat pentru realizarea evidenţei elevilor ce îndeplinesc criteriile de acordare ale burselor, reglementate prin OM 5576/2011. În ciuda faptului că elevii îndeplineau unul dintre criteriile de acordare a bursei de merit, instituit de art. 8, alin. (1), lit. a), al ordinului de ministru, aceştia nu se regăseau pe liste. 

Articolul 8

(1) Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare:

a) au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional;

Ca urmare a solicitării unor explicaţii, răspunsul venit din partea personalului didactic a fost că motivul pentru care nu se regăsesc pe liste este pentru că ”nu au obţinut media peste 8,50 în primul semestrul al acestui an şcolar”. Astfel, reprezentanţii AEC au solicitat directorilor unităţilor de învăţământ să modifice listele, astfel încât ele să respecte legislaţia în vigoare.

 Ulterior menţiunilor directorilor şi unei investigaţii efectuate de AEC, pe forumul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, a fost găsită o postare din partea inspectorului şcolar responsabil de monitorizarea programelor privind accesul la educaţie, prin care directorilor unităţilor de învăţământ le erau solicitate următoarele:

„ ATENŢIE!

Raportarea burselor pentru semestrul al II-lea se face având în vedere DOAR situaţia de pe semestrul I, an şcolar 2018-2019. NU vă mai raportaţi la anul şcolar anterior 2017-2018.

Se revizuiesc tabelele, adăugând elevii care se încadrează în criteriile de acordare a burselor din semestrul I, sau eliminând elevii care nu se mai încadrează acestor criterii (nu mai au media 8.50,  nota 10 la purtare, veniturile părinţilor s-au modificat, etc).”

Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii AEC solicită demiterea inspectorului şcolar general, Zoia Gabriela Bucovală şi a inspectorului şcolar pentru monitorizare programelor privind accesul liber la educaţie, Paula Iordan, pentru neglijenţa de care dumnealor au dat dovadă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, precum şi pentru dezinteresul pe care acestea o arată faţă de încălcarea normelor din domeniul educaţiei în teritoriu. 

„Ne exprimăm, astfel, profunda îngrijorare asupra faptului că reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Constanţa îndeamnă la încălcarea legii, total contrar atribuţiilor pe care aceştia le au, şi anume monitorizarea respectării actelor normative din domeniul educaţiei în teritoriu. De asemenea, atragem atenţia tuturor directorilor unităţilor de învăţământ că neîntocmirea listelor cu elevii care îndeplinesc criteriile de acordare ale burselor respectând normele legislative în vigoare constituie infracţiunea de fals intelectual, reglementată de art. 321 din Codul Penal. 

Solicităm, pe această cale, demiterea inspectorului şcolar generar, Zoia Gabriela Bucovală şi a inspectorului şcolar pentru monitorizare programelor privind accesul liber la educaţie, Paula Iordan, pentru neglijenţa de care dumnealor au dat dovadă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, precum şi pentru dezinteresul pe care acestea o arată faţă de încălcarea normelor din domeniul educaţiei în teritoriu“, transmite AEC. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.

Pe aceeaşi temă:

„Elevii constănţeni merită să înveţe în siguranţă!” Petiţie online pentru paza şcolilor

Paza şcolilor, la discreţia primăriilor. Mulţi părinţi, obligaţi să plătească pentru siguranţa copiilor

Subvenţionarea cu 50% a transportului pentru elevi şi studenţi, respinsă de consilierii judeţeni

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite