Arhiepiscopul Tomisului scapă de controlul judiciar. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis marţi, 31 octombrie, revocarea măsurii controlului judiciar în cazul lui Teodosie Petrescu. Soluţia nu este definitivă. Arhiepiscopul este trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea de fapte de corupţie.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis astăzi revocarea măsurii controlului judiciar în cazul inculpatului Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului. Soluţia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată de procurorii DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Teodosie Petrescu este trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată faptul că ”în perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
 
În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).”

Arhiepiscopul Teodosie Petrescu este primul ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române pus sub control judiciar încă din octombrie 2016 şi trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Arhiepiscopul Teodosie, în faţa magistraţilor Curţii de Apel. Începe primul proces din istoria BOR în care un ierarh este acuzat de fapte de corupţie

IPS Teodosie rămâne în libertate. Instanţa supremă a respins cererea DNA care cerea plasarea arhiepiscopului Tomisului în arest la domiciliu

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite