Analiza sezonului 2016 pe litoral: au venit mai mulţi turişti, care au stat mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul Mării Negre, plaja de la Mamaia Foto arhivă
Litoralul Mării Negre, plaja de la Mamaia Foto arhivă

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a efectuat bilanţul preliminar al sezonului estival 2016. Investitorii au constatat că în sezonul estival 2016 au ajuns pe litoral cu 11% mai mulţi turişti decât în vara anului trecut, dar durata medie a şederii pentru turiştii români s-a redus de la 3 zile la 2,9 zile.

Scăderea nu a afectat veniturile hotelierilor, pentru că a crescut cererea pentru weekend-uri, când tarifele au fost mai ridicate decât în restul săptămânii.

„Măsurile de relaxare fiscală şi reducerea TVA-ului la alimentaţie, introduse anul trecut, au avut efecte pozitive şi le-au permis hotelierilor de la mare să facă investiţii în redimensionarea conceptului de cazare şi în suplimentarea serviciilor. Creşterea numărului de turişti în acest an se datorează şi conjuncturii internaţionale, problemelor din diverse ţări atractive din punct de vedere turistic determinându-i pe unii români să nu mai plece în străinătate în acest an“, consideră investitorii FPTR.

Astfel, mulţi turişti cu venituri peste medie au rămas în ţară, ceea ce a determinat o creştere a cererii pe litoral în perioada iulie - august. În acelaşi timp, au crescut semnificativ vânzările de sejururi, în special cele cu tarife reduse prin programul Înscrieri Timpuri. Creşterea puternică a cererii a avut ca efect şi mărirea tarifelor în weekend la recepţie şi pe site-urile hotelurilor, mai spun investitorii.

„Ca puncte tari în acest an, constatăm finalizarea primei etape a lucrărilor pentru lărgirea plajelor şi creşterea calităţii serviciilor oferite, precum şi personalizarea ofertelor în funcţie de specificul zonei (cluburi, tineret, familişti, zone sălbatice etc.). Buna funcţionalitate a sezonului s-a datorat implicării autoritatilor, colaborării cu ANT dar şi asumării autorităţilor locale, a respectarii HG nr. 559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice, solicitând inclusiv avizul ANT“, arată reprezentanţii FPTR.

Ei spun că tarifele pentru turismul de weekend şi pentru sărbătorile legale au crescut în acest an, având în vedere cererea foarte mare, dar pentru turismul de sejur preţurile nu s-au majorat semnificativ în acest an. „În general, tarifele pe litoral au fost similare cu cele de anul trecut, chiar daca cererea a crescut, în special în zona Mamaia şi Eforie Nord şi in general, pentru toate statiunile în weekend şi cu ocazia sărbătorilor legale. În lunile iulie şi august, o parte dintre marii tur-operatori nu au mai avut disponibile la vânzare spaţii de cazare, în foarte multe structuri de primire turistică“, afirmă investitorii.

Ei fac precizarea că aceste date sunt aproximative şi au fost obţinute in urma estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism. Rezultatele finale ale sezonului vor fi prezentate cu ocazia întâlnirii de analiză, ce va avea loc în data de 13 septembrie, la Neptun.

Pe aceeaşi temă:

Litoralul, foarte activ în primul weekend de toamnă. Chitarişti celebri vin pe scena în Piaţa Ovidiu din Constanţa

Statistica CNADNR confirmă: mai mult de jumătate dintre şoferi preferă să stea la coadă la staţia de taxare de la Feteşti. Podul de la Agigea se închide total

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite