Adevărul despre vorbele Papei Francisc. Pagina de Facebook care demontează „cuvinte celebre“ ale Suveranului Pontif

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Romano-Catolică din România a creat o pagină de Facebook pentru a reda corect învăţăturile Suveranului Pontif de la Vatican, care sunt de multe ori răstălmăcite.

Pentru că orice vorbă a Papei Francisc face imediat înconjurul lumii şi este răstălmăcită de cele mai multe ori, Biserica Romano-Catolică din România a decis să facă o pagină de Facebook care să redea declaraţia corectă a prelatului, precum şi contextul în care a fost făcută. „Ce (NU) a zis Papa“ este o idee a Biroului de presă a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB) care doreşte să combată, de acum încolo, ştirile false despre Vatican apărute în mass-media.

„Circulă pe Facebook ori în presă afirmaţii provocatoare, ziceri spirituale şi motivaţionale atribuite Papei Francisc. Multe dintre ele sunt născociri binevoitoare sau afirmaţii pe care unii ar fi vrut să le fi zis Papa. Pagina noastră de Facebook doreşte să fie sursa de verificare şi de încredere în ce priveşte cuvintele atribuite Papei Francisc. Dacă nu găsiţi pe pagina noastră ceea ce căutaţi, nu ezitaţi să ne contactaţi în privat pentru a cere informaţii“, declară părintele Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti. 

Mai bine căutăm adevărul

Ultima afirmaţie discutată, „Mai bine ateu decât un catolic ipocrit“, este una falsă. În predica sa din 23 februarie 2017, ţinută la Capela Sfânta Marta, Papa Francisc a spus, de fapt: „Ce e scandalul? Înseamnă să spui un lucru şi să faci altfel; e o viaţă duplicitară. Un exemplu? «Eu sunt un bun catolic, merg la Liturghie, aparţin asociaţiei cutare şi cutare». Dar în realitate, viaţa mea nu e una creştină: nu le plătesc ce li se cuvine angajaţilor mei, exploatez oamenii, fac afaceri murdare, fac spălare de bani. Asta înseamnă o viaţă duplicitară. Şi, din păcate, sunt mulţi catolici care scandalizează. De câte ori nu am auzit spunându-se prin cartier şi prin alte părţi: «Decât să fii catolic ca acela, mai bine ateu». E un scandal. Dar asta se întâmplă în toate zilele. E de ajuns să vedem telejurnalele sau să citim ziarele. În presă sunt multe scandaluri, şi e şi o mare publicitate a scandalurilor. Iar cu scandalurile se distruge“.

În explicaţia lor, preoţii catolici români subliniază: „Aşadar, cuvintele «Mai bine ateu decât un catolic ipocrit» nu sunt nici o afirmaţie nici o convingere a Papei Francisc. Rostind <Decât să fii catolic ca acela, mai bine ateu>, Papa relata părerea unora, nu exprima opinia sa proprie“.

Lista celor 15 acte de caritate, alt fals

Altă declaraţie falsă este îndemnul că Papa propune 15 simple acte de caritate pentru Postul Mare, cum ar fi: „Zâmbeşte, un creştin mereu e fericit!“, „Mulţumeşte (chiar şi atunci când nu trebuie să o faci)“.

Esenţa învăţăturii se regăseşte în învăţăturile rostite de Papă la predici şi la audienţele generale: „Un creştin fără bucurie nu este creştin” (Predică în capela Sfânta Marta, 22 mai 2014) sau „Inima care ştie să spună mulţumesc e o inimă bună, e o inimă nobilă, o inimă mulţumită. Vă întreb: noi, toţi, ştim să spunem mulţumesc, mereu?” (Audienţa generală, 22 octombrie 2014).

Preoţii catolici de la Bucureşti demonstrează astfel că „lista cu cele 15 simple acte de caritate“ îi este atribuită în mod fals Papei Francisc. „Autorii (site-uri străine, deşi catolice) au preluat în listă unele îndemnuri făcute de Papa în diferite ocazii, care nu sunt legate de perioada Postului Mare şi care au fost scoase din context; alte «îndemnuri» sunt pure invenţii. Aşa cum sunt pure invenţii şi îndemnurile care apar după cele «15 acte de caritate»: «Posteşte de cuvintele care rănesc...; posteşte de nemulţumiri...; posteşte de supărări... etc».

Părintele Francisc Doboş mărturiseşte deschis că i s-a întâmplat şi lui să cadă în capcana dezinformării, de aceea sfătuieşte ca aceia care doresc să ştie corect ce a zis Papa să verifice direct la sursă. Ca surse oficiale de informare despre activitatea papei sunt recomandate site-urile: www.vatican.vawww.news.varo.radiovaticana.vawww.osservatoreromano.va. În limba română pot fi accesate textele cu intervenţiile Sfântului Părinte la adresa www.magisteriu.ro, iar activitatea ARCB este detaliată pe www.angelus.com.ro. „Papa Francisc nu are cont pe Facebook, dar are cont pe Twitter, @Pontifex, în mai multe limbi de circulaţie“, precizează părintele Doboş. 

Vicarul de Dobrogea, monseniorul Ieronim Iacob, consideră pagina foarte utilă: „Sunt foarte oportune explicaţiile, pentru persoanele care eventual înţeleg greşit sau sunt scandalizate de modul liber de exprimare al Suveranului Pontif, diferit de predecesorii săi, bogat în metafore şi expresii plastice. Pe unii catolici tradiţionalişti îi intrigă, dar tradiţia înseamnă creativitate şi adaptare rămânând fidelă esenţei. Mesajul Papei Francisc este simplu şi curajos şi reuşeşte să ajungă la inimile oamenilor“. 

Pe aceeaşi temă: 

Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Bucureşti: „Gestul Papei, o dovadă de demnitate şi de iubire faţă de Biserică”

De ziua lui, Papa Francisc a luat micul dejun alături de opt oameni fără adăpost, între care doi sunt români şi unul e moldovean

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite