Acuze în cazul turnului de deşeuri periculoase din Năvodari: „Ambasadorul Italiei a încercat să facă trafic de influenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a deschis o anchetă în cazul celor care au avizat, în anul 2008, construirea la periferia Năvodariului, a unui „zgârie nori“ de 95 de metri de deşeuri periculoase.

Primarul oraşului Nicolae Matei susţine că proiectul a fost susţinut inclusiv de ambasadorul Italiei la Bucureşti care a încercat să facă un trafic de influenţă pentru ca depozitul de cianuri să fie autorizat. Amplasarea unui adevărat bloc turn de deşeuri la câteva sute de metri de zona locuită a Năvodariului este obiectul unei anchete penale, instrumentate la acest moment la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.



Localnicii au protestat împotriva depozitului cu cianuri

Proiectul este al Ecological Center iar autorizaţiile necesare au fost eliberate în anul 2008. Construcţia depozitului a fost blocată de procese din cauză că administraţia locală, reprezentatată de primarul Nicolae Matei, a refuzat să elibereze ultimele avize. Instanţa a dat câştig de cauză investitorului italian, Roberto Vincentelli şi l-a obligat pe Matei la plata unei amenzi a 10% pe zi din salariu mediu pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în eliberarea avizelor.

Ancheta Parchetului ar putea anula chiar şi deciziile judecătorilor dacă se va descoperi că primele avize, de care magistraţii au ţinut cont când s-au pronunţat, au fost date nelegal.

Interese mari


Primarul Matei Nicolae a susţinut astăzi că a fost supus la nenumărate presiuni pentru a autoriza depozitul de deşeuri periculoase, inclusiv s-a încercat trafic de influenţă. „Ambasadorul Italiei la Bucureşti a venit anul trecut în Constanţa să vorbească cu cei care conduc judeţul să mă convingă să dau avizul. Ştie prefectul, ştie preşedintele Consiliului Judeţean“, a declarat Nicolae Matei.

image
image

Nicolae Matei primarul oraşului Năvodari

„În 2009, investitorul italian Roberto Vincentelli, a venit la mine în birou să mă ameninţe că nu îi dau autorizaţie. Mai bine îmi tai mâna decât să o semnez“, a precizat Matei.
Conform proiectului, depozitul urmează să fie amplasat  pe 30 de hectare. Aici ar urma să fie depozitate 600 de tone de deşeuri: sodă caustică, cianuri, deşeuri din industria petrolieră, mercur.

Construcţia ar urma să se ridice pe o înălţime de 95 de metri. Procurorii au început urmărirea penală în acest caz.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite