Accidentul nuclear de la Fukushima, de la 11 martie 2011, comemorat în marşul unui dobrogean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul nuclear de la Fukushima – Japonia din 11 martie 2011 a fost comemorat într-un stil propriu de un inginer mecanic din Constanţa. Taner Murat a dorit să tragă un semnal de alarmă locuitorilor din preajma Cernavodei asupra riscurilor unor explozii atomice. Cel din Japonia, de la Fukushima, a fost provocat de un cutremur urmat de un tsunami.

Pentru campania sa, Taner Murat a pornit vineri, 7 martie, într-un marş pe distanţa Constanţa – Cernavodă (64 kilometri). Parcurge zilnic pe jos 15 kilometri, traversând Dobrogea de la est la vest, iar la 11 martie îşi programase să ajungă la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă.

Pe drum împarte pliante făcute de el, vorbeşte cu localnicii şi vrea să conştientizeze populaţia despre riscurile unei explozii atomice. „Oamenii de la ţară sunt respectuoşi şi spun că le este frică doar de Dumnezeu, nicidecum de vecinătatea centralei de la Cernavodă“, spune inginerul ecologist.

Activistul a avut întâlniri cu autorităţile administrative şi religioase din localităţile parcurse. El a declarat că dacă primarul din Medgidia nu vede oportună introducerea unor ore de prevenire a riscurilor anumitor tehnologii, în schimb preoţii din sate şi măicuţele de la Mircea Vodă, care îngrijesc cimitirul eroilor din război, ar sprijini un demers pentru informarea populaţiei.

Inginerul îşi notează impresiile pe contul de Facebook al marşului său. „Ziua 4. Ieri am străbătut aproape 15km pe direcţia sud-nord, în lapoviţă şi cu vânt potrivnic. Nu mă plâng. Vreau doar să reamintesc că vântul acesta puternic, cvasipermanent şi pe direcţie constantă ar putea fi cea mai mare bogăţie a Dobrogei. Localnicii ştiu că există chiar un fel de cărări preferate de mişcările aerului“, consemnează specialistul.

Taner Murat vrea să se ştie. „Am fost întrebat de mai multe ori zilele acestea care este motivaţia acestei călătorii şi poate nu am reuşit de fiecare dată să îmi aleg cuvintele cele mai potrivite. Motivaţia principală este bucuria de a retrăi sosirea primăverii. Acest sentiment se accentuează la persoane de vârsta mea. În curând voi împlini 55 de ani. Pe de altă parte, cred că la această etate pot să trag deja concluzia existenţei mele. Aceasta ar fi că sunt două lucruri care dau cu adevărat valoare, substanţă, sens şi perspectivă oricărei vieţi: Sănătatea şi Educaţia. V-aş ruga pe toţi să nu le neglijaţi“, transmite inginerul.

Bărbatul de 55 ani recomandă tuturor demersul său. „Mersul pe jos este cel mai accesibil exerciţiu fizic care combate stresul, stimulează buna dispoziţie revigorând organismul şi recomand această activitate tuturor. Am ales un traseu de cinci zile corespunzător unui efort moderat. În programul deplasării ar putea interveni unele modificări, dar promit să îi ţin la curent pe toţi prin pagina mea de Facebook“, spune constănţeanul.

image
image

Dată fiind naţionalitatea sa tătară, Murat a fost întrebat dacă există vreo legătură între marşul meu şi evenimentele din Crimea şi Ucraina. „Nu există niciul fel de legătură în sensul pe care l-au dorit cei care întreabă. Oricine poate observa însă cu uşurinţă că întreaga zonă a Mării Negre are două lucruri comune. Primul este dezinteresul pentru Sănătatea şi Siguranţa populaţiei. Cel de al doilea este indiferenţa pentru Educaţie“, arată el.

Constănţeanul a trimis un mesaj de pace şi lui Vladimir Putin, pe adresa pusă la dispoziţie pentru corespondenţa cu preşedintele rus. „Tătarii din Crimeea sunt nişte luptători neînfricaţi. Nu trebuie să ne învinovăţim unii pe alţii pentru trecut. Un tătar crimean este la fel ca Marea Neagră. V-aţi uitat vreodată pe hartă? Atunci aţi observat şi voi că marea noastră pare a fi o fiinţă omenească? Aşa cum în trupul fiecărui om sălăşuieşte o inimă, sufletul Mării Negre este Crimea, o comoară căreia i se mai spune şi Culoarea Smaraldului. Marea are două braţe: Balcanii şi Caucazul. Picioarele ei sunt Anatolia, iar Stepa Cumană reprezintă capul, raţiunea existenţei sale“, spune tătarul din Dobrogea.

Vă mai recomandăm

Un constănţean traversează Dobrogea pe jos pentru a serba venirea primăverii

FOTO VIDEO Vacanţă în România. În Dobrogea, ca-n Jurassic Parc. Aventură prin nordul judeţului dintre Dunăre şi Marea Neagră

FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei

VIDEO Măsuri pentru protejarea gâştei cu gât roşu, simbol pentru Dobrogea şi una dintre cele mai rare specii din lume

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Spectacolul naturii în Dobrogea de Nord: Povestea sfinxului din cei mai vechi munţi ai României şi a balaurului dobrogean

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite