A murit Olga Duţu, dascăl de prestigiu al şcolii constănţene. A fost inspector şcolar general şi directoare a Liceului Pedagogic

A murit Olga Duţu, dascăl de prestigiu al şcolii constănţene. A fost inspector şcolar general şi directoare a Liceului Pedagogic

Olga Duţu, omagiată de municipalitate FOTO Primăria Constanţa

Olga Duţu a fost scriitoare, profesoară de Română, a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa înainte de Revoluţie şi Liceul Pedagogic din Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Olga Duţu s-a născut la 16 martie 1938, la Constanţa. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, devenind profesor de liceu, apoi inspector şcolar general (1979-1989), inspector general în Ministerul Învăţământului. Şi-a dat doctoratul în Lingvistică, tema tezei fiind „Dezvoltarea comunicării orale la copii“. A fost director al Liceului Pedagogic şi preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice - filiala Constanţa.
 
A organizat zeci de conferinţe naţionale şi sesiuni ştiinţifice, cu participarea unor elite din literatură şi lingvistică. A publicat sute de articole, a susţinut referate şi comunicări în cadrul sesiunilor ştiinţifice şi congreselor organizate de Societatea de Ştiinţe Filologice, Grupul Român de Lingvistică Aplicată, Asociaţia Internaţională de Lingvistică Aplicată, Societatea Internaţională de Psiholingvistică Aplicată.
 
A evidenţiat importanţa adaptării verbale şi nonverbale la partenerul de dialog, prezentă la şcolarul mic (Barcelona, 1985), realizarea dialogului la vârsta şcolarităţii prin „sintaxa dialogată“ (Kassel, 1987), comunicarea copil-computer (Tescani, 2001). 

A fost prorectorul Universităţii „Spiru Haret“ şi prof. univ. dr. de limbă contemporană şi retorică la Universitatea „Ovidius“.
 
Olga Duţu are doi băieţi, Tibi Duţu - profesor la Universitatea „Spiru Haret“ şi cunoscut muzician - şi Mugur Duţu. Lasă în urmă moştenire o carieră prodigioasă de dascăl şi creator de şcoală, dar şi de scriitor publicat, eseist şi critic literar.
 
Cei care doresc să-şi ia un ultim rămas bun o pot face de miercuri, 29 iunie, ora 13.00, în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Petru şi Pavel” din Constanţa, iar slujba de înmormântare va începe joi, 30 iunie, ora 13.00 şi va fi săvârşită de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările