190 de ani de presă românească. Contribuţia Dobrogei la publicistica României

190 de ani de presă românească. Contribuţia Dobrogei la publicistica României

Publicaţia „Steua Dobrogei“ 1879 Colecţie Aurelia Lăpuşan

În zilele de 11-13 aprilie 2019, la Iaşi, se desfăşoară cel de-al  XII-lea Congres de istorie a presei româneşti. Dobrogea va fi reprezentată de oameni de cultură şi de presă.

Evenimentul de la Iaşi „190 de ani de presă în spaţiul de limbă română (1829-2019)“, la care participă aproximativ 100 de specialişti din ţară şi din diaspora, este organizat de Asociaţia română de istorie a presei şi de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. 
 
Filiala Dobrogea a Asociaţiei Române de Istorie a Presei este reprezentată de mai mulţi cercetători, autori ai unor lucrări originale prin care şi-au propus să marcheze deopotrivă cu jubileul celor 190 de ani de presă românească şi 140 de ani de la naşterea primei publicaţii în provincia dobrogeană.  Vor susţine comunicări: Aurelia Lăpuşan – „Farul Constanţei – o perspectivă  jurnalistică asupra primilor ani de viaţă românească în Dobrogea. Studiu monografic“, Mihai Marinache – „Seminarul Teologic Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian“ Tulcea, Steaua Dobrogei (1879-1891), Tulcea – fondatoare a presei româneşti din Dobrogea, Sorin Colesniuc, Delia Roxana Cornea, „Preocupări de revigorare a unor tradiții publicistice dobrogene – Revista Analele Dobrogei ieri și astăzi“, Maria Pariza - „Contribuţiile unor personalităţi de sorginte aromână – la începuturile vieţii publicistice  româneşti“, Enache Tuşa – „Relaţia dintre puterea politică şi presă în contextul stărilor excepţionale instituite după 1919“, Traian  Brătianu – „Presa dobrogeană a minorităţilor etnice“, Constantin Scurtu – „Presa despre participarea trupelor dobrogene la apărarea Basarabiei (1918-1919)“.
 
Cu această ocazie va fi decernat Premiul naţional de jurnalism ”Sever Cărpinişean”, ediţia a lX-a. Acest valoros premiu naţional a fost decernat, la prima ediţie, comandorului Marian Moşneagu, iar anul trecut publicistei Sînziana Ionescu de la Adevărul.
 
Din partea Centrului cultural judeţean „Teodor Burada“ va fi oferită diploma aniversară „140 de ani de la revenirea Dobrogei la ţară“  şi placheta „Teodor Burada“.
 
La salonul de carte organizat cu acest prilej vor fi lansate mai multe lucrări semnate de participanţii la congres, apariţii editoriale recente, standul filialei noastre anunţându-se a fi unul dintre cele mai bogate.
 
Programul evenimentului 
 
13 aprilie 2019
 
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ Iaşi
 
09:30-10:00 Lansarea lucrării Enciclopedia cenzurii din Romania
 
10:00-10:30 Concluziile în plen privind lucrările celui de-al XII-lea Congres Internaţional de Istorie a Presei
 
10:30-11:30 Adunarea generală a Asociaţiei Române de Istorie a Presei (ARIP)
 
12:00-12:30 Depunere de coroane la statuia lui Gheorghe Asachi
 
12:30-13:45 Promenadă culturală. Vizită la Palatul Culturii
 
14:00-15:00 Masa de prânz (Cantina-restaurant „Titu Maiorescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi)
 
15:30-16:30 Expoziţia „ARCADE LITERAR-ISTORICE. Presa literar-culturală a secolelor XIX-XX“
(Locaţia: Muzeul „Mihai Eminescu“ Iaşi, Parcul Copou)
 
Vă mai recomandăm:
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările