1 septembrie, ziua în care Iisus şi-a început activitatea publică. Acum este Anul Nou pentru Biserică

1 septembrie, ziua în care Iisus şi-a început activitatea publică. Acum este Anul Nou pentru Biserică

foto: Ziarul Lumina

Anul Nou Bisericesc începe pe 1 septembrie. Această dată a fost aleasă din mai multe motive, unul dintre ele fiind că acum se presupune că Iisus Hristos şi-a început activitatea publică.

Anul Nou Bisericesc începe pe 1 septembrie. 
 
Conform basilica.ro, această dată a fost aleasă din mai multe motive. Mai întâi, ziua a afost împrumutată de la evrei care sărbătoreau pe 1 septembrie anul civil.
 
„Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot”, arată sursa citată.
 
Tot pe 1 septembrie, tradiţia spune că Iisus Hristos şi-a început activitatea publică, intrând în Sinagogă şi citind din prorocul Isaia: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).
 
Tot de data de 1 septembrie este legată şi tradiţia moştenită din Vechiul Testament, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.
 
Conform basilica.ro, începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinţii Părinţi la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creştinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.
 
Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.
 
Citeşte şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările