VIDEO Directorul artistic al TIFF, despre cel mai controversat film românesc, care va fi difuzat în cadrul festivalului: „Există sex, dar are o candoare deosebită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul care a câştigat marele premiu la Festivalul de la Berlin – „Touch me not” va fi difuzat în premieră naţională la TIFF. Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a criticat „comentariile absolut aberante” făcute de în presa română şi a vorbit despre pelicula Adinei Pintilie ca despre un „film esenţial şi unic în peisajul filmului românesc”.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a vorbit la conferinţa de presă de lansare a celei de-a 17-a ediţii a festivalului, care începe în 24 mai, despre peliculele care nu trebuie ratate. Una dintre acestea este „Touch m enot”, regizat de Adina Pintilie, marele câştigător al Festivalului de la Berlin.

„Este un film care a creat controverse, foarte mulţi care n-au văzut filmul s-au trezit vorbind, pentru că suntem în România oamenii obişnuiesc să vorbească neîntrebaţi. Filmul va fi difuzat în premieră naţională şi sunt sigur că abia la Cluj vor apărea controversele justificate în legătură cu acest film”, a explicat Chirilov.

Acesta a mai spus că „Touch me not” „este un film esenţial şi unic în peisajul filmului românesc”, un film care a pornit de la „o idee extraordinară şi care are un subiect foarte temerar, e un film fără plasă de siguranţă, e un film care va separa publicul, mulţi îl vor iubi şi mulţi îl vor urî”. 

Directorul artistic al TIFF vorbeşte despre controversatul film „Touch me not”

„Există nudităţi şi ce s-a scris”

Chirilov a fost întrebat la ce trebuie să se aştepte publicul de TIFF de la acest film: 

„E un film pe care l-am văzut înainte de Festivalul de la Berlin, Adina ne-a organizat o proiecţie; l-am invitat în competiţie la Cluj înainte să ştiu ce va fi premiat la Berlin. Am fost fericit de cele două premii obţinute la Berlin. 

Cred că oamenii care merg la cinema sau la un festival de film trebuie să aibă mintea deschisă, să nu se ducă cu prejudecăţi. Am citit toate comentariile absolut aberante publicate în presa română de oameni care nu au văzut filmul şi s-au trezit că vorbesc neîntrebaţi. Au fost aduse injurii de care mie personal îmi e ruşine.

E un film ce va diviza publicul, nu e un film făcut să întrunească unanimităţi, nu cred că acesta este rolul cinematografiei de calitate. El trebuie să stârnească dezbateri.

 Este un film temerar, uitându-ne la el ne face să ne uităm la noi. Este o autoexplorare poate întunecată, o ciocnire cumva cu faţa noastră întunecată. Deşi filmul pare controversat pentru că există nudităţi, există ce s-a scris ejaculări, penisuri, sex, futaiuri, mai ştiu eu ce, dar o să aveţi avea surpriza – cei care sunteţi obişnuiţi cu şocul filmelor de la TIFF, de a nu găsi la capătul zilei un film atât de şocant pe cât vă aşteptaţi”, a susţinut Chirilog. 

„Film de o puritate extraordinară”  

„Personal cred că marea reuşită a acestui film este că deşi pare un film şocant, e atins de o candoare şi emoţie absolut extraordinare. E un film cumva care atinge o puritate incredibilă cu atât mai neşteaptată  cu cât filmul a avut parte de toate aceste controverse.

Sigur, există pasaje, nudităţi, incursiuni în zona întunecată de bondaje din scena underground berlineză, există toate aceste explorări de care Adina a fost foarte interesată, dar filmul în concluziile lui este de o puritate şi de o candoare extraordinare”, a concluzionat Chirilov. 

Citeşte şi 

Cele mai spectaculoase concerte şi cine-concerte la TIFF 2018. De unde vă puteţi lua bilete

Invitaţi speciali şi cinema interactiv la TIFF 2018. Profesioniştii din industria filmului se întâlnesc cu experţii din domeniul tehnologiei la infiniTIFF

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite