„Versailles-ul Transilvaniei“ are nevoie de ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Transilvania Trust a demarat campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea ţiglei necesare pentru a acoperi aripa neogotică a Castelului Bánffy de la Bonţida, care riscă să se prăbuşească.

Criza economică a secat, în ultimii ani, şi fondurile folosite pentru restaurarea monumentelor istorice şi arhitecturale din ţară. Aceste fonduri sunt din ce în ce mai greu de accesat, iar banii ajung greu la destinaţie, susţin reprezentanţi ai Fundaţiei Transilvania Trust din Cluj-Napoca, cea care se ocupă de peste 10 ani de lucrările de restaurare a Castelului Bánffy de la Bonţida.


image

„Ultima dată am accesat fonduri pentru restaurare prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, în cadrul unui proiect mai amplu, care a vizat valorificarea patrimoniului arhitectural industrial din România, în cadrul căruia am reuşit să efectuăm lucrări de primă necesitate la Moara Castelului", a explicat Adela Avram, unul dintre reprezentanţii Fundaţiei Transilvania Trust.

O contribuţie mică pentru un obiectiv mare

În aceste condiţii, Fundaţia a demarat aşa-zisa campanie de strângere de fonduri 2%. Aceasta presupune direcţionarea de către orice contribiuabil, persoană fizică, a unui procent din venituri printr-un simplu formular, bani care vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de ţigle. Aceste declaraţii privind direcţionarea a 2% din venit trebuie depuse până la data de 25 mai 2012. Detalii legate de conturile către care se direcţionează banii se găsesc pe site-ul ONG-ului www.transylvaniatrust.ro.

Banii vor fi folosiţi pentru cumpărarea de ţigle, 20 de lei încasaţi înseamnând 10 ţigle. Manopera nu costă, întrucât se va lucra cu voluntari.  

Transilvania Trust a început lucrările de restaurare de la castelul de la Bonţida în anul 2001. „Obiectivul nostru este restaurarea completă a ansamblului, folosind metode şi materiale tradiţionale, prin cooperare internaţională. Vrem să creăm un exemplu pentru dezvoltarea durabilă a patrimoniului construit, pentru reabilitarea profesională, dar care cuprinde şi elemente originale", a adăugat Adela Avram.

În 2000, castelul de la Bonţida a fost declarat de către „World Monuments Fund" unul dintre cele mai periclitate 100 de monumente istorice ale lumii. De atunci, Fundaţia Transilvania Trust a reuşit să schimbe imaginea dezolantă a ansamblului.

Educaţie prin restaurare

Restaurarea se face parţial în cadrul unui program de specializare care promovează utilizarea tehnicilor şi materialelor tradiţionale, astfel păstrând şi acele meşteşuguri şi practici locale care sunt pe cale de dispariţie, precum dulgheria şi zidăria tradiţională, pietrăria. „Până în prezent la acest program au participat mai mult de 1.000 de cursanţi din 22 de ţări din lumea întreagă", a punctat Adela Avram.

Anul acesta, fundaţia organizează patru module de specializare în restaurare începând cu sfârşitul lunii iunie şi până la mijlocul lunii august. „Vor veni studenţi din Albania, Kosovo, Bosnia Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Republica Moldova, Irlanda, Ungaria, Franţa, Finlanda, Cehia şi România. Anul acesta lucrările se vor concentra pe restaurarea acoperişului aripii neogotice, a acoperişului clădirii curţii de onoare, precum şi asupra însuşirii tehnicilor de pictură murală prin reconstituirea motivelor decorative existente la castel. Pentru ca această tabără să se desfăşoare fără probleme am organizat campania de strângere de fonduri, pentru a putea cumpăra ţigla necesară", a încheiat reprezentantul fundaţiei.

Castelul de la Bonţida,
„Versailles-ul Transilvaniei"

Castelul de la Bonţida a fost construit pe un domeniu donat familiei Bánffy de către Sigismund de Luxemburg, în secolul al XIV-lea. Castelul a fost durat timp de un secol, în stil renascentist şi baroc, fiind finalizat în secolul al XVI-lea. Datorită frumuseţii construcţiei, castelul a primit şi denumirea de „Versailles-ului Transilvaniei". Prima atestare datează însă din secolul al XVII-lea. Castelul a fost evacuat, în 1944, de armata germană şi a fost folosit ca spital militar. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, la plecare, nemţii au distrus tot, incendiind întregul ansamblu. S-a încercat reabilitarea castelului în anii '60, fără succes, din cauza lipsei de fonduri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite