Unde este „casa neagră“ a Satanei pe pământ: „Oamenii ajung secătuiţi de puteri, pradă tuturor boalelor“

Unde este „casa
neagră“ a Satanei pe
pământ: „Oamenii ajung secătuiţi de puteri, pradă tuturor boalelor“

Turkemnistan - Poarta către iad FOTO Wikipedia/Tormod Sandtorv

O publicaţie religioasă avertiza, într-un articol din 6 octombrie 1940, despre pericolul care şade în locurile de pe pământ unde se află „casa neagră a lui Satan“. Materialul redă viziunea vremurilor – care acum trezeşte amuzamentul cititorilor - despre un viciu uman, blamat, ca şi acum, de biserică.

Articolul intitulat „Diavolul vicleneşte pe oameni prin crâşme“, publicat în numărul 587 al publicaţiei religioase „Glasul Monahilor“, pe 6 octombrie 1940, este dedicat unui viciu uman, asemuit cu o otravă care „lucrează cu multă putere la nimicirea oricărei vietăţi“. E vorba de alcool, cunoscut în vechime şi sub denumirea „apă de foc“.

Materialul a fost împărţit pe mai multe pagini şi plasat în partea de jos. Cuprinde idei şi formulări care azi trezesc mai multe decât simple zâmbete. Un exemplu este chiar în primele rânduri: „dacă vei pune puţină băutură ameţitoare în mâncarea găinilor sau a purceilor din ogradă, vei vedea îndată că sărmanii încep să se clatine şi mor“.

Prima parte a articolului din „Glasul Monahilor“  FOTO Marius Rotar

Beţia capătă viziuni uşor apocaliptice. În viziunea autorului/autorilor (textul nu e semnat), băutura a „nimicit“ aproape pe toţi oamenii care locuiau înainte în America şi „această băutură nimiceşte cu încetul şi pe oamenii din celelalte părţi ale pământului, şi mai ales pe cei din ţara noastră unde, mai ales acum după răsboiu, se bea cumplit“.

Iar oamenii ajung „secătuiţi“ de puteri, „deşiraţi şi slabi“, „pradă tuturor boalelor şi mai ales sifilisului şi ofticei (n. r. TBC)“. Alcoolismul este sursa multor rele, se mai arată în material - de la pierderea poftei de mâncare la dureri, boli şi până la crimă.

A doua pagină a articolului din „Glasul Monahilor“  FOTO Marius Rotar

Beţivului i se creionează un portret plecând de la fizic - „răspândeşte un miros greţos şi are dureri foarte mari de care scapă doar când toarnă iarăşi băutura ameţitoare“ - până la ce ar putea să păţească: s-ar putea îmbolnăvi de ficat, de rinichi, de inimă - „capătă un înveliş de grăsime“ care duce la moarte - , „sângele se strică în el“, „spirtul se îngrămădeşte în creier şi-l otrăveşte“.

Concluzia primei părţi a articolului: „băutura lucrează în slujba lui Satan“, aţâţă patima preacurviei, „beţia aduce mereu boale şi omoară oameni cu nemiluită“.

Mai puteţi citi:

Decalogul omului modern. De unde vine pornografia şi de ce violenţa e semnul unei imense slăbiciuni: „Lumea e un imens hipermarket, lumea lui DA!“  

Ce este cu adevărat fericirea şi cum ajungem la ea. Preot: „Hristos a venit să şocheze, să scandalizeze, să dărâme mentalităţi“ 

Care e „stresul“ lui Dumnezeu? Preot: „De multe ori invocăm libertatea ca să ne justificăm viciile“ 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările