VIDEO Discuţii serioase cu Teo, Vio şi Costel, cei mai buni comedianţi din ţară: „Nu facem glume despre politicieni, pentru că fac singuri mişto de ei“

VIDEO Discuţii serioase cu Teo, Vio şi Costel, cei mai buni comedianţi din ţară: „Nu facem glume despre politicieni, pentru că fac singuri mişto de ei“

Teo, Vio şi Costel au făcut show la Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu

Teo, Vio şi Costel sunt cei mai buni artişti de stand-up comedy din ţară, pentru că perspectiva plină de umor din care văd ei lucrurile aduce bună-dispoziţie pentru sute de mii de spectatori.  „Adevărul” i-a provocat la o discuţie relaxată, pe teme serioase precum clasa politică, Roşia Montană, mersul la vot, plecarea românilor la muncă în străinătate, dar nu au lipsit nici întrebările despre cele mai bune glume şi subiecte de stand-up.

Ştiri pe aceeaşi temă

Teo, Vio şi Costel sunt practic cei care au consacrat stand-up comedy-ul în România.  Faptul că sunt cei mai bine cotaţi comedianţi din ţară l-a dovedit şi sala arhiplină de care au avut parte, săptămâna trecută, la Festivalul Internaţional de Stand-Up Comedy de la Cluj. Cu această ocazie, reporterul „Adevărul” a stat de vorbă cu ei pentru a vedea cum percep ei problemele serioase cu care se confruntă acum România. 
 
De ce nu poţi face mişto de politicieni
 
Unul dintre subiectele discutate se referă la clasa politică. Niciunul dintre cei trei nu fac glume pe seama politicienilor. Teo (32 de ani), născut şi crescut în Bucureşti, explică de ce: “Glumele ar trebui să se bazeze pe o faţadă pe care politicienii ar afişa-o, să evidenţieze contradicţia între ceea ce sunt în realitate şi faţada pe care o menţin, dar ei nici măcar nu mai ţin faţada asta. Faza cu Ponta, care votează într-un fel ca deputat şi în alt fel ca minsitru e o glumă sinistră în sine. Nu poţi face mişto de ei, pentru că fac ei singuri acest lucru. Pentru ei, relaţia cu cetăţenii e o bătaie de joc. Eu mai fac uneori o gluma cu clanurile interlope, despre care spun că sunt mult mai cinstite decât partidele politice pentru că nu pretind că ar fi altceva decât ceea ce sunt. În plus, ăia pedepsesc mai bine traseismul. Ce glume să faci despre politicieni? Să te iei de Boc că e mic. La  cât rău produc astfel de politicieni, să faci mişto că e mic pare aşa... “
Populaţia nu are nevoie de umor inteligent legat de politicieni, ci de ceva usturător
 
Nici lui Costel (32 de ani), din Bacău, nu-i sunt simpatici politicienii. “Nu cred că există om din clasa politică să gândească pentru populaţie, pentru ei e business. Sunt concentraţi mai mult pe făcut afaceri decât pe construit şi în niciun caz  nu sunt interesaţi să găsească soluţii ca noi să fim mai fericiţi. Cred că glumele cu politicieni ar prinde, dar la un nivel supărător, cred că populaţia nu are nevoie de umor inteligent şi subtil ca să fie trezită la realitate legat de politicieni, ci are nevoie de ceva usturător, iar mie nu-mi place chestia asta de revoltă. E nevoie de cineva care să aibă curaj, mesaj, text, farmec şi iniţiativă. Eu nu cred că politicienii sunt oameni proşti. Politicianul este un om foarte inteligent, care pe parcursul vieţii uită de valorile morale, îşi bagă picoarele şi trăieşte după ideea că viaţa e scurtă. Ceea ce e periculos, pentru că dacă trăieşti numai să te distrezi, atunci de ce să mai construieşti? Nu mai bine bei şi faci sex toată ziua? Dacă ai credinţa în continuitate şi în ideea că vei renaşte în acelaşi pământ sau dacă vrei ca urmaşii tăi să aibă o viaţă bună, altfel vezi lucrurile. 
Vio (32 de ani), din Bacău, este enervat de toţi oamenii politici, de la Băsescu, până la cel mai fără putere politician, “omul ăla de la PPDD, de la Primăria din Săcele, un idiot”. El crede că România a ajuns în situaţia în care este acuma „din vina politicienilor, dar şi a românilor, până la urmă supravieţuieşte cel mai puternic”. 
Dacă mergi la vot nu poţi comenta?
 
Întrebat despre modul în care s-au schimbat tinerii în ultimii ani, Teo a arătat: “Cred că spre deosebire de acum 20 de ani, segmentul 18-25 de ani a crescut în alt sistem şi conştientizează că ar trebui să fie băgat în seamă. Această atitudine este contrabalansată de cantitatea foarte mare de nepăsare şi de dispreţ la adresa clasei politice. Tinerii sunt mai conştienţi că ar putea să aibă importanţă, dar cred că nu le pasă. Sistemul acesta încă nu a lucrat pentru ei. Discursul cu resposnabilitatea civică de a vota merge până un punct. Când vezi că de fiecare dată când ai mers la alegeri, alţii şi-au bătut joc de votul tău, o dau dracului de reposabilitate socială pentru că cu oamenii ăşatia nu funcţionează. Comediantul George Curlin spunea că numai dacă nu mergi la vot te poţi plânge. Invers, dacă ai votat, ai intrat în sistem, ai ales, ţi-ai asumat riscurile, de acolo încolo nu mai ai de ales, ai acceptat regulile jocului. Ai intrat în meciul ăsta. Doar din afară te poţi plânge. E o glumă, dar într-un fel se aplică la noi, pentru că oamenii au văzut că după ani de alegeri, lucrurile merg la fel de prost. 
Scandalul Roşia Montana 
 
Teo crede că problema la proiectul de la Roşia Montana este că: ”Nu a existat o dezbatere publică pentru că românii nu au noţiunea de dezbatere publică. Pe de altă parte, mi-e greu să văd dezbatere, în condiţiile iniţiale, care erau atât de greşite încât nu era nimic de dezbătut. Era un mister care n-ar fi trebuie să se întâmple. E bine că oamenii ies în stradă, nu e bine că acest lucru nu are niciun efect. Politicienii din România nu sunt obişnuiţi cu cetăţenii ca parteneri de discuţie. Sunt surse de bani, de voturi, dar nu parteneri de discuţie. Problema este că lipseşte următorul pas, după ieşitul în stradă. Să vină cineva să zică: <<ce facem ca să fie bine>>”. 
 
Cea mai bună glumă 
 
Subiectul de glumă care merge la sigur în faţa publicului este, din perspectiva lui Costel, relaţia dintre oameni.  “Pentru că toată lumea se regăseşte în acest subiect. Numai la mănăstire n-o să prindă acest subiect, dar poate şi acolo. O glumă despre relaţii ar capta atenţia tuturor femeilor din sală, chiar dacă unele nu prea au simţul umorului. Cea mai bună glumă despre relaţii pe care am auzit-o se bazează şi pe observaţia pe care o am ca tată. Copilul distruge femeia, femeia distruge bărbatul şi bărbatul distruge lumea. O ştiu din experienţă. Când se naşte copilul mama e foarte posesivă, cu greu ţi-l lasă să-l iei în braţe. Bărbatul se simte ca a cincea roată de la căruţă. Pe cine s-o dai, pe copil nu poţi, pe femeie nu poţi, că ea are grijă de copil. Atunci, o dai pe războaie şi invadezi Siria”. 
Teo spune că un subiect cu care nu dai greş niciodată, fie în România sau în altă ţară, este sexul: “În toată lumea prind glumele despre sex, din Canda până în Australia. Toată lumea ştie despre ce e vorba şi e cel mai mic tabu pe care poţi să-l încalci. Eu de vreun an şi jumătate nu mai folosesc materiale despre sex. Mai fac şi altceva. Am început să vorbesc despre alcool. Cea mai bună glumă e cea cu votca. Votca e Loganul alcoolului, n-are gust, n-are miros, da-ţi faci treaba cu ea”.  
De ce plecă Românii în străinătate

Întrebaţi despre problematica românilor car pleacă la muncă în străinătate, comedianţii spun că e un subiect tragic despre care nu fac glume. “Oamenii ce se duc în străinate să muncească au mnetalitatea şi psiholgoa de om care vrea să fie strunit. E un fel de mentalitate de cal, calul e o fiinţă foarte mişto, puternică, frumoasă, în orice ţară l-ai el este plăcut şi-i place. Dar să nu uităm că el trage căruţa, el e cel călărit. Eu mă gândesc, ăsta e pământul, astea-s condiţiile, hai s-o fac, să trăesc mai bine. Eu mă bucur când ştiu că în domeniul pe care-l fac aduc un plus oamenilor, îi scot din casă, îi fac să vadă şi altfel lucrurile”, a spus Costel. Vio este sigur că şi în România poţi să duci o viaţă fericită: “ România e un loc unde poţi fi fericit, nu depinde de bani, politică, depinde doar de tine. Ţine de tine şi de ce alegeri faci tu, rămâne liberul arbitru. Dacă tu ai o problemă în viaţă e pentru că tu ai decis s-o ai. Avem o viaţă bună pentru că alegem să ducem o viaţă bună”. 
 
Citeşte şi 
 
citeste totul despre: