Street food nu este fast food. O demonstrează 20 de fotografii de la primul festival de mâncare de stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 50 de standuri cu bunătăţuri din bucătăria asiatică, mexicană, canadiană, italiană, mediteraneană şi românească i-au aşteptat pe clujeni la prima ediţie a Festivalului Street Food, primul de acest gen din ţară, care oferă o nouă abordare a domeniului culinar din întreaga lume: mâncarea stradală.

Printre standurile cu mâncăruri internaţionale s-au perindat, duminică – în ultima zi a festivalului, pe lângă sute de clujeni, şi un public internaţional, fie că vorbim despre germani, francezi, englezi, asiatici sau indieni. Cea mai grea misiune nu au avut-o bucătarii de la cele circa 50 de standuri cu bunătăţuri din toată lumea, ci vizitatorii festivalului, pentru care a fost extrem de dificil să aleagă ce vor să consume dintr-o ofertă atât de variată.

Street food nu e fast food

Chef Foa, adică Florin Scripca, invitatul special al Festivalului, a stat de vorba, sâmbătă, cu clujenii despre mâncare bună, despre street food şi fast food. Bloggerul Bogdan Beşliu a explicat care este diferenţa dintre street food şi fast food. „Spre mirarea multor vizitatori, street food-ul nu e fast food. Nu durează trei minute ca un burger (în adevăratul sens al cuvântului) să ajungă din frigider în farfurie, ci aproape 10 (în medie), pentru că vorbim de complet alte ingrediente şi tehnici de gătit. Mâncarea stradală nu diferă prea tare de ceea ce găsiţi în restaurante. Sigur, majoritatea componentelor dintr-o porţie sunt adesea gătite înainte (marinate, pre-fierte/puse pe grill/prăjite) şi finisate pe loc în faţa clienţilor. Asta nu înseamnă mâncare reîncălzită, ba chiar acel procedeu de pre-gătire ajută atât la siguranţa alimentului consumat cât şi la dezvoltarea aromelor ce-l înconjoară (mai ales pentru că street food-ul e de multe ori o explozie de arome şi culori)”, scrie siteul festivalului. . 

Prima ediţie a Festivalului Street Food 

Aleea Stadionului din Cluj a fost de vineri şi până astăzi gazda primei ediţii a Festivalului Street Food, primul de acest gen din ţară. Circa 50 de standuri cu bunătăţuri din bucătăria asiatică, mexicană, mediteraneană şi românească. Intrarea este liberă. Pe lângă mâncare vă aşteaptă şi standuri cu diverse produse bio, uleiuri sau vă tentează bucătăria street-food vegană. Managerul Festivalului Street Food, Nely Borza, spune că oraşul Cluj va fi gazda a peste 50 de comercianţi de mâncare de tip street-food şi a peste 30 de activităţi ce se vor desfăşura pe Aleea Stadionului în perioada 7-10 Iulie. 

„Fie că vorbim de Culinary Cinema Outdoor, Festival Stage, Pop-up Market, Food Road sau Kids Zone, noi vă invităm să le parcurgeţi pe toate, festivalul fiind unul cu acces liber. Aşadar, weekend-ul acesta vă invităm să vă satisfaceţi toate poftele culinare şi să vă bucuraţi de o sumedenie de reţete ce provin din bucătăria asiatică, mexicană, canadiană, românească, nemţească, mediteraneană şi italiană. De la burgeri la pizza, arrosticini, porchetta, donuts, îngheţată, churros şi multe altele, la Street Food Festival le veţi găsi pe toate. De asemenea vă invităm să luaţi acasă diferite produse bio, uleiuri şi gemuri şi să testaţi şi bucătăria de street-food vegană. Pentru că se anunţă a fi un weekend călduros setea va fi potolită cu bere artizanală, soiuri alese de vin şi multe alte răcoritoare oferite de partenerii festivalului”, detaliază managerul.

Citeşte şi

Clujul, capitala culinară a ţării pentru patru zile. Bunătăţuri din bucătăriile lumii la primul festival al mâncării stradale din România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite