VIDEO Liviu Dragnea, despre regionalizarea României: regiunea Transilvania, pericol pentru Statul Unitar  Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibilitatea existenţei unei regiuni mari, care să cuprindă judeţele  existente în Ardeal în 1918, când s-a făcut Unirea, a fost negată vehement de vicepremierul Liviu Dragnea, pe motiv că această variantă de regionalizare ar compromite statul unitar român. Dragnea a prezentat la Cluj proiectul care prevede împărţirea ţării în şapte regiuni de dezvoltare.

Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea a prezentat, ieri, la Cluj în cadrul unei dezbateri publice, proiectul de regionalizare-descentralizare a României asumat de Guvern. După ce a dezvăluit care sunt cele 7 regiuni de dezvoltare şi polii de dezvoltare pentru fiecare dintre acestea, Dragnea a concluzionat: “Nu înlocuim centralizarea de la Bucureşti, cu una regională. Sistemul administrativ , de finanţare, sistemul de repartizare a atribuţiilor în înteaga regiune se va face ca centrul regiunii să nu fie locul de unde să se dea ora exactă în regiune, ci va fi un sediu administrativ. Dacă va fi centrul regiunii la Cluj, aceasta nu înseamnă că Oradea, Bistriţa-Năsăud sau Zalăul nu vor avea şansa de a se dezvolta, dimpotrivă. Să nu credeţi că la Cluj vor veni trenuri cu bani sau cu aur”. 


Cea mai mare provocare a regionalizării 


Răspunzând la o întrebarea de-a fostului Ministru de Interne, Ioan Rus, Dragnea a susţinut că cel mai mare duşman al regionalizării este corupţia: “Corupţia este cel mai mare pericuol, s-a creat şi s-a perpetuat un singur ghem de putere uriaş la Bucureşti. Corupuţii sunt şi leneşi, ei vor să rămână la Bucurşti pentru că acolo s-au aşezat, acolo au apartamente, birouri, ştiu unde să dea telefoane şi ştiu unde să-şi parcheze maşinile pentru a rezolva problemele. Ei  nu vor să se spargă acest ghem de putere. Acest ghem de putere se poate sparge  dacă deciziile şi competenţele vor fi mai aproape de oameni şi mai aproape de structurile pe care ei le vor avea. Rezistenţa va fi din partea funcţionarilor de la Bucureşti care ştiu că din cele 18 semnături necesare pentru un act una trebuie să fie şi a lui. E o problemă mare, dar noi suntem mai mulţi”, a susţinut Dragnea. 


Trei regiuni mari?


Istoricul Ionică Bolovan, profesor în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a pus problema realizării unei regiuni mari, Transilvania, despre care spunea “că a funcţionat timp de trei secole ca o entitate regională impecabil într-un stat mare numit Austria. Acest experiment administrativ a făcut ca Transilvania să fie în1918, după Unire, cea mai modernă parte a României, cu excepţia Bucureştiului”. Dragnea a negat categoric o asemenea posibilă variantă de regionalizare:  “Nu vreau să pun foc la temelia statului unitar  român. Dacă va fi o regiune mare Transilvania, atunci de ce să nu fie şi o regiune mare Muntenia şi alta Moldova, să avem trei regiuni, cu trei capitale? O astfel de regiune ne-ar pune în faţa unei centralizări regionale şi s-ar crea o distanţa prea mare între centrul de unde ar trebui să se coordoneze dezvoltarea zonelor din regiune. Vă spun că partea de dincolo de Carpaţi n-arată rău deloc”. 

Banii nu rămân toţi la regiuni


Întrebat despre finanţele noilor regiuni, Dragnea a susţinut că fiecare regiune va avea buget propriu, dar acesta nu va fi format din tot ce se colectează la nivel regional.  “Nu putem adopta sistemul din Germania, care e stat federal. Nu putem adopta un sitstem prin care fiecare regiune să crească numai cu ce se coletează din acea regiune. Vrem ca regiunile cu resurse mari să fie stimulate să se dezvolte, iar cele cu resurse mai puţine să fie ajutate pentru ca diferenţele să se diminueze. Regiunea va avea buget, dar nu din tot ce se colecta la nivel regional. Acesta va fi format din taxe şi impozite care există deja, prin repartajarea  acestor bani”, a mai spus Dragnea. El a conchis că dacă se va revizui Constituţia în sensul apariţiei regiunilor, până în decembrie procesul de regionalizare va putea fi implementat din luna decembrie a acestui an. 

image

Harta regionalizării prezentată de Liviu Dragnea la Cluj

România are mai multe Românii


Fostul Ministrul de Interne, Ioan Rus, l-a întrebat pe Dragnea:”Credeţi că puteţi face regionalizare până la sfârşitul anului? În România sunt foarte multe Românii. Vă dau un sigur criteriu, aportul la bugetul de stat al cetăţenilor României. În Bucureşti se plăteşte circa 1.500 de euro pe an  pe cap de loc, iar în cel mai sărac judeţ al României se plăteşte sub 100 de euro. Un prim duşman al regionalizării e Bucureştiul. Diferenţe foarte mari sunt şi în cadrul regiunilor, şi în cadrul oraşelor din acelaşi judeţ. Descentralizarea şi regionalizarea este în avantajul exclusiv al săracilor şi nu al bogaţilor, pentru că ei vor pierde.  Când te uiţi la România vezi 16 -17 Românii cu interese distincte şi cu oameni care care nu înţeleg mai nimic. Aceasta va fi o mare problemă”. Dragnea a admis:  “Avem mai multe Românii. Da. Transilvania, Moldova şi Transilvania s-au unit, dar nu s-au integrat. E o certitudine că există diferit niveluri  de dezvoltare. Unii cetăţeni n-au acces la civlizaţie, alţii nu au acces la educaţie. Sunt multe Românii într-adevăr,  dar singurul sistem prin care putem să facem intergrarea e regionalizarea, altfel nu se poate. Facem regionalizarea pentru ca România să se dezvolte echilibrat”. 

Citeşte şi

Antonescu, despre regionalizare: „Sunt temător”

Dragnea: „Regionalizarea este cea mai grea luptă care se dă în România“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite