Promisiunile candidaţilor la primăria Cluj-Napoca: Parndorf de România, clovni-funcţionari publici şi metrou

Promisiunile candidaţilor la primăria Cluj-Napoca: Parndorf de România, clovni-funcţionari publici şi metrou

Candidatul Emil Boc promite realizarea unui centrul comercial de genul outletului Parndorf de lângă Viena. FOTO: Parndorf outlet

Emil Boc nu şi-a epuizat promisiunIle gradioase cu slabe şanse de realizare în 2012. El propune un Parndorf de România la Cluj. Candidatul Mişcării Liberale Liviu Alexa promite că va angaja clovni pe post de funcţionari public, iar independentul susţinut de PSD, Octavian Buzoianu, scoate de la naftalină ideea metroului vehiculată în 2008 de Gheorghe Funar.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a susţinut într-un interviu pentru “Adevărul” că, după părerea sa, pentru a fi credibil un candidat la primărie ar trebui se abţină de a umbla la “pălăria cu scamatorii”, să renunţe să propună proiecte fantasmagorice şi să reziste la tentaţia de a le spune alegătorilor ceea ce vor să audă. “Adevărul” a analizat programele celor trei candidaţi care stau cel mai bine în sondaje: Emil Boc, care conduce detaşat, Octavian Buzoianu (candidat independent susţinut de PSD, ALDE, PNŢCD) şi Liviu Alexa (candidatul Partidului Mişcarea Liberală).
 

Programul electoral al lui Emil Boc în 2012. FOTO: monitorulcj.ro

 

Emil Boc, campionul proiectelor care sună bine 

 
Emil Boc, deşi are restanţe mari la promisiunile neîndeplinite din 2012 (Someşul navigabil, tramvai până la Floreşti, reabilitarea clădirilor din centrul istoric, centrul de industrii creative “Buftea de Cluj”, parkinguri subterane în centrul oraşului, aqualand, Băile Someşeni, amenajarea Cetăţuii), nu se fereşte să facă alte promisiuni care sună la fel de bine: „Vrem să facem Cluj Shopping City. Mulţi mi-au spus că merg la Parndorf la cumpărături, pentru că acolo găsesc produse de calitate la preţuri mai mici. Clujul poate avea şansa să devină un obiectiv pentru locuitorii din Transilvania în materie de shopping, având cel mai modern centru de acest fel, unde oamenii pot veni să cumpere la preţuri mai mici", a spus Boc la postul de radio Realitatea FM. Edilul are şi un plan: primăria pune la dispoziţie terenul şi ar exista investitori interesaţi. Pe acelaşi model trebuiau realizate proiecte precum aqualndul sau cartierele Tineretului şi Lombului. 
 

Promisiuni vechi şi noi

 
Unele dintre promisiunile din 2012 sunt păstrate (aquaparc modern la ştrandul SUN, noi zone pietonale şi reabilitarea caselor din zona centrală, construirea de noi parkinguri), iar la altele s-a renunţat (Someşul navigabil, linie de tramvai până în Floreşti, reabilitarea Băilor Someşeni, realizarea unui sediu pentru Filarmonică şi Academia de Muzică). Boc mai scoate din “pălăria cu scamatorii” câteva proiecte: un cartier cu locuinţe pentru toate buzunarele – pe 80 de hectare, teren deţinut de Primărie, 90 de hectare de parcuri – prin amenajarea pădurilor din apropierea oraşului, un centrul expoziţional modern.  Un element inedit din programul primarului actual este amenajarea de puncte gospodăreşti subterane – prin îngroparea inesteticelor containere de gunoi.
 
 

Octavian Buzoianu. FOTO: Arhiva personală

Metrou la Cluj - de la Funar la Buzoianu

 
Candidatul independent susţinut de PSD, PNŢCD şi ALDE la Primăria Cluj-Napoca, Octavian Buzoianu, are programul cel mai lipsit de proiecte spectaculoase. Programul este împărţit pe 4 planuri: planul imediat (3-6 luni, până la un an); orizontul de 4 ani; orizontul de 20 de ani şi orizontul de 40 de ani. La planul de dezvoltare pe 4 ani se vorbeşte despre proiecte realiste: o platformă online pentru administraţie, transparenţă, sisteme moderne de parcări în zona centrală, reducerea traficului în zona ultracentrală, centru de servicii în IT recunoscut european etc. Abia la orizontul de 20 de ani, BuzoIanu prevede “realizarea unei linii de metrou combinat cu tren uşor suprateran”. Traseul ar urma să lege pe linia Someşului, Gilăul de Jucu şi să fie finanţat din fonduri europene. Deşi având în vedere orizontul de timp de 20 de ani, proiectul pare realist, nu trebuie să uităm că din 1983 şi până astăzi, adică 33 de ani, în Bucureşti, un oraş de 2 milioane de locuitori, s-au finalizat 6,2 kilometri de metrou. Ggheorghe Funar promitea în 2008 “construirea unui metrou in municipiu care să deservească si zona metropolitană, din Gilău până la Jucu”. 
 
 

Clovni pe post de funcţionari publici


Programul lui Liviu Alexa, proprietarul unui ziar online, nu duce lipsă de proiecte pline de imaginaţie. Candidatul Mişcării Liberale propune angajarea de clovni pe post de funcţionari publici. “Nu e nici o glumă, nici o ironie, vorbesc foarte serios, este un lucru foarte posibil. Oraşul va organiza un concurs pe post, iar candidaţilor li se vor cere aptitudini specifice, precum şi un program artistic pe întreg anul”, explică Alexa pe site. Ce misiune vor avea clovnii de la Primărie? “În weekenduri, pe perioada verii şi până toamna târziu, vor avea misiunea de a-i înveseli pe copiii din Parcul Central şi celelalte parcuri ale Clujului, iar în timpul săptămânii, acest clovni angajaţi ai primăriei vor munci 8 ore pe zi plimbându-se prin creşele şi grădiniţele Clujului, publice sau private, prin casele de copii şi căminele de bătrâni, prin spitale de copii şi adulţi, prestând mici programe artistice, pentru a aduce un plus de bucurie tuturor, pentru a le însenina pentru o clipă ziua”, explică Alexa. 

Liviu Alexa. FOTO: Arhivă personală

Circuit de speedracing

 
Printre celelalte proiecte ale candidatului Partidului Mişcarea Liberală se numără: un circuit de speed racing dedicat iubitorilor de automobilism şi motociclism viteză (în urmă cu mai mulţi ani primarul din Floreşti a promis că face un circuit de Formula 1-nr), transport public gratuit pentru toţi clujenii, amplasare în zonele publice a 150 de defibrilatoare semiautomate pentru victimele stopului cardio-respirator, achiziţionarea a 100 de ambulanţe.
 
 
Citeşte şi
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările