Primul planetariu pentru nevăzători s-a lansat la Cluj

Primul planetariu pentru nevăzători s-a lansat la Cluj

Afişul evenimentului

Primul planetariu pentru nevăzători s-a lansat joi, 21 decembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul planetariu pentru nevăzători din România şi-a deschis joi, 21 decembrie, porţile la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj. Acesta face parte din proiectul „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători”. A fost lansat Anuarul de Astronomie Populară, editat de Complexul Astronomic Baia-Mare.

„Planetariul pentru nevăzători este dotat cu două cupole, reprezentând cerul de vară, respectiv cerul de iarnă, materializat într-o construcţie specială, alcătuită dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă deasupra, ce conţine cupola pe care sunt fixate în interior cele 39 de constelaţii, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. Un fotoliu reglabil pe înălţime şi pe orizontală, cu posibilitate de rotire la 360 de grade, permite persoanelor cu dizabilităţi de vedere să îşi imagineze cerul printr-un mod complex de percepţie şi reprezentare, prin îmbinarea contactului tactil cu un ghid audio însoţitor care explică poziţionarea constelaţiilor. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor porneşte de la punctul cardinal Nord, indicat pe cupolă, pornind de la care este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelaţii“, explică reprezentanţii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj. 

Planetariul şi anuarul sunt rezultate ale unor proiecte ale Complexului Astronomic Baia Mare, finanţate de Ministerul Culturii prin Administraţia Fondului Cultural Naţional în anul 2017.

Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com. De acest proiect beneficiază, pe lângă Muzeul Etnografic al Transilvaniei, şi planetariile din Baia Mare, Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa şi Bucureşti.

Anuarul cuprinde o serie de instrumente practice, utile celor ce îndrăgesc astronomia: ghidul practic al cerului pe anotimpuri, calendarul evenimentelor astronomice ale anului 2018, precum şi o planisferă (hartă stelară) ataşată unui volum ce cuprinde 124 de pagini menite să faciliteze apropierea publicului de astronomia populară, dar şi de cea modernă.

Mai puteţi citi:

Spectacole gratuite la singurul planetariu mobil din România. Lecţie despre eclipse şi anotimpuri de Zilele Clujului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările