Povestea clujeanului acuzat de horthyşti că ar fi spionul regelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Cuteanu, 93 de ani, cetăţean de onoare al Clujului, l-a văzut pe Regele Mihai când era copil, în vara lui 1927, la Peleș. 17 ani mai târziu, în 1944, clujeanul a fost la un pas de a fi arestat de horthyști, în noaptea de 23 spre 24 august 1944, după discursul Regelui de atunci.

„Trăiască Regele!", aşa l-ar fi salutat azi clujeanul Marius Cuteanu pe suveran, dacă l-ar fi avut în faţă. Monarhist convins la cei aproape 94 de ani, Marius Cuteanu şi-a închinat viaţa muzicii fiind profesor şi dirijor. În copilărie l-a întâlnit pe Regele Mihai ce ieri a împlinit 90 de ani, el având 10 ani, iar suveranul 6. „Majestatea Sa, Regele Mihai, e cu patru ani mai mic decât mine. I-am ascultat urările de sărbătorile de iarnă. Este un om modest, cu o judecată foarte limpede. Discursul său din Parlament a fost unul echilibrat, cu cuvinte bine alese, mesajul fiind: tot înainte, indiferent de cât de greu e!", afirmă bătrânul Cuteanu.

Tot în copilărie i-a văzut, la Cluj-Napoca, pe membrii familiei regale, mai puţin pe Mihai, mai mult pe principele Nicolae care avea un Alfa Romeo şi care obişnuia să vină des la concursuri de automobilism.

„Am mâncat câte un corn proaspăt de-al Regelui"

Bătrânul clujean povesteşte că în copilărie mergea cu profesorul de geografie Nicolae Tătar în excursii prin ţară. Iar în vara lui 1927, în marea vacanţă şcolară, când avea 10 ani, Marius Cuteanu s-a dus cu colegi de şcoală, de la Liceul „George Bariţiu" din Cluj-Napoca, într-o excursie la Bucureşti.


image

„Dascălul de geografie Nicolae Cuteanu ne-a dus să vedem oraşul Bucureşti, iar la întoarcere a hotărât să facem un popas la Sinaia. Eram cu vreo 10-12 colegi de şcoală. Am mers la Peleş, Castelul Regal de la Sinaia, am vizitat câteva încăperi, iar afară am văzut un grup de copii care se jucau. Printre ei se afla şi Mihai, prinţ pe atunci. Fiind vară, era îmbrăcat într-o cămaşă cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi. Era ca orice alt copil", povesteşte Cuteanu.

Acesta îşi aminteşte că atunci, în acea zi, cineva îmbrăcat în alb, bănuieşte că bucătarul familiei regale, a ieşit din castel cu o tavă plină de cornuri proaspete şi le-a oferit copiilor ce se jucau în curte. „Erau mai multe cornuri pe acea tavă, iar Regele Mihai, prinţ atunci, a zis să ne dea şi nouă, copiilor din Cluj. Şi aşa am mâncat câte un corn proaspăt de-al Regelui", mărturiseşte bătrânul ce va împlini 94 de ani peste o săptămână.

Horthyştii credeau că oamenii bisericii, cum era şi Marius Cuteanu - dirijor al corului Bisericii Greco-Catolice din Simleul Silvaniei -, sunt spioni ai familiei regale. L-au acuzat că e spion al Regelui Mihai. Marius Cuteanu spune că era să fie arestat de aceştia în noaptea de 23 spre 24 august 1944, după discursul Regelui de atunci. Acel discurs i-a lăsat o puternică impresie. „Am sărit în sus de bucurie. Am zis că de mâine, aici, e România. Însă, târziu mi-am dat seama că eram un romantic", adaugă Cuteanu.

Colindător la „curtea" lui Mihai din Elveţia

Născut într-o familie de intelectuali care a ştiut aprecia muzica, Marius Cuteanu spune că e cel mai longeviv din neamul său, însă nu singurul care l-a întâlnit pe rege. În urmă cu 19 ani, ginerele său, Alexandru Suciu, de la Filarmonica din Cluj, l-a colindat împreună cu colegii de cor pe Regele Mihai la reşedinţa sa din Versoix, o localitate din apropierea Genevei (Elveţia). „Îmi aduc aminte data şi ora: 18 decembrie 1992, ora 17.00. A fost un moment emoţionant. Mi-a lăsat o impresie plăcută. Un om atât de calm. Câţiva dintre colegii mei au plâns de emoţie", afirmă Alexandru Suciu, în vârstă de 50 de ani.

Azi, de ziua de naştere a Regelui, la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, a avut loc vernisajul expoziţiei itinerante „Familia regală română în uniformă pentru totdeauna". Fotografiile care îi înfăţişează pe membrii familiile regale a poposit mai întâi la Cetatea Râşnovului, la Sinaia şi la Castelul Banffy din Bonţida. Clujenii o pot vedea până pe 9 noiembrie.


image

Tot ieri, un elogiu i-a adus regelui şi istoricul Gheorghe Bodea, care e un republican convins. „Dacă el nu era, ne cotropeau ruşii şi nu exista nici 25 octombrie 1944", susţine istoricul.

Pe 25 octombrie 1944, armata română elibera ultimul teritorul românesc de sub ocupaţie horthystă, oraşul Carei, iar tot într-un 25 octombrie, dar în 1921, se năştea, la Sinaia, Regele Mihai.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite