Pe ce criterii primesc salarii majorate uriaşe funcţionarii publici din România: „Ne lovim de numiri politice, care n-au de-a face cu competenţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea salariilor în sectorul public va pune presiune pe angajatorii privaţi, care se confruntă cu o criză majoră a forţei de muncă, susţine Claudia Indreica, CEO-ul agenţiei de resurse umane  Psihoselect. Nu există o corelaţie între competenţe şi pachetul salarial al angajaţilor mai ales în sectorul public, mai spune specialista.

Noua legislaţie a salarizării în sectorul public a adus la creşteri substanţiale ale lefurilor în primăriile din toată ţara. La Primăria Cluj-Napoca, una dintre puţinele din ţară care a făcut publice salariile pe care angajaţii le vor primi din 30 septembrie: în top se află primarul Emil Boc, cu salariul brut de 16.313 lei (3.500 de euro). Un bucătar sau o lenjereasă au salarii de bază de până la 3.700 de lei, un poliţist local ajunge până la 6.000 de lei, iar un muncitor necalificat până la 2.500 de lei. 

Presiune asupra angajatorilor din mediul privat

Claudia Indreica, CEO şi cofondator Psihoselect, una dintre cele mai mari firmă de HR din Cluj-Napoca, a explicat pentru „Adevărul” care sunt efectele acestor modificări asupra mediului privat: „Cel mai evident efect va fi presiunea asupra angajatorilor din mediul privat de a creşte salariile. Aspect care s-a întâmplat şi în februarie când, fără voia lui, angajatorul a crescut salariile odată cu creşterea salariului minim. Câte companii pot susţine acest lucru, este un aspect de clarificat. De ce? Indicatorii de productivitate, nu cresc odată cu salariile. Facem creşteri, iar apoi vedem cum ne descurcăm”.

Un alt efect despre care a vorbit specialista este „migrarea forţei de muncă către instituţiile statului, în detrimentul celui privat, în contextul în care mediul privat se confruntă deja cu lipsa forţei de muncă. Salariile, într-un astfel de context nu pot creşte la infinit.”

Cel mai evident efect va fi presiunea asupra angajatorilor din mediul privat de a creşte salariile. Aspect care s-a întâmplat şi în februarie când fără voia lui, angajatorul a crescut salariile odată cu creşterea salariului minim. Câte companii pot susţine acest lucru?

Claudia Indreica, CEO Psihoselect

Au crescut salariile, nu va creşte calitatea serviciilor

Pentru creşterea calităţii în serviciile publice este nevoie de angajarea unor manageri cu experienţă în domeniul privat, este de părere Claudia Indreica, CEO Psihoselect: „Cei din companiile private ştiu ce înseamnă clientul şi modul în care faci un parteneriat cu el. Şi contribuabilul este un client al serviciilor publice, vrei să îl ţii cât mai puţin în faţa unui ghişeu, vrei să îi oferi opţiunea serviciilor online, vrei să fie mulţumit ca plăteşte impozite, pentru că vede, datorită transparenţei, că banii plătiţi de el anual, îi îmbunătăţeşte calitatea vieţii”.

Pentru a se implementa o asemenea măsură managerii din Primării ar trebui să fie selectaţi pe baza competenţelor şi a performanţei. „Noi ne lovim de numiri politice, care nu au de a face nici cu competenţele, nici cu activarea măcar într-un domeniu apropiat, nici cu o viziune managerială. Cât timp numirile în poziţiile de management în instituţiile locale şi centrale se fac pe criterii exclusiv politice, contribuabilul va rămâne cu singura opţiune, de a merge la vot o data la 4 ani. Şi votează gândindu-se la viitorul pe care îl doreşte în trafic, în prima zi de şcoală, în relaţiile cu funcţionarii publici, în priorităţile stabilite în cheltuirea banului public etc”, concluzionează Indreica.

Nu există o corelaţie directă între competenţe – performanţă - pachetele salariale. Această situaţie este prezentă în toate industriile, cu atât mai mult în instituţiile de stat

Claudia Indreica, CEO Psihoselect

Criză a forţei de muncă în marile oraşe

Specialista de la Psihoselect vorbeşte despre o criză majoră a forţei de muncă mai ales în marile oraşe. De ce? „Nu există o corelaţie directă între competenţe – performanţă - pachetele salariale. Această situaţie este prezentă în toate industriile, cu atât mai mult în instituţiile de stat. Creşterea salarială aplicată funcţionarilor publici se face în bloc. Pentru unele posturi, dacă ne gândim la domeniul medical sau la profesori chiar era necesar. Salariile afişate de Primăria Cluj Napoca sunt de asemenea crescute în bloc, creştere procentuală”, explică Indreica. 

Comparaţie cu salariile din privat

Claudia Indreica a făcut o comparaţie între salariile făcute publice de Primăria Cluj-Napoca şi cele din mediul privat:

„Dacă e să facem o comparaţie cu salariile din domeniul privat, salariile sunt la nivel mediu spre mare. Sunt companii private, ale căror niveluri salariale sunt similare. Daca mă uit la nivelul muncitorilor necalificaţi, nivelul de intrare în primărie, 2.000 RON brut îl depăşeşte pe cel din companiile private. În companiile private muncitorii necalificaţi sunt încadraţi între 1.800-2.200 RON. În cazul poziţiilor de  management, primar, viceprimar, şefi de birouri, salariile sunt la nivelul managerilor de top din companiile cu cifra de afaceri până în 15-20 de milioane de euro”. 

Citeşte şi

Salarii la Primăria Cluj: şofer - 3.600 de lei, inspector - 4.600, poliţist - 6.000. „Mediul privat e în urmă şi se gândeşte să aducă indieni, pakistanezi, nepalezi“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite