Golul prin care a căzut copilul la Polivalenta din Cluj, constatat acum jumătate de an. La ce concluzii a ajuns comisia care analizează incidentul VIDEO

Golul prin care a căzut copilul la Polivalenta din Cluj, constatat acum jumătate de an. La ce concluzii a ajuns comisia care analizează incidentul VIDEO

Prin spaţiul din imagine a căzut băiatul de 9 ani  FOTO Ovidiu Cornea

Viceprimarul Gheorghe Şurubaru prezintă miercuri, 16 martie, în sala de conferinţe a Sălii Polivalente, un raportul tehnic preliminar legat de accidentul petrecut sâmbătă seara, la un meci de baschet, când un băieţel de 9 ani a căzut de la circa 4 metri din tribună.

UPDATE 11.32 Preocupat ca imaginea şi activitatea Sălii Polivalente să nu fie afectate după incidentul de sâmbăta trecut, viceprimarul Şurubaru a subliniat că evenimentele programate aici vor avea loc după calendarrul stabilit: "Acest eveniment nu a fost dorit, acea gaură nu trebuie să existe sub nicio formă acolo. am luat toate măsurile ca la următoarele evenimente să nu mai existe acel loc periculor pentru desfăşurarea evenimentelor, cu completarea: Această Sală a devenit gazda celor mai importante evenimente din ţara noastră şi va fi în continuare. Nu trebuie să periclităm organizarea viitoarelor evenimente din moment ce dăm toate garanţiile că asemenea incidente nu se vor mai întâmpla. A fost un incident nefericit dar evenimentele în Sală trebuie să continue, Sala trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. Va trebui să asigurăm 10.000 de locuri pentru Campionatul European de Baschet din 2017, e clar că se vor lua toate măsurile de siguranţă necesare şi să sperăm şi să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla un astfel de incident".

Tribuna, mutată 1-2 ori pe lună

 

UPDATE 11.10 Conform directorului Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu, tribuna retractabilă a Polivalenteie este mutată lunar de 1-2 ori, întrucât pe lângă evenimente sportive sala găzduieşte şi manifestări de altă natură, în special artistică şi de divertisment. Pentru a fi aşezată în poziţie fixă tribuna este acţionată automatizat, cu telecomanda, după care o echipă de 10-15 angajaţi ai Sălii o fixează prin împingere. Comisia de anchetă nu a putut preciza dacă muncitorii care au manipulat tribuna ultima oară înainte de evenimentul sportiv au vreo responsabilitate vizavi de modul în care au manipulat tribuna retracctabilă. Capacitatea acesteia este de 680 de locuri.  

(Directorul tehnic al Primăriei, Virgil Poruţiu, viceprimarul Gheorghe Şurubaru şi directorul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu - de la stânga la dreapta. FOTO Ovidiu Cornea)

 

Golul din tribună, constatat în 2015

 

UPDATE 11.01 Potrivit reprezentanţilor Sălii Polivalente, un proces verbal realizat în august 2015 de Inter Sport, unul din constructorii sălii, constata golul de circa 20 de centimetri din partea superioară a tribunei retractabilă, notat ca o suprapunere neuniformă a tribunei. "Asta nu înseamnă că de fiecare dată când este îmbinată tribuna rezultă acea problemă", a precizat viceprimarul Gheorghe Şurubaru, cel care a condus Comisia de anchetă tehnică a Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit lui, în prezenţa membrilor Comisiei tribuna retractabilă a fost mişcată şi reaşezată la loc de 5 ori, fără a rezulta golul respectiv. "Acest eveniment nu a fost dorit, acea gaură nu trebuie să existe sub nicio formă acolo, am luat toate măsurile necesare ca la următoarele evenimente să nu mai existe acel loc periculos", a declarat reprezentantul Primăriei. Atât Sala Polivalentă cât şi Primăria au sesizat antreprenorul general al Sălii, Compania Con-A cu privire la toate deficienţele constatate, în special a nefuncţionării optime a sistemului de automatizare. Potrivit lui Şurubaru reprezentantul antreprenorului general, care participă şi el la ancheta tehnică, va trebui să explice de ce problemele sesizate nu au fost remediate.  

Proiectantul tribunei, din Polonia, vine la Cluj

 

Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a declarat că s-a luat legătura cu firma proiectantă a tribunei retractabile, din Polonia, iar reprezentanţii acesteia urmează să ajungă la Cluj pentru a studia exact la faţa locului de ce sistemul de automatizare nu funcţionează normal, urmând să comunice dacă în alte locuri unde există acest tip de tribună au întâlnit probleme similare. 

UPDATE 10.20 Tribuna respectivă nu funcţiona complet automatizat - fără ca asta să fie neapărat cauza apriţiei golului - şi necesita manipulare, a declarat Şurubaru. "Pentru fixarea tribunei, după declanşarea sistemului automatizat, mai era nevoie şi de manipulare manuală, de către mai multe persoane", a menţionat el, indicând mai multe motive care ar fi putut afecta nefuncţionarea sistemului automatizat:

”S-a observat că elementele de siguranţă care împiedică ieşirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din 4 arcuri fixate în peretele de beton şi picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acţionează tribuna şi un fir care acţionează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar.

Din punct de vedere al comisiei, elementele de siguranţă nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permitea ieşirea tribunei mai mult decât era permis”, se arată în raportul tehnic preliminar al reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, publicat mai jos.

S-a mai observat că primul rând de scaune din sală, cel acre ar trebui să se închidă şi să se deschidă primul ”nu funcţionează corespunzător” şi ”există la un moment dat o blocare a rulării acestuia”, fapt ce, zic reprezentanţii administraţiei clujene, afectează funcţionarea corespunzătoare a întregului ansamblu.

Concluzii

Săptămâna aceasta vor veni la Cluj reprezentanţi ai firmei producătoare ca să efectueze o mentenanţă şi o revizie a întregii tribune şi ”vor remedia în acelaşi timp toate problemele constatate de comisie sau pe care le vor constata ei”. 

”Din punct de vedere al comisiei, în afară de golul care a fost creat în partea superioară, întreaga structură a tribunei mobile nu prezintă pericol în exploatare, fiind vorba doar de aspecte tehnice privind manevrarea şi poziţionarea ei”, se mai arată în raportul tehnic al Primăriei Cluj-Napoca.

 

Ce spune raportul preliminar al Primăriei Cluj-Napoca despre accidentul băiatului de 9 ani

Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a anunţat că miercuri, 16 martie, va prezenta, într-o conferinţă de presă, concluzii preliminare ale anchetei demarate de administraţie în cazul băieţelului de 9 ani care a căzut din tribună.

Filmul evenimentelor

n copil a căzut, sâmbătă seara, de la aproximativ 4-5 metri sub o tribună a Sălii Polivalente în timpul meciului de baschet dintre U BT Cluj şi CSM Oradea. Copilul a fost transportat de urgenţă la spital. Medicii susţin că băiatul va fi externat luni, el suferind o fractură de antebraţ şi o lovitură la cap care nu a fost gravă. Primăria şi Poliţia au demarat anchete.

Vom reveni cu informaţii.

Mai puteţi citi:

Un copil a căzut din peluza Sălii Polivalente din Cluj, de la cinci metri, în timpul unui meci de baschet. Poliţia şi Primăria au demarat anchete FOTO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările