Gheorghe Funar, braţ la braţ cu foşti  parlamentari UDMR pentru pensia specială: au dat Parlamentul în judecată

Gheorghe Funar, braţ la braţ cu foşti  parlamentari UDMR pentru pensia specială: au dat Parlamentul în judecată

Gheorghe Funar a fost parlamentar PRM. FOTO: Arhivă personală

Fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar a trecut peste acuzaţiile virulente pe care le aducea UDMR, în urmă cu câţiva ani, şi a demarat alături de foşti parlamentari din Uniune un proces pentru recâştigarea pensiilor speicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul senator PRM de Cluj, Gheorghe Funar se judecă alături de foşti parlamentari UDMR, PUNR, PSD şi PD într-un proces comun intentat Parlamentului României pentru a beneficia în continuare de indemnizaţia specială de parlamentar eliminată la începutul acestui an de forul legislativ.

Acţiunea a fost înregistrată la mijlocul acestei luni la Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a Tribunalului Cluj şi este semnată de Costică Ciurtin-fost senator şi deputat din partea PUNR, Gheorghe Funar-fost senator PRM, Ioan Gavra-fost deputat PUNR, Vasile Matei-fost deputat PUNR, Cornel Itu-fost deputat PSD, Konya Hamar Sandor-fost deputat UDMR, Ioan Miclea-fost deputat PRM, Iuliu Păcurariu-fost deputat şi senator PD, Pilich Ladislau Ştefan-fost deputat UDMR şi Ionel Roman, deputat din partea PNŢCD în perioada 1996-2000, relatează ziarul „Faclia de Cluj”

Funar a uitat de perioada în care cerea scoatera UDMR în afara legii: 

„Este necesar ca sa fie organizat, cat mai rapid, un referendum national pentru scoaterea de la guvernare si in afara legii a UDMR. Daca presedintele Basescu nu va decide organizarea acestui referendum este necesar ca partidele politice care apara interesele poporului roman si Uniunea "Vatra Romaneasca", Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu, Astra, Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures, Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica sa ceara public organizarea referendumului national, pana nu este prea tarziu", spunea, în 2010, Gheorghe Funar. 

 

 

Obiectul procesului constă în contestaţie privind alte drepturi de asigurări sociale, însă până în prezent nu a fost fixat termen de judecată

 
Gheorghe Funar susţine că în acţiunea deschisă la Tribunalul Cluj se invocă faptul că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale este neconstituţională şi discriminatorie. „Această lege vizează doar indemnizaţiile speciale ale foştilor parlamentari în timp ce restul pensiilor speciale au rămas neatinse. Totodată, această lege sfidează prevederile Uniunii Europene şi din toate celelalte ţări membre unde foştii europarlamentari şi membri ai parlamentelor naţionale au beneficiat şi beneficiază de astfel de indemnizaţii pentru limită de vârstă”, a declarat pentru Făclia Gheorghe Funar.
 


Eliminarea pensiilor speciale


 
Parlamentarii au votat în 17 februarie eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori, după ce comisia de statut a respins cele două iniţiative legislative ale PNL şi USR. Cu 357 de voturi pentru şi niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată.
 
Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
 
Statutul deputaţilor şi senatorilor prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condiţiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.
 
Cuantumul indemnizaţiei se acorda în limita a 3 mandate şi se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizaţiei pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizaţii brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exerciţiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calcula proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările