FOTO VIDEO Trenuleţe pe şine şi gări mai arătoase decât cele din realitate, într-o expoziţie din Gara Cluj. Scopul: salvarea liniei de cale ferată Oraviţa-Anina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locomotiva românească "Pacific", reprodusă în miniatură la o expoziţie de trenuleţe din gara Cluj-Napoca   FOTO: Florina Pop
Locomotiva românească "Pacific", reprodusă în miniatură la o expoziţie de trenuleţe din gara Cluj-Napoca   FOTO: Florina Pop

Pasionaţi din toată ţara îşi arată trenuleţele, de 88 de ori mai mici decât cele din realitate, dar şi mai arătoase, într-o expoziţie din Gara Cluj-Napoca. Organizatorii evenimentului, Asociaţia Trainsylvania Railway Cluj, spun că vor să promoveze o veche linie de cale ferată construită de austrieci în 1863, Oraviţa-Anina, pe care autorităţile vor să o închidă pe motiv că nu e rentabilă.

Gara din Cluj-Napoca este, în acest weekend, un mic rai pentru trenuleţe, spre bucuria celor mici care nu mai conteneau să admire cum merg minusculele maşinării, cum şuieră când intră în gări, cum trec pe lângă prin peisaje montane cu ţărani şi văcuţe. 

“Tati, tai, uite cum şuieră! Tati, uite cum intră în tunel! Vreau şi eu unul acasă, dar unul mai mare”, spune Toni Herban, un băieţel care a vizitat expoziţia de trenuleţe în prima zi a evenimentului, vineri, 14 decembrie. Atunci s-au “tăiat” vreo 200 de bilete pentru curioşii dornici de o călătorie în lumea trenurilor de poveste.

Decorurile au fost realizate până în cel mai mic detaliu, de la călătorii care pot fi văzuţi la geamurile vagoanelor până la brazii de pe coastele munţilor, poduri metalice şi tuneluri fascinante.

Scop nobil

Expoziţia are şi un ţel nobil: să tragă un semnal de alarmă asupra liniei de cale ferată Oraviţa-Anina, de 33 de kilometri, construită de austrieci în 1863, linie pe care CFR vrea să o închidă pe motiv că nu aduce bani.
“Acea zonă este foarte spectaculoasă, are multe viaducte. Acea cale ferată nu e cu nimic mai prejos de celebrele ei surate din Austria ori Elveţia”, afirmă managerul expoziţiei, Traian Avram, membru în Asociaţia Trainsylvania Railway Cluj. În acea regiune pot fi admirate Cascada Beuşniţa şi spectaculoasele chei ale Nerei.

De aceea, organizatorii evenimentului au perceput o taxă simbolică la intrare, de 5 lei, “tăiată” de doi tineri cu chipie de ceferişti. Iar sâmbătă, 15 decembrie, cei de la Asociaţie anunţă că vor cumpăra, pentru fiecare vizitator, un bilet de tren pe o rută Oraviţa-Anina, banii mergând toţi spre acea cale ferată.

Expoziţia de trenuleţe, unde pot fi văzute şi legitimaţii de călătorie din perioada 1900-1950, este deschisă până duminică, 16 decembrie, inclusiv.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite