FOTO VIDEO Realizatorii indieni ai filmului care a câştigat TIFF-ul au fost lăsaţi fără viză de ambasadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun film în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a fost câştigat de pelicula regizorului indian Anand Ghandi, Corabia lui Tezeu. Niciun membru indian al echipei de filmare nu a putut fi prezent la ceremonie din cauza vizei de România. Filmul tratează problema controversată a transplantului de organe.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a acordat, sâmbătă seara, la Teatrul Naţional din Cluj, într-o sală cu peste 800 de invitaţi şi spectatori, nu mai puţin de 24 de premii. „Trofeul Transilvania“, pentru cel mai bun film al festivalului, a fost obţinut de pelicula „Corabia lui Tezeu” (Ship of Theseus), regizată de indianul Anand Gandhi, aflat la primul său lungmetraj. 

Motivaţia pentru care juriul a acordat premiul a fost citită de directorul TIFF, Tudor Giurgiu: „Este un film care a reuşit să chestioneze dileme cheie, despre cum ar trebui să trăim prin intermediul a trei poveşti interconectate. Salutăm apariţia unui nou talent major în cinematografia mondială”.  „Corabia lui Tezeu” şi-a adjudecat şi un al doilea premiu, pentru Cea mai bună imagine care a revenit lui Pankaj Kumar.


Probleme cu viza

Cel care a ridicat cele două premii, în valoare de 15.000 de euro şi 3.500 de euro, a fost directorul de sunet al filmului, Erdélyi Gábor. Niciun membru al echipei de filmare nu s-a putut prezenta, din cauza ambasadei române din New Delhi.

„Angajaţii de la ambasadă aveau foarte multe solicitări de viză şi cozile erau interminabile. După depunerea actelor ar mai fi durat două săptămâni pentru a primi răspunsul. Chiar dacă ar fi fost acceptată viza, ar fi fost prea târziu pentru că festivalul se termina. Noi am luat legătura cu oamenii de acolo şi le-am spus că este vorba despre un festival şi suntem contra timp, însă ne-au spus că nu se poate face nimic”, a explicat pentru „Adevărul“, Cristina Bâlea, de la Departamentul de Relaţii Internaţionale al TIFF. 

În plus de aceasta, Anand Gandhi este un cunoscut scriitor de scenarii pentru televiziune în India şi filmul său a câştigat premii importante şi a participat la festivaluri din toată lumea, fără a avea probleme cu viza. 

În 2012, la festivalul din Tokyo, filmul a obţinut disticţia „Cea mai bună contribuţie artistică“; la Festivalul din Dubai 2012, a obţinut Premiul pentru cea mai bună actriţă; pelicula a fost nominaliztă la British Film Institute Awards în 2012; la Bombay International Film Festival a câştigat premiul pentru Excelenţă tehnică; filmul a mai participat la festivaluri dinToronto 2012, Rotterdam 2013, Los Angeles 2012; În 2003,primul său scurtmetraj „Right Here, Right Now“ a fost în competiţie la Tribeca Film Festival şi a câştigat la „Syracuse International Film Festival“. „E regretabil că autorii indieni nu au putut fi alaturi de noi din motive care ţin de birocraţii consulare - prezenţa lor la Cluj ar fi îmbogăţit dialogul pe marginea unui subiect atât de complex cum e traficul şi transplantul de organe şi implicaţiile lui...“, a declarat directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.



Filmul vă va schimba viaţa 

Filmul prezintă trei poveşti: o fotografă care se luptă cu pierderea geniului său intuitiv ca urmare a unei operaţii chirurgicale, un călugăr erudit se confruntă  cu o dilemă etică atunci când trebuie să aleagă  între principii şi moarte şi un tânăr dealer pe bursă care ia urma unui rinichi furat şi învaţă cât de complicată poate fi moralitatea. 

Erdely Gabor, directorul de sunet al filmului, a spus plin de emoţie, când a luat premiul: „Vă rog uitaţi-vă la filmul acesta, pentru că vă va schimba viaţa”. Anand Ghandi explică, într-un interviu, că filmul pleacă de la marea problemă a identităţii şi a schimbării.

„Corabia lui Tezeu este un paradox filosofic antic. Tezeu avea o corabie, ale cărei părţi le-a înlocuit treptat. Întrebarea pusă de filosofi a fost când tragi linia şi zici că vechea corabie este una nouă. Filmul este o dramă care are ca idee centrală identitatea. Corpul uman este forma din miliarde de microorganisme care se modifică permanent, la 6 ani toate celulele din corp se schimbă. Filmul pune problema cum se schimbă identitatea omului odată cu aceste schimbări”.


Chirilov: de ce a câştigat filmul

 „Filmul i-a cucerit pe membrii juriului in unanimitate datorita calitatilor artistice si tehnice, cu atit mai remarcabile cu cit vorbim de un film de debut. 

Corabia lui Tezeu are un scenariu inteligent si o structura sofisticata (trei povesti aparent disparate legate destept la final) si exploreaza cinematic si filosofic meandrele unor dileme morale cu care ne putem confrunta, la limita, fiecare dintre noi - iar lucrul asta intotdeauna stimulant pentru spectatorii care vad in cinema mai mult decit un vehicul pentru entertainment. La toate astea se adauga look-ul realist care nu exclude poezia si travaliul minutios de sunet si imagine (filmul a primit si premiul pentru imagine). Speram ca filmul sa-si gaseasca un distribuitor aventuros care sa-l achizitioneze, mai ales ca filmul a fost pe locul 3 in preferintele publicului”, a declarat directorul artistic al filmului Mihai Chirilov.

Gheorghiu: „de mâine voi fi o tânără speranţă excelentă”

Vedeta serii a fost Luminiţa Gheorghiu, actriţă elogiată de presa internaţională pentru rolul din „Poziţia copilului“, filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Organizatorii TIFF i-au acordat Premiul de Excelenţă, moment precedat de un laudatio din partea directorului artistic al festivalului, Mihai Chirilov: „A fost la TIFF peste tot, la proiecţii, la lansări de DVD-uri, a fost imaginea ediţiei a 12-a a festivalului şi protagonista filmelor regizate de Cristi Puiu (scurtmetrajele prezentate înainte de vizionarea filmelor-nr). 

Este cea mai bună actriţă pe care o are România în momentul de faţă”. Apariţia pe scenă a Luminiţei Gheorgiu a atras aplauze care au durat minute în şir, oamenii ridicându-se în picioare. „M-au copleşit aplauzele voastre, m-a copleşit acest premiu. Mi se spunea prinţesa noului val. Ei glumeau, însă eu am luat-o în serios că îmi convenea, suna tinereşte şi suplu. Dar excelenţă? Asta înseamnă că de mâine eu nu mai pot să greşesc, ceea ce este imposibil. De aceea, aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei cu care am lucrat, cu colegii care mi-au fost parneri, cu scenariştii şi cu regizorii. De mâine, voi fi o tânără speranţă excelentă. Mă duc în culise să iau un extraveral”, a spus actriţa.

Premiile acordate de TIFF

Anul acesta TIFF a acordat nu mai puţin de 24 de premii, deşi este prima ediţia a festivalului în care criza şi-a pus amprenta asupra organizării. Dacă anii trecuţi, au venit vedete internaţionale precum Catherine Deneuve sau Claudia Cardinale, anul acesta cinefilii l-au văzut pe regizorul ceh, Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră.

 Printre cele mai importante premii acordate de TIFF se numără:

1Cea Mai Bună Regie - „Ceasul rău, pisica neagră” - Rikiya Imaizumi (Japonia / 2012)

2 Premiul Special al Juriului -  „Ploaie de vacanţă“ – regizoarele Ana Guevara şi Leticia Jorge (Uruguay / 2012)

3. Cea Mai Bună Interpretare - Gustav Dyekjær Giese - „Nord-Vest“ (Danemarca / 2013)

4. Premiul FIPRESCI – Curăţătorul, regizor Adrian Saba (Peru / 2012)

5 Premiul Publicului – Wadjda, Haifaa Al-Mansour (Arabia Saudită, Germania / 2012)

6 Premiul pentru Întreaga Carieră - Stephen Frears

7 Premiul pentru Întreaga Carieră - compozitorul Adrian Enescu

8 Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj - „Aici... adică acolo“ - Laura Căpăţână Juller (România / 2012)

9 Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj - O umbră de nor , Radu Jude (România / 2013)

10. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut „O lună în Thailanda“, Paul Negoescu (România / 2012)

Citeşte şi:

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

 VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite